GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamate i naknade poduprle prihode Raiffeisen Bank Internationala u 2021.

Kamate i naknade poduprle prihode Raiffeisen Bank Internationala u 2021.
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2022 / 19:38
Autor: SEEbiz / H
BEČ – Austrijska Raiffeisen Bank International preliminarno je u srijedu izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2021. zahvaljujući oporavku kreditiranja i naknadama i provizijama, poručivši i da ukrajinska kriza zasada ne utječe na njihovo poslovanje.

Konsolidirana dobit grupe RBI porasla je u prošloj godini 70,4 posto, na 1,37 milijardi eura.

Operativni prihod uvećan je 10 posto, na 5,57 milijardi eura.

Kreditni plasmani klijentima porasli su 15 posto, na 100,8 milijardi eura, To se očitovalo i u 7-postotnom rastu prihoda od kamata, na 3,32 milijarde eura.

Banka ističe i rekordni prihod od naknada i provizija, od 1,98 milijardi eura, veći za 18 posto u odnosu na 2020. godinu.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila j na kraju prošl godin 13,1 posto i manja je za pola postotnog boda nego na kraju 2020.

Na poslovanje Raiffeisen Bank Internationala u Rusiji i Ukrajini za sada ne utječu napetosti između te dvije susjedne zemlje, koje su potaknule Zapad da Moskvi zaprijeti sankcijama u slučaju vojne intervencije, priopćila je banka u srijedu.

"Naše su banke u Rusiji i Ukrajini u dobrom stanju. Posluju normalno unatoč geopolitičkim napetostima", rekao je izvršni direktor Johann Strobl prilikom objave preliminarnih rezultata.

Strobl je odbacio mogućnost povlačenja s ključnog ruskog tržišta, gdje izloženost banke iznosi 22,85 milijardi eura, uključujući i 11,6 milijardi u zajmovima klijentima, što je 11,5 posto ukupnog iznosa grupe.

"Ne razmišljamo o takvim stvarima", rekao je Strobl.

RBI vrlo pozorno prati razvoj događaja i već je u drugoj polovini prošle godine pripremio rezervacije za pokrivanje rizika, u skladu s konzervativnom politikom upravljanja rizicima, rekao je bančin izvršni direktor.

"Izloženost zbog napetosti između Rusije i Ukrajine u granicama je koje osiguravaju otpornost grupe u svim mogućim scenarijima", naveo je zajmodavac u prezentaciji.

Navode da je u Rusiji 81 posto njihovih zajmova izraženo u rubljima, a kreditiranje u stranoj valuti ograničeno je na zajmoprimce s deviznim prihodima. Vrijednost njihovih zajmova klijentima iznosi 11,6 milijardi eura, a u Ukrajini 2,2 milijarde eura.

Napominju da su sankcije Rusiji ključan kratkoročni rizik, dodavši da bi se prelijevanje utjecaja na financijska i tržišta robe najviše osjetila u srednjoj i istočnoj Europi i da bi mogla gurnuti regiju prma stagflaciji, uz reprekusije na tržištima bankovnih usluga.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE