GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Holzmann: ECB mora prestati subvencionirati komercijalne banke

Holzmann: ECB mora prestati subvencionirati komercijalne banke
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2024 / 16:20
Autor: SEEbiz
BEČ - Europska središnja banka (ESB) mora prestati subvencionirati komercijalne banke isplatom visokih kamata na položeni novac koji im je posudila po niskoj cijeni, rekao je guverner austrijske središnje banke i član upravnog vijeća ESB-a, Robert Holzmann.

“Ne postoje argumenti u monetarnoj politici koji bi opravdavali takve subvencije. Neprihvatljivo je što aktualna struktura stvara ogroman teret za financijske rezultate središnjih banaka. Ne možemo bilježiti gubitke kojima se ne nazire kraj, to je jednostavno neprihvatljivo”, rekao je Holzmann.

U razdoblju jeftinog novca, komercijalne banke nagomilale su višak likvidnosti od čak 3,2 bilijuna eura koji su položile na račune u ESB-a i sada im nosi kamate po stopi od četiri posto, prenosi Hina. ESB i središnje banke članice eurozone nagomilali su, pak, gubitke koji se mjere u milijardama eura.

Austrijski guverner poručuje da ne odustaje od zahtjeva da se smanje isplate komercijalnim bankama.

“Ta rasprava za mene definitivno nije završena”, rekao je Holzmann, tvrdeći da ESB komercijalnim bankama ne bi trebao plaćati kamate na pet do deset posto iznosa depozita.

“Time bismo, po mom mišljenju, mogli vratiti dio novca”, istakao je Holzmann.

Podsjećamo, do ljeta 2022. godine, ESB je tiskao novac, kupujući državne i korporativne obveznice kako bi snizio cijenu kredita i potaknuo gospodarsku aktivnost i inflaciju u eurozoni. U razdoblju negativnih kamatnih stopa troškovi takve monetarne politike bili su mali.

U srpnju 2022. središnja monetarna institucija eurozone počela je podizati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, koju je raspirilo poskupljenje energije i hrane. Do rujna prošle godine podigli su ih za čak 4,5 postotnih bodova, što im je donijelo ogromne troškove i gubitak u 2023.

Pojedine središnje banke u eurozoni upozorile su da ne očekuju pozitivan rezultat ni u ovoj godini, a možda ni u 2025. godini.

ESB je, dijelom i zato, odredio da komercijalnim bankama neće isplaćivati kamatu za jedan posto položenog novca.

Tagovi: Holzmann, ECB, BANKE
PROČITAJ I OVO
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE