GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Najbolji kvartal u povijesti

HPB: Najbolji kvartal u povijesti
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 16:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Već snažne rezultate ostvarene u prvom polugodištu 2023. godine HPB je nadmašila s najboljim tromjesečjem u svojoj povijesti – rekordnom profitabilnosti i razinom imovine.

Jačanju pozitivnih financijskih trendova nedvojbeno je pridonio i uspješan završetak pripajanja Nove hrvatske banke, čime njene poslovne jedinice nastavljaju poslovati u sklopu Hrvatske poštanske banke pod HPB brandom.

Novom, širom mrežom sa 69 vlastitih poslovnih jedinica, kao i putem mreže strateškog partnera Hrvatske pošte, HPB ima najširu i najdostupniju poslovnu mrežu u Hrvatskoj u kojoj građani klijenti Banke u svimdijelovima Republike Hrvatske mogu koristiti bankovne usluge.

Zahvaljujući rastu svih kategorija prihoda, neto dobit HPB d.d. u dosadašnjem dijelu 2023. godine gotovo se učetverostručila te iznosi 65,48 milijuna eura, dok je HPB Grupa ostvarila 68,07 milijuna eura neto dobiti, što predstavlja povećanje kapitala i rezervi za 15,1 % u izvještajnom razdoblju, a time i knjigovodstvene vrijednosti dionice HPB za 34 eura.

Rekordna profitabilnost najvećim je dijelom rezultat rasta ukupnog neto kamatnog prihoda HPB d.d. za 48,64 milijuna eura, odnosno HPB Grupe za 49,70 milijuna eura, uslijed porasta referentnog kamatnjaka ECB i povezanog učinka koji remuneracija koju HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva ima na račun dobiti i gubitka, što u prethodnom razdoblju nije bio slučaj. Istovremeno nisu bile zanemarene niti ulagačke i akvizicijske aktivnosti, pa su tako i nekamatni prihodi zabilježili rast – za 11,24 milijuna eura na razini matice, odnosno 11,36 milijuna eura kod HPB Grupe. Nakon kratkotrajne pauze u prvom tromjesečju, nastavno na odljev sredstava radi upisa narodne obveznice početkom ožujka 2023., gdje je HPB aktivno sudjelovala kao suaranžer, bilanca HPB d.d. zabilježila je vrlo snažan rast u drugom i trećem tromjesečju 2023., pa je tako krajem izvještajnog razdoblja dosegnuto 5,85 milijardi eura aktive, što je novi rekord u korporativnoj povijesti HPB-a.

Od početka četvrtog tromjesečja HPB je prva na tržištu ponudila jedinstveni štedni proizvod SUPER ŠTEDNJA, s kamatnom stopom od maksimalno 3 % na depozite ugovorene na 12 mjeseci. Ovaj proizvod zasad se pokazao vrlo atraktivnim, a u kratkom roku bi trebao dati dodatni poticaj rastu i osvajanju ciljanog tržišnog udjela Banke.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, HPB, Tadija Vrdoljak, Marko Badurina, Ivan Soldo
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE