GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR potpisao ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe od 200 mln eura

HBOR potpisao ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe od 200 mln eura
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2022 / 14:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su u utorak ugovor o zajmu od 200 milijuna eura za poticanje gospodarskog rasta te pomoć za oporavak i obnovu od potresa u Hrvatskoj, izvijestili su iz HBOR-a.

Zajam CEB-a će se putem HBOR-a usmjeriti izravno krajnjim korisnicima za djelomično financiranje razvoja i unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture, poput vodoopskrbe, mreža za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, lokalnih cesta, obrazovnih, kulturnih i drugih komunalnih sadržaja. Uz navedeno, zajam će omogućiti podršku HBOR-a mikro, malim i srednjim poduzećima, otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta te financiranje obnove i opremanja infrastrukture i zgrada oštećenih u potresu, istaknuto je u priopćenju.

Guverner CEB-a Carlo Monticelli izrazio je veliko zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje suradnje s HBOR-om, koja se ogleda i u podršci naporima za postizanje održivog oporavka u Hrvatskoj nakon vrlo izazovnog razdoblja, koje su obilježila pandemija covid-19 i dva razorna potresa.

“Naš najnoviji zajam omogućit će ulaganja u ključnu socijalnu infrastrukturu i promicati regionalni razvoj Republike Hrvatske”, poručio je Monticelli u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko istaknula je da je HBOR, zahvaljujući sredstvima CEB-a, u više od 20 godina podržao oko 1.500 projekata malih i srednjih poduzeća te gotovo 200 infrastrukturnih projekata javnog sektora.

"Sredstva ovog zajma koristit ćemo za financiranje po postojećim programima financiranja, ali i za projekte koji će se financirati u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO)“, izjavila je Perko.

Kako su istaknuli iz HBOR-a, korištenje sredstava ovog zajma bit će omogućeno velikom broju krajnjih korisnika u svim dijelovima Hrvatske.

Riječ je o devetom zajmu CEB-a u korist HBOR-a, a nastavak je zajma od 200 milijuna eura odobrenog 2019. godine te zajma u iznosu 100 milijuna eura iz 2017. godine, pri čemu su oba bila za potporu jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i ulaganjima mikro, malih i srednjih poduzeća.

Kao članica CEB-a od 1997. godine, Hrvatska je do sada od te banke dobila više od milijardu eura financijskih sredstava za potporu ključnim ulaganjima u zdravstvenu, urbanu i ruralnu infrastrukturu, mjere za sprječavanje poplava te mikro, mala i srednja poduzeća. Hrvatska također koristi pogodnosti i partner je Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje kojim upravlja CEB, napisali su iz HBOR-a.

Tagovi: Razvojna banka Vijeća Europe, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE