GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kostić preuzeo regionalni Sberbank

Kostić preuzeo regionalni Sberbank
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2021 / 21:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Miodrag Kostić preuzeo je Sberbankove podružnice u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj te Srbiji.

U ovom će poslu banke i AEC preuzeti još pet podružnica Sberbanke u regiji. Završetak transakcije ovisi o dobivanju odobrenja regulatora. Kupnjom Sberbanka Gorenjska banka postat će treća po veličini na slovenskom tržištu.

Gorenjska banka je, kažu u banci, potpisala pravno obvezujući kupoprodajni ugovor za kupnju Sberbanke u Sloveniji. Ovo je dio zajedničkog ugovora između Sberbank Europe i AIK banke, Gorenjske banke i AEC-a za stjecanje podružnica Sberbanke u Sloveniji, kao iu Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilančna suma iznosi 7,33 milijarde eura.

Prije potpisivanja ugovora, kako su rekli, prošao je opsežan proces koji je uključivao analizu niza opcija. Snažna regionalna prisutnost i iskustvo, jasna vizija budućeg razvoja banke i predanost pružanju visokokvalitetnih bankarskih usluga prepoznali su AIK banku, Gorenjsku banku i AEC kao najprikladnije preuzimatelje, napisali su.

Predsjednica Izvršnog odbora AIK banke i predsjednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić istaknula je važnost zajedničkog rasta i daljnjeg razvoja, uz opredijeljenost za kontinuirano unapređenje usluga.

“Od 2019. godine, kada je AIK banka postala većinski vlasnik Gorenjske banke, bilježi rast poslovanja, a prati stabilna kapitalna i depozitna baza te poboljšana profitabilnost, što nas potiče da nastavimo ulagati u ovaj dio Europe”, rekla je.

Kao grupa, rekla je, na taj način stječu dodatnu financijsku snagu i kredibilitet te postaju važan partner tvrtkama koje posluju na brojnim regionalnim tržištima. "Intenzivno razvijamo proces digitalizacije, uvodimo nove bankarske proizvode, a cilj nam je uz rast poslovanja biti prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka i pouzdan partner našim klijentima", dodala je.

Nakon uspješnog završetka postupka preuzimanja podružnica Sberbanke - banaka u Sloveniji, Sberbank Srbija, Sberbank BH Sarajevo, Sberbank Banja Luka, Sberbank u Hrvatskoj i Sberbank u Mađarskoj - bilančna suma naše bankarske grupe povećat će se na više od 11 mlrd. eura, objavila je.

Predsjednik Uprave Gorenjske banke Mario Henjak istaknuo je mogućnosti daljnjeg rasta i nastavka odgovornog bankarstva. “Naša dugoročna poslovna strategija usmjerena je na povećanje tržišnog udjela i širenje poslovanja. Potpisivanjem ugovora stvaraju se nove mogućnosti za daljnji rast na slovenskom tržištu i na taj način doprinosi razvoju u jednu od vodećih bankarskih grupacija u regiji, koja klijentima nudi inovativne, visokokvalitetne bankarske proizvode i usluge”, istaknuo je.

Tagovi: Miodrag Kostić, Sberbank, AIK banka, Gorenjska banka, Jelena Galić, Mario Henjak
PROČITAJ I OVO
Građani Hrvatske prošlog mjeseca donijeli u banke 3,7 milijardi kuna gotovine
ENORMNO
Građani Hrvatske prošlog mjeseca donijeli u banke 3,7 milijardi kuna gotovine
ZAGREB - Kako se približava trenutak uvođenja eura, tako se povećava i iznos kunske gotovine koju građani donose u banke da bi se automatski konvertirala u novu valutu
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
PRIZNANJA
OTP banka dobitnik nagrade za najbolju banku u Srbiji magazina The Banker
LONDON – OTP banka Srbija proglašena je za Najbolju banku u Srbiji na tradicionalnoj dodeli godišnjih nagrada svetskog finansijskog magazina The Banker.
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
KREDITI
Banca Intesa uvela u ponudu EE Farmer invest kredit
BEOGRAD – Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, uvrstila je u ponudu EE Farmer invest, dugoročni investicioni kredit za kupovinu energetski efikasne pogonske mehanizacije namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
STRATEŠKI
HSBC zatvara više od 100 poslovnica, fokusira se na mobilno bankarstvo
LONDON - HSBC će zatvoriti 114 poslovnica u Velikoj Britaniji, fokusirajući se prvenstveno na mobilno bankarstvo. Kako je priopćeno iz banke, u reorganizaciju i modernizaciju ulažu se deseci milijuna funti.
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
REJTING
Fitch potvrdio postojeći rejting Erste banke
ZAGREB – Fitch Ratings, renomirana međunarodna bonitetna agencija, potvrdila je postojeći kreditni rejting Erste banke „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE