GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC

HPB, HBOR i Zagrebačka banka kreditiraju HAC
REFINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 13:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za kredit kod Hrvatske poštanske banke, Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za refinanciranje dva kredita ukupno vrijedna 120,9 milijuna eura, radi pripajanja Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) HAC-u.

HAC će novim kreditom refinancirati dva kredita kod KfW IPEX-Banka iz Njemačke.

Vlada je ujedno dala državno jamstvo u korist triju banaka koje daju novi kredit, kao i prethodnu suglasnost na usuglašeni konačni prijedlog ugovora o pripajanju ARZ-a HAC-u.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je na vladinu odluku iz svibnja, o pripajanju ARZ-a HAC-u.

"Od svibnja kada je Vlada donijela odluku o pripajanju, provedene su sve pripremne radnje za provođenje postupka pripajanja, usuglašen je tekst ugovora o pripajanju, a sukladno Zakonu o radu provedeno je savjetovanje s Radničkim vijećem koje ga je podržalo. Proveden je i postupak refinanciranja na domaćem tržištu dvaju ugovora o kreditu sklopljenih između ARZ-a i banke KfW Frankfurt čime su se stekli uvjeti za nastavak s postupkom pripajanja", rekao je Butković.

Ocijenio je da pripajanje ARZ-a HAC-u predstavlja nastavak reformi restrukturiranja čitavog cestovnog sektora koji je započet 2017. godine, kojim će se postići održiv model poslovanja trgovačkih društava uz optimizaciju troškova.

Kao dan prestanka koncesije i raskida ugovora o koncesiji određen je dan upisa pripajanja ARZ-a HAC-u sudski registar, što se očekuje 1. siječnja 2021. godine.

Tagovi: Hrvatske autoceste, Hrvatska poštanska banka, Zagrebačka banka, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE