GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

InvestEU: EIF i UniCredit usmjeravaju milijarde eura poduzećima sedam zemalja regije

InvestEU: EIF i UniCredit usmjeravaju milijarde eura poduzećima sedam zemalja regije
KREDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2023 / 13:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF), koji je dio Grupe EIB-a, daje UniCredit Grupi dva jamstva u vrijednosti od 370 milijuna eura za poticanje ulaganja malih i srednjih poduzeća (MSP) i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u sedam zemalja EU-a: Hrvatsku, Bugarsku, Češku Republiku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Transakcije podupire InvestEU, program Europske unije za dugoročno financiranje koji podržava održivo ulaganje, inovacije i stvaranje novih radnih mjesta u Europi, a cilj mu je mobilizirati najmanje 372 milijarde eura ulaganja za prioritetne politike EU-a do 2027.

Jamstva EIF-a iz programa InvestEU omogućit će UniCreditu da osigura kredite po povoljnijim uvjetima za predviđeno 2500 malih i srednjih poduzeća te malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe i mobilizira ulaganja u realno gospodarstvo u iznosu od oko 1 milijarde eura. Sredstva će prvenstveno biti namijenjena ulaganjima koja pridonose zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora.

U sklopu UniCreditove strategije zelenog kreditiranja krediti će se također odobravati za vlastita ulaganja u obnovljive izvore energije kao i energetsku učinkovitost u stambenim zgradama te za promicanje razvoja održive mobilnosti.

“Sjajna suradnja između Grupe EIB-a i UniCredit Grupe ključna je za dopiranje do što većeg broja malih poduzeća diljem srednje i istočne Europe, osiguravajući im resurse potrebne za ulaganje u svjetliju, održiviju i inovativniju budućnost”, izjavila je Gelsomina Vigliotti, predsjednica EIF-a. "Ovaj poduhvat još jednom pokazuje predanost EIF-a u olakšanju pristupa financiranju za 23 milijuna europskih malih i srednjih poduzeća, koja predstavljaju 99% svih poduzeća i osiguravaju oko tri četvrtine svih radnih mjesta u EU-u."

Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za ekonomiju, izjavio je: „InvestEU predstavlja ključan instrument u potpori malim i srednjim poduzećima i malim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe. Zahvaljujući ovom sporazumu, poduzeća u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji moći će ubrzati svoj prijelaz na zelenije i digitalnije gospodarstvo, primjerice ulaganjima u energetsku učinkovitost stambenih zgrada. Ponosni smo jer pružamo potrebnu podršku poduzećima u ovim zemljama kako bi postigli taj cilj i stvorili nova radna mjesta.“

Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredita, dodaje: „Pružanje održivog financiranja za poticanje društvenih ulaganja i inovacija ključan je element našeg obećanja da ćemo poboljšati društveni aspekt okolišnog, društvenog i korporativnog upravljanja na koji god način možemo. U posljednjih deset godina, naša suradnja s Grupom EIB-a omogućila je olakšani pristup financiranju za više od 12 000 malih i srednjih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi. Zahvaljujući našoj čvrstoj prisutnosti i lokalnoj mreži u regiji, u strateškom partnerstvu s EIF-om i Grupom EIB, dodijeljena nam je najveća regionalna alokacija jamstvenog fonda InvestEU. To će nam omogućiti da klijentima pružimo još više dok neprestano nastojimo ispuniti našu svrhu osnaživanja zajednica u ostvarivanju napretka.

Tagovi: Europski investicijski fond, UniCredit, Andrea Orcel, mala i srednja poduzeća
PROČITAJ I OVO
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
POSLJEDICE
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
HONG KONG - Dionice HSBC Holdingsa pale su u petak za više od 3% u Hong Kongu nakon izvješća da bi njegov glavni dioničar Ping An Insurance mogao smanjiti svoj udio u britanskoj banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE