GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JPMorgan nadmašuje očekivanja u drugom kvartalu

JPMorgan nadmašuje očekivanja u drugom kvartalu
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2023 / 08:24
Autor: SEEbiz / Momentum
NEW YORK - Najveća američka banka, JPMorgan, izvijestila je o kvartalnim rezultatima boljim od očekivanih, poduprtim Fedovim nastavkom povećanja kamatnih stopa i njegovim preuzimanjem posrnule First Republic Bank.

Prihodi JPMorgana za ovo tromjesečje porasli su 34,5 posto na 41,3 milijarde dolara i nadmašili konsenzusnu procjenu od 38,85 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po dionici (EPS) za ovo tromjesečje skočila je 58 posto na 4,37 dolara, iznad konsenzusne procjene od 3,76 dolara. Neto dobit porasla je 67 posto na 14,47 milijardi dolara, iznad očekivanja od 11,9 milijardi dolara.

Najveći dio povećanja profitabilnosti rezultat je porasta neto prihoda od kamata, koji je skočio 44 posto na 21,9 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 21 milijarde dolara. Ovo je peti uzastopni kvartal dvoznamenkastog rasta neto kamata.

Snažan rast neto prihoda od kamata JPMorgana nakon Fedovog povećanja ključne kamatne stope (u milijardama USD)

Prosječni depoziti pali su za dva posto na godišnjoj razini, dok su prosječni krediti skočili za 19 odnosno 15 posto u odnosu na prvo tromjesečje.

Tvrtka je prijavila 2,9 milijardi dolara troškova kreditnih gubitaka u tromjesečju, dok bi isključujući First Republic Bank, koju je JPMorgan preuzeo u svibnju, ovaj trošak iznosio 1,7 milijardi dolara. Neto rezervacije iznosile su ukupno 326 milijuna dolara i uglavnom su bile izražene u segmentu komercijalnog bankarstva, dok su se otpisi od 1,4 milijarde dolara uglavnom odnosili na kreditne kartice.

Uprava tvrtke izjavila je da je "američko gospodarstvo i dalje otporno, potrošači imaju zdrave bilance i još uvijek troše, ali nešto sporije". Banka je priznala da je došlo do blagog pogoršanja na tržištu rada, ali da je "ostao snažan rast zaposlenosti".

JPMorgan očekuje godišnji neto prihod od kamata od oko 87 milijardi dolara, u usporedbi s oko 84 milijarde dolara koliko je menadžment očekivao u svibnju.

Očekuje se da će prilagođeni troškovi iznositi 84,5 milijardi dolara, u usporedbi s prethodnom prognozom od 81 milijarde dolara. Neto gubici po kreditnim karticama očekuju se po stopi od 2,6 posto, nepromijenjenoj u odnosu na prognozu iz travnja.

Dionice JPMorgana su na početku trgovanja zabilježile rast od oko dva posto na 151,9 dolara, dok su od početka godine zabilježile plus od 13,3 posto.

Tagovi: JPMorgan, investicijsko bankarstvo, Jamie Dimon, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE