GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSBC će pokrenuti usluge pohrane za tokenizirane vrijednosne papire

HSBC će pokrenuti usluge pohrane za tokenizirane vrijednosne papire
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 21:21
Autor: SEEbiz / CNBC
HSBC je u srijedu objavio da će ponuditi skrbničke usluge za tokenizirane vrijednosne papire, čineći britansku banku posljednjom velikom institucijom koja je prihvatila digitalnu imovinu.

HSBC koristi tehnologiju švicarske kripto skrbničke tvrtke Metaco, koju je nedavno kupio blockchain startup Ripple, za pohranu obveznica i drugih vrijednosnih papira.

U priopćenju za tisak banka je rekla da će usluga nadopuniti njezinu platformu HSBC Orion za izdavanje digitalne imovine, kao i nedavno pokrenutu ponudu za tokenizirano fizičko zlato.

HSBC će koristiti Harmonize, Metacovu platformu za institucije, koja "pomaže objediniti sigurnost i upravljanje operacijama digitalne imovine", navodi se u priopćenju za javnost.

HSBC je posljednja institucija koja je prihvatila skrbništvo nad digitalnom imovinom, nakon što je američki bankarski div BNY Mellon najavio sličan potez 2021. godine.

Tokenizirani vrijednosni papiri učinkovito su regulirana imovina, poput obveznica i dionica, u obliku tokena izdanih na blockchainu.

S druge strane, blockchain se može smatrati zajedničkom knjigom u kojoj se imovina digitalno bilježi. Tehnologija je poslužila kao temelj na kojem je bitcoin izgrađen, ali njegove primjene u svijetu bankarstva vrlo su različite od onih bitcoina i drugih kriptovaluta.

U slučaju banaka, te institucije koriste blockchain za plaćanja, trgovinu i druge svrhe, često bez uključenog digitalnog tokena. Banke pronalaze korisnost u tokenima digitalizacijom dionica, obveznica i druge imovine.

HSBC "vidi sve veću potražnju za skrbništvom i upravljanjem fondovima nad digitalnom imovinom od strane upravitelja imovinom i vlasnika imovine, kako se ovo tržište nastavlja razvijati", rekao je Zhu Kuang Lee, glavni službenik za digitalne podatke, podatke i inovacije za usluge vrijednosnih papira u HSBC-u, u izjavi .

Izvršni direktor Metaca, Adrien Treccani, rekao je CNBC-u putem e-pošte da partnerstvo pojačava "kontinuirani zamah u radu s vrhunskim financijskim institucijama".

"Financijske institucije spremne su skalirati pilote digitalne imovine na stvarne slučajeve uporabe oko skrbništva, izdavanja, trgovanja i namire tokenizirane imovine, i na taj način otključavaju ekonomske koristi i nove tokove prihoda."

Ovo označava još jedan korak HSBC-a prema prihvaćanju digitalne imovine. Banka, koja globalno posjeduje oko 3 trilijuna dolara imovine, već dopušta svojim klijentima u Hong Kongu trgovanje bitcoinom i ether fondovima kojima se trguje na burzi.

Tagovi: HSBC, tokeni, metaco, kriptovalute, kripto
PROČITAJ I OVO
Nadia Calvino nova predsjednica EIB-a
KARIJERE
Nadia Calvino nova predsjednica EIB-a
ZAGREB - Ministri financija država članica EU-a podržali su u petak španjolsku ministricu financija Nadiu Calviño za novu predsjednicu Europske investicijske banke.
Zaklada UniCredit podržala projekte Udruge Profesor Baltazar i SOS Dječjeg sela Hrvatska
PODRŠKA
Zaklada UniCredit podržala projekte Udruge Profesor Baltazar i SOS Dječjeg sela Hrvatska
ZAGREB – Zaklada UniCredit objavila je pobjednike inicijative Call for Education 2023 u sklopu koje će izdvojiti tri milijuna i 250 tisuća eura kako bi podržala 18 projekata neprofitnih organizacija diljem Europe. Inicijativa Call for Education pokrenuta je u 10 zemalja u kojima Grupa posluje, uključujući i Hrvatsku.
Banke mogu tražiti i dodatno pokriće za stambeni kredit, evo o čemu se radi
KREDITI
Banke mogu tražiti i dodatno pokriće za stambeni kredit, evo o čemu se radi
ZAGREB - Promet nekretninama znatno je usporio: u prvom polugodištu ove godine za 9 je posto manji nego lani u isto vrijeme. Cijene se još drže, no u Europi su većinom već pale, pa se i kod nas sve više spominje njihova skora korekcija.
UBS angažirao Ruegera iz JPMorgana za jednog od dvojice šefova odjela tržišta kapitala
ANGAŽMAN
UBS angažirao Ruegera iz JPMorgana za jednog od dvojice šefova odjela tržišta kapitala
BERN — UBS Group AG angažirao je veterana JPMorgan Chase & Co., Tommyja Ruegera, kao globalnog sučelnika tržišta dioničkog kapitala, tvrde ljudi koji poznaju to pitanje.
HPB prodao preostale trezorske dionice
PRODAJA
HPB prodao preostale trezorske dionice
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je dana 7. prosinca 2023. godine otpustila 85 vlastitih dionica oznake HPB, koje predstavljaju 0,004198% temeljnog (dioničkog) kapitala Banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE