GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Rekordna neto dobit u prvih šest mjeseci

HPB: Rekordna neto dobit u prvih šest mjeseci
ODLIČNA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2023 / 13:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HPB nastavlja s financijskim uspjesima i u prvom polugodištu 2023. godine u kojem su ostvareni novi rekordi u profitabilnosti, organski rast bilance i uspješan završetak strateških projekata.

U prvoj polovici godine provedeno je pripajanje Nove hrvatske banke čije poslovne jedinice nastavljaju poslovati u sklopu Hrvatske poštanske banke, koja je ovom operacijom postala još snažnija, s povećanim dosegom i dostupnosti. Integracijom NHB-a ojačana je baza klijenata i portfelj čime HPB nastavlja s rastom premaTOP 5 najvećih banaka u Hrvatskoj.

U financijskoj sferi poslovanja Banke, prvo polugodište 2023. obilježeno je s 42 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja. Ovime je nadmašen najbolji rezultat HPB d.d. zabilježen na godišnjoj razini, ponajviše zahvaljujući četverostruko višoj operativnoj dobiti koja iznosi gotovo 40 milijuna eura. Na razini HPB Grupe, gdje se manifestiraju i rezultati Nove hrvatske banke prije njenog pripajanja također je ostvaren rast neto dobiti iz redovnog poslovanja, koja iznosi 45 milijuna eura.

Rekordna profitabilnost najvećim je dijelom rezultat rasta ukupnog kamatnog prihoda HPB d.d. za 71% ali i rast svih ostalih kategorija prihoda, što je podiglo neto operativne prihode Banke za 75 posto, a HPB Grupe za 64 posto.

Ovakvo kretanje reflektira s jedne strane efekt koji normalizacija monetarne politike i podizanje referentnih kamatnih stopa ima na bankarsko poslovanje, ali s druge fokus HPB na razvojne i ulagačke aktivnosti. U skladu s tim, nakon kratkotrajne pauze u prvom tromjesečju nastavno na odljev sredstava radi upisa narodne obveznice početkom ožujka 2023., gdje je HPB aktivno sudjelovala kao suaranžer, bilanca HPB d.d. zabilježila je vrlo snažan rast u drugom tromjesečju 2023. od 10 posto, odnosno 6 posto na razini cijelog polugodišta. Korespondirajući s ovakvim kretanjima, i bilanca HPB Grupe zabilježila je rast od 2 posto u prvom polugodištu 2023., te iznosi 5,7 milijardi eura.

Osim financijskih ostvarenja i strateškog projekta pripajanja Nove hrvatske banke, HPB nastavlja i s razvojnim aktivnostima. Kako bi podržala razvoj hrvatskog tržišta kapitala Hrvatska poštanska banka je kao jedina banka na domaćem tržištu omogućila svim hrvatskim investicijskim društvima, uključujući i onima koji nisu dio bankarskih grupacija uslugu T2S DCA računa kako bi investicijska društva mogla nesmetano nastaviti obavljati investicijske i pomoćne usluge za koje je potrebno sudjelovanje u sustavu namire, odnosno središnjeg depozitorija i to bez povećavanja regulatornih rizika i rizika zaštite imovine klijenata investicijskih društava. HPB je bila i među prvim bankama koja je za svoje klijente osigurala mogućnost otvaranja računa za samoobnovu koji korisnicima novčane pomoći omogućuje brzu realizaciju.

„Uspješno provedenim prelaskom na novu valutu od 1.1.2023., te završetkom projekta pripajanja Nove hrvatske banke 3.7.2023. završava jedna od najintenzivnijih etapa u razvoju HPB-a. Fokus u narednom razdoblju bit će usmjeren na rast tržišnog udjela i nastavak stvaranja vrijednosti za sve dionike. Želimo još snažniju i moderniju banku koja prati trendove i nove tehnologije te svojim klijentima osigurava brzo, jednostavno i sigurno korisničko iskustvo“, poručio je predsjednik Uprave HPB-a, Marko Badurina.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Nova hrvatska banka, Marko Badurina
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE