GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kostić preuzeo regionalni Sberbank

Kostić preuzeo regionalni Sberbank
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2021 / 21:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Miodrag Kostić preuzeo je Sberbankove podružnice u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj te Srbiji.

U ovom će poslu banke i AEC preuzeti još pet podružnica Sberbanke u regiji. Završetak transakcije ovisi o dobivanju odobrenja regulatora. Kupnjom Sberbanka Gorenjska banka postat će treća po veličini na slovenskom tržištu.

Gorenjska banka je, kažu u banci, potpisala pravno obvezujući kupoprodajni ugovor za kupnju Sberbanke u Sloveniji. Ovo je dio zajedničkog ugovora između Sberbank Europe i AIK banke, Gorenjske banke i AEC-a za stjecanje podružnica Sberbanke u Sloveniji, kao iu Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilančna suma iznosi 7,33 milijarde eura.

Prije potpisivanja ugovora, kako su rekli, prošao je opsežan proces koji je uključivao analizu niza opcija. Snažna regionalna prisutnost i iskustvo, jasna vizija budućeg razvoja banke i predanost pružanju visokokvalitetnih bankarskih usluga prepoznali su AIK banku, Gorenjsku banku i AEC kao najprikladnije preuzimatelje, napisali su.

Predsjednica Izvršnog odbora AIK banke i predsjednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić istaknula je važnost zajedničkog rasta i daljnjeg razvoja, uz opredijeljenost za kontinuirano unapređenje usluga.

“Od 2019. godine, kada je AIK banka postala većinski vlasnik Gorenjske banke, bilježi rast poslovanja, a prati stabilna kapitalna i depozitna baza te poboljšana profitabilnost, što nas potiče da nastavimo ulagati u ovaj dio Europe”, rekla je.

Kao grupa, rekla je, na taj način stječu dodatnu financijsku snagu i kredibilitet te postaju važan partner tvrtkama koje posluju na brojnim regionalnim tržištima. "Intenzivno razvijamo proces digitalizacije, uvodimo nove bankarske proizvode, a cilj nam je uz rast poslovanja biti prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka i pouzdan partner našim klijentima", dodala je.

Nakon uspješnog završetka postupka preuzimanja podružnica Sberbanke - banaka u Sloveniji, Sberbank Srbija, Sberbank BH Sarajevo, Sberbank Banja Luka, Sberbank u Hrvatskoj i Sberbank u Mađarskoj - bilančna suma naše bankarske grupe povećat će se na više od 11 mlrd. eura, objavila je.

Predsjednik Uprave Gorenjske banke Mario Henjak istaknuo je mogućnosti daljnjeg rasta i nastavka odgovornog bankarstva. “Naša dugoročna poslovna strategija usmjerena je na povećanje tržišnog udjela i širenje poslovanja. Potpisivanjem ugovora stvaraju se nove mogućnosti za daljnji rast na slovenskom tržištu i na taj način doprinosi razvoju u jednu od vodećih bankarskih grupacija u regiji, koja klijentima nudi inovativne, visokokvalitetne bankarske proizvode i usluge”, istaknuo je.

Tagovi: Miodrag Kostić, Sberbank, AIK banka, Gorenjska banka, Jelena Galić, Mario Henjak
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE