GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kostić preuzeo regionalni Sberbank

Kostić preuzeo regionalni Sberbank
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2021 / 21:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Miodrag Kostić preuzeo je Sberbankove podružnice u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj te Srbiji.

U ovom će poslu banke i AEC preuzeti još pet podružnica Sberbanke u regiji. Završetak transakcije ovisi o dobivanju odobrenja regulatora. Kupnjom Sberbanka Gorenjska banka postat će treća po veličini na slovenskom tržištu.

Gorenjska banka je, kažu u banci, potpisala pravno obvezujući kupoprodajni ugovor za kupnju Sberbanke u Sloveniji. Ovo je dio zajedničkog ugovora između Sberbank Europe i AIK banke, Gorenjske banke i AEC-a za stjecanje podružnica Sberbanke u Sloveniji, kao iu Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilančna suma iznosi 7,33 milijarde eura.

Prije potpisivanja ugovora, kako su rekli, prošao je opsežan proces koji je uključivao analizu niza opcija. Snažna regionalna prisutnost i iskustvo, jasna vizija budućeg razvoja banke i predanost pružanju visokokvalitetnih bankarskih usluga prepoznali su AIK banku, Gorenjsku banku i AEC kao najprikladnije preuzimatelje, napisali su.

Predsjednica Izvršnog odbora AIK banke i predsjednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić istaknula je važnost zajedničkog rasta i daljnjeg razvoja, uz opredijeljenost za kontinuirano unapređenje usluga.

“Od 2019. godine, kada je AIK banka postala većinski vlasnik Gorenjske banke, bilježi rast poslovanja, a prati stabilna kapitalna i depozitna baza te poboljšana profitabilnost, što nas potiče da nastavimo ulagati u ovaj dio Europe”, rekla je.

Kao grupa, rekla je, na taj način stječu dodatnu financijsku snagu i kredibilitet te postaju važan partner tvrtkama koje posluju na brojnim regionalnim tržištima. "Intenzivno razvijamo proces digitalizacije, uvodimo nove bankarske proizvode, a cilj nam je uz rast poslovanja biti prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka i pouzdan partner našim klijentima", dodala je.

Nakon uspješnog završetka postupka preuzimanja podružnica Sberbanke - banaka u Sloveniji, Sberbank Srbija, Sberbank BH Sarajevo, Sberbank Banja Luka, Sberbank u Hrvatskoj i Sberbank u Mađarskoj - bilančna suma naše bankarske grupe povećat će se na više od 11 mlrd. eura, objavila je.

Predsjednik Uprave Gorenjske banke Mario Henjak istaknuo je mogućnosti daljnjeg rasta i nastavka odgovornog bankarstva. “Naša dugoročna poslovna strategija usmjerena je na povećanje tržišnog udjela i širenje poslovanja. Potpisivanjem ugovora stvaraju se nove mogućnosti za daljnji rast na slovenskom tržištu i na taj način doprinosi razvoju u jednu od vodećih bankarskih grupacija u regiji, koja klijentima nudi inovativne, visokokvalitetne bankarske proizvode i usluge”, istaknuo je.

Tagovi: Miodrag Kostić, Sberbank, AIK banka, Gorenjska banka, Jelena Galić, Mario Henjak
PROČITAJ I OVO
Banke mogu tražiti i dodatno pokriće za stambeni kredit, evo o čemu se radi
KREDITI
Banke mogu tražiti i dodatno pokriće za stambeni kredit, evo o čemu se radi
ZAGREB - Promet nekretninama znatno je usporio: u prvom polugodištu ove godine za 9 je posto manji nego lani u isto vrijeme. Cijene se još drže, no u Europi su većinom već pale, pa se i kod nas sve više spominje njihova skora korekcija.
UBS angažirao Ruegera iz JPMorgana za jednog od dvojice šefova odjela tržišta kapitala
ANGAŽMAN
UBS angažirao Ruegera iz JPMorgana za jednog od dvojice šefova odjela tržišta kapitala
BERN — UBS Group AG angažirao je veterana JPMorgan Chase & Co., Tommyja Ruegera, kao globalnog sučelnika tržišta dioničkog kapitala, tvrde ljudi koji poznaju to pitanje.
HPB prodao preostale trezorske dionice
PRODAJA
HPB prodao preostale trezorske dionice
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je dana 7. prosinca 2023. godine otpustila 85 vlastitih dionica oznake HPB, koje predstavljaju 0,004198% temeljnog (dioničkog) kapitala Banke.
AIK banka dobitnik dva međunarodna priznanja
PRIZNANJA
AIK banka dobitnik dva međunarodna priznanja
BEOGRAD - AIK banka je danas saopštila da je još jednu godinu za redom osvojila prestižno međunarodno priznanje za Najbolju komercijalnu banku i Najbolju bankarsku grupaciju u Srbiji za 2023. godinu, koje tradicionalno dodeljuje renomirani ekonomski magazin International Banker.
Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan
NBS
Tabaković: Bankarski sektor u Srbiji stabilan, visokolikvidan i profitabilan
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je bankarski sektor Srbije stabilan, visokolikvidan i profitabilan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE