GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kamate na stambene kredite ispod prosjeka eurozone

Kamate na stambene kredite ispod prosjeka eurozone
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2023 / 07:35
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Prema podacima Europske središnje banke, prosječne kamate na nove stambene kredite u lipnju ove godine za Hrvatsku su iznosile 3 posto. To je ne samo manje od prosjeka eurozone, nego i od zemalja kao što su Austrija, Njemačka ili primjerice Italija.

Kamate na nekretninske kredite jedino su niže u Malti i Francuskoj. Razlika vezano uz potrošačke kredite još je veća. Naime, opći rast kamatnih stopa, kojim se Europska središnja banka bori protiv inflacije, mnogo je slabije utjecao na Hrvatsku, ponajprije zbog ulaska u eurozonu.

Već sama najava ulaska Hrvatske u eurozonu, donijela nam je skok kreditnog rejtinga za dva stupnja. To je pojeftinilo zaduživanje države, a zatim i zaduživanje kućanstava i poduzeća. Usto, HNB je sve instrumente monetarne politike morao uskladiti s Europskom središnjom bankom, pa su se bankama "oslobodile" goleme količine novca.

- Jako se smanjio trošak regulacije hrvatskim bankama što je izrazito povećalo viškove likvidnosti banaka, te stoga banke imaju alternativne izvore financiranja i puno je manji prijenos monetarne politike Europske središnje banke na naše banke, rekao je za HRT Jurica Zrnc, glavni stručni suradnik Direkcije za monetarnu politiku HNB-a.

Naime, već od lanjskog kolovoza bankama se počela smanjivati stopa obvezne pričuve te je ukinuto minimalno potrebno devizno potraživanje, što im je lani oslobodilo oko 40 milijardi kuna. I to upravo u trenutku kada je Europska središnja banka počela podizati kamatne stope u borbi s inflacijom. Zbog zamjene kuna u euro, u banke se slila i dodatna štednja građana, pa je sve to pridonijelo tomu da kamatne stope rastu sporije nego u drugim zemljama Europske unije, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

- Recimo kod stambenih kredita je taj rast bio oko 0,81 posto, kod nenamjenskih oko 0,96 posto, rekla je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

- Ako usporedimo s međunarodnim tržištima, evo konkretno s rastom kamatne stope ECB-a, ona je u posljednjih godinu dana rasla za 4,25 posto, dakle u Hrvatskoj je taj preljev rasta kamatne stope puno blaži i puno sporiji, dodaje.

Najveći rast kamatnih stopa zabilježen je u zemljama izvan europodručja. Tako su u Mađarskoj i Poljskoj kamate na stambene kredite dosegnule oko 10 posto.

- Moramo reći da su kamatne stope na kredite u Hrvatskoj još uvijek daleko niže od nekih drugih zemalja članica europodručja. Recimo, u Njemačkoj su kamatne stope na dugoročne stambene kredite se popele na oko 5 posto što u Hrvatskoj još uvijek nije slučaj, naglasio je Novotny.

Što će dalje biti s kamatama, ovisit će o budućim mjerama Europske središnje banke. A do kada će i koliko ona podizati ključne kamatne stope, ovisit će pak o trajanju i snazi inflacije u Europskoj uniji.

Tagovi: stambeni krediti, kamatne stope, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE