GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Najbolji kvartal u povijesti

HPB: Najbolji kvartal u povijesti
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 16:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Već snažne rezultate ostvarene u prvom polugodištu 2023. godine HPB je nadmašila s najboljim tromjesečjem u svojoj povijesti – rekordnom profitabilnosti i razinom imovine.

Jačanju pozitivnih financijskih trendova nedvojbeno je pridonio i uspješan završetak pripajanja Nove hrvatske banke, čime njene poslovne jedinice nastavljaju poslovati u sklopu Hrvatske poštanske banke pod HPB brandom.

Novom, širom mrežom sa 69 vlastitih poslovnih jedinica, kao i putem mreže strateškog partnera Hrvatske pošte, HPB ima najširu i najdostupniju poslovnu mrežu u Hrvatskoj u kojoj građani klijenti Banke u svimdijelovima Republike Hrvatske mogu koristiti bankovne usluge.

Zahvaljujući rastu svih kategorija prihoda, neto dobit HPB d.d. u dosadašnjem dijelu 2023. godine gotovo se učetverostručila te iznosi 65,48 milijuna eura, dok je HPB Grupa ostvarila 68,07 milijuna eura neto dobiti, što predstavlja povećanje kapitala i rezervi za 15,1 % u izvještajnom razdoblju, a time i knjigovodstvene vrijednosti dionice HPB za 34 eura.

Rekordna profitabilnost najvećim je dijelom rezultat rasta ukupnog neto kamatnog prihoda HPB d.d. za 48,64 milijuna eura, odnosno HPB Grupe za 49,70 milijuna eura, uslijed porasta referentnog kamatnjaka ECB i povezanog učinka koji remuneracija koju HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva ima na račun dobiti i gubitka, što u prethodnom razdoblju nije bio slučaj. Istovremeno nisu bile zanemarene niti ulagačke i akvizicijske aktivnosti, pa su tako i nekamatni prihodi zabilježili rast – za 11,24 milijuna eura na razini matice, odnosno 11,36 milijuna eura kod HPB Grupe. Nakon kratkotrajne pauze u prvom tromjesečju, nastavno na odljev sredstava radi upisa narodne obveznice početkom ožujka 2023., gdje je HPB aktivno sudjelovala kao suaranžer, bilanca HPB d.d. zabilježila je vrlo snažan rast u drugom i trećem tromjesečju 2023., pa je tako krajem izvještajnog razdoblja dosegnuto 5,85 milijardi eura aktive, što je novi rekord u korporativnoj povijesti HPB-a.

Od početka četvrtog tromjesečja HPB je prva na tržištu ponudila jedinstveni štedni proizvod SUPER ŠTEDNJA, s kamatnom stopom od maksimalno 3 % na depozite ugovorene na 12 mjeseci. Ovaj proizvod zasad se pokazao vrlo atraktivnim, a u kratkom roku bi trebao dati dodatni poticaj rastu i osvajanju ciljanog tržišnog udjela Banke.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, HPB, Tadija Vrdoljak, Marko Badurina, Ivan Soldo
PROČITAJ I OVO
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
PROVEDBA
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument - Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela krajem prošloga tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE