GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kostić preuzeo regionalni Sberbank

Kostić preuzeo regionalni Sberbank
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2021 / 21:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Miodrag Kostić preuzeo je Sberbankove podružnice u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj te Srbiji.

U ovom će poslu banke i AEC preuzeti još pet podružnica Sberbanke u regiji. Završetak transakcije ovisi o dobivanju odobrenja regulatora. Kupnjom Sberbanka Gorenjska banka postat će treća po veličini na slovenskom tržištu.

Gorenjska banka je, kažu u banci, potpisala pravno obvezujući kupoprodajni ugovor za kupnju Sberbanke u Sloveniji. Ovo je dio zajedničkog ugovora između Sberbank Europe i AIK banke, Gorenjske banke i AEC-a za stjecanje podružnica Sberbanke u Sloveniji, kao iu Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilančna suma iznosi 7,33 milijarde eura.

Prije potpisivanja ugovora, kako su rekli, prošao je opsežan proces koji je uključivao analizu niza opcija. Snažna regionalna prisutnost i iskustvo, jasna vizija budućeg razvoja banke i predanost pružanju visokokvalitetnih bankarskih usluga prepoznali su AIK banku, Gorenjsku banku i AEC kao najprikladnije preuzimatelje, napisali su.

Predsjednica Izvršnog odbora AIK banke i predsjednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić istaknula je važnost zajedničkog rasta i daljnjeg razvoja, uz opredijeljenost za kontinuirano unapređenje usluga.

“Od 2019. godine, kada je AIK banka postala većinski vlasnik Gorenjske banke, bilježi rast poslovanja, a prati stabilna kapitalna i depozitna baza te poboljšana profitabilnost, što nas potiče da nastavimo ulagati u ovaj dio Europe”, rekla je.

Kao grupa, rekla je, na taj način stječu dodatnu financijsku snagu i kredibilitet te postaju važan partner tvrtkama koje posluju na brojnim regionalnim tržištima. "Intenzivno razvijamo proces digitalizacije, uvodimo nove bankarske proizvode, a cilj nam je uz rast poslovanja biti prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka i pouzdan partner našim klijentima", dodala je.

Nakon uspješnog završetka postupka preuzimanja podružnica Sberbanke - banaka u Sloveniji, Sberbank Srbija, Sberbank BH Sarajevo, Sberbank Banja Luka, Sberbank u Hrvatskoj i Sberbank u Mađarskoj - bilančna suma naše bankarske grupe povećat će se na više od 11 mlrd. eura, objavila je.

Predsjednik Uprave Gorenjske banke Mario Henjak istaknuo je mogućnosti daljnjeg rasta i nastavka odgovornog bankarstva. “Naša dugoročna poslovna strategija usmjerena je na povećanje tržišnog udjela i širenje poslovanja. Potpisivanjem ugovora stvaraju se nove mogućnosti za daljnji rast na slovenskom tržištu i na taj način doprinosi razvoju u jednu od vodećih bankarskih grupacija u regiji, koja klijentima nudi inovativne, visokokvalitetne bankarske proizvode i usluge”, istaknuo je.

Tagovi: Miodrag Kostić, Sberbank, AIK banka, Gorenjska banka, Jelena Galić, Mario Henjak
PROČITAJ I OVO
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
AKVIZICIJE
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
ZAGREB - Nakon ulaska na albansko tržište prije više od tri godine, OTP grupa sprema novu akviziciju u toj zemlji. Preuzimanjem Alpha banke Albania, albansko poslovanje OTP grupe na pravom je putu postati peta najveća banka prema ukupnoj aktivi te druga u kreditima klijentima.
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
KREDITI
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
ZAGREB - Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2022. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
PRESUDA
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje i na mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništaju dionica.
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
NAGRADE
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
ZAGREB - Intesa Sanpaolo (matična banka PBZ-a) ponovno je "Banka godine u Italiji" (Bank of the Year in Italy) prema The Bankeru, uglednoj publikaciji Financial Times Grupe.
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE