GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

hoće li oročena štednja opet postati isplativa?

hoće li oročena štednja opet postati isplativa?
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kamate na depozite u bankama uskoro bi mogle rasti, a dio banaka već ih je počeo povećavati na oročenu štednju. Te su kamate dosad bile iznimno niske, gotovo neprimjetne, dok su one na kredite počele rasti zbog mjera za suzbijanje inflacije.

Istodobno, glasne su kritike zbog visoke profitabilnosti banaka u eurozoni protiv kojih se talijanska premijerka Meloni htjela boriti i visokim porezom. No, tomu se usprotivila, čini se, i Europska središnja banka.

Kamate na štednju, odnosno depozite građana, pogotovo one s manjim iznosima, rasle su posljednjih godina samo neznatno. No prema podacima Udruge banaka, kamate na štednju ipak su se počele znatnije podizati.

- Neke banke su već prije ljeta krenule s podizanjem kamatnih stopa na depozite. Očekujemo da one koje to nisu će tijekom ove godine to slijediti, ali svakako će o tome pravodobno obavijestiti svoje klijente, objasnila je za HRT Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

O rastu kamata na depozite Erste banka već je obavijestila svoje klijente.

- U svibnju smo, prvi put nakon 2009. godine, povećali kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima, u prosjeku za jedan postotni bod. Ovisno o modelu i ročnosti štednje, kamatne stope na depozite u Erste banci kreću se u rasponu od 0,3% do 1,5%, izvijestila je Erste banka.

Zaoštravanje europske monetarne politike do sada se u Hrvatskoj snažnije prelilo na kamate na kredite nego one na štednju, odnosno depozite građana pa bankama tako rastu prihodi i profitabilnost, pokazuju analize HNB-a. No, kažu, nemaju načina da to promijene.

- HNB nema zakonsku ovlast propisivati minimalnu visinu depozitnih kamatnih stopa. Kako bismo potrošačima olakšali usporedbu ponude banaka te donošenje informiranih odluka, a ujedno dodatno ojačali konkurenciju banaka, HNB će uskoro na informativnoj listi kamatnih stopa, na svojoj web stranici i mobilnoj aplikaciji m-HNB, početi objavljivati i kamatne stope na depozite potrošača, rekli su.

Nakon prošlotjedne najave talijanske Vlade da će bankama uvesti velik porez na dobit, koju su odmah sutradan djelomično povukli, stigla im je zasad neslužbena kritika iz Europske središnje banke. U našem Ministarstvu financija kažu da analiziraju cijelu situaciju.

- Razmatramo niz mjera, uključujući one iz područja porezne politike kako bi navedene negativne posljedice takvih odluka iz područja monetarne politike imale što manji utjecaj na standard hrvatskih građana, stoji u dopisu Ministarstva financija.

HUB tvrdi kako su banke već platile dodatni porez

HUB-u kažu da je većina hrvatskih banaka dodatni porez već platila.

- Moramo uzeti u obzir da su hrvatske banke već za 2022. već bile obuhvaćene porezom na izvanrednu dobit, što talijanske nisu, rekla je Perko.

Poslovnu politiku europskih banaka određuje Europska središnja banka, kamatnim stopama i drugim mehanizmima, a sve kako bi se obuzdala inflacija, kaže Saša Drezgić.

- Ja bih oporezivanje banaka ostavio na zadnjem mjestu. Ja se zaista prije svega nadam da će monetarna politika naći kvalitetnije mjere. U ovom trenutku HNB naravno slijedi mjere Europske centralne banke, jer je dio sustava, ali u svakom slučaju nadam se da će Europske centralna banka naći bolje rješenje, zaključio je.

Dok se čekaju kvalitetnije europske mjere, Drazgić smatra i da je prodaja državnog duga građanima, slično nedavnom izdanju narodnih obveznica, dobar način da građani za svoj novac dobiju veće kamate nego u bankama.

Tagovi: oročena štednja, kamatne stope, Tamara Perko, Hrvatska udruga banaka
PROČITAJ I OVO
UBS se vratio profitabilnosti i nadmašio očekivanja u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
UBS se vratio profitabilnosti i nadmašio očekivanja u prvom kvartalu
BERN - UBS je u utorak izvijestio o neto dobiti od 1,8 milijardi dolara za prvo tromjesečje ove godine, srušivši očekivanja analitičara.
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
EPILOG
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
MADRID - Upravni odbor Banco Sabadell zauzeo je čvrst stav protiv predloženog spajanja s BBVA, navodeći podcijenjenost i volatilnost tržišta.
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE