GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Krediti stanovništvu u rujnu ubrzali rast na godišnjoj razini na 4,8 posto

HNB: Krediti stanovništvu u rujnu ubrzali rast na godišnjoj razini na 4,8 posto
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2021 / 11:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu u rujnu su ubrzali rast na godišnjoj razini na 4,8 posto, pri čemu je godišnji rast stambenih kredita iznosio 11,2 posto, a gotovinskih nenamjenskih kredita 1,3 posto, izvijestili su u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako je navedeno u HNB-ovom komentaru monetarnih kretanja za rujan, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, na kraju rujna iznosili su 241,3 milijarde kuna, što je pad za 200 milijuna kuna ili 0,1 posto na osnovi transakcija u odnosu na mjesec ranije, dok su na godišnjoj razini treći mjesec zaredom porasli za 4,1 posto.

Promatrano na godišnjoj razini, stambeni krediti ubrzali su rast s 10,8 posto u kolovozu na 11,2 posto u rujnu, kao i gotovinski nenamjenski krediti, s 0,8 posto na 1,3 posto, pa je posljedično rast ukupnih kredita stanovništvu ubrzao s 4,6 na 4,8 posto, istaknuli su iz HNB-a.

S druge strane, ukupni plasmani nastavili su pad na mjesečnoj razini, kojem je pridonijelo smanjenje ukupnih kredita za 300 milijuna kuna ili 0,1 posto, koji predstavljaju najznačajniju stavku plasmana.

Pritom su krediti poduzećima smanjeni za 700 milijuna kuna ili 0,8 posto te je njihova godišnja stopa rasta usporila s 1,3 na jedan posto.

S druge strane, naveli su iz HNB-a, krediti stanovništvu porasli su za 500 milijuna kuna ili 0,3 posto, pri čemu najveći doprinos rastu kreditiranja stanovništva i dalje dolazi od stambenih kredita koji su porasli za 400 milijuna kuna ili 0,6 posto, a nastavilo se i oživljavanje gotovinskih nenamjenskih kredita, za 300 milijuna kuna ili 0,6 posto, naveli su iz HNB-a.

Ukupni depoziti na godišnjoj razini veći za 38 milijardi kuna

Ukupni depoziti su u rujnu dosegnuli razinu od 359,8 milijardi kuna i bili su za 400 milijuna kuna ili za 0,1 posto veći u odnosu na kolovoz (na osnovu transakcija), dok su u odnosu na rujan 2020. bili veći za 38 milijardi kuna, to jest za 11,8 posto.

Pritom su depoziti kućanstava iznosili 240,3 milijarde kuna i bili su za 1,6 milijardi kuna ili 0,7 posto veći u odnosu na kolovoz, dok su na godišnjoj razini bili veći za 20 milijardi kuna ili 9,1 posto, izvijestili su iz središnje banke.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, krediti stanovništvu
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE