GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen trend ubrzanja rasta kredita stanovništvu na godišnjoj razini

Nastavljen trend ubrzanja rasta kredita stanovništvu na godišnjoj razini
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2024 / 10:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili su krajem studenog 21,7 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2022. godine, na osnovi stanja, rast promatranih kredita ubrzao je na 8,9% (+1,8 mlrd. eura), što je za 0,6 postotnih bodova više u odnosu na godišnju dinamiku iz listopada. Ubrzanje rasta kredita plasiranih kućanstvima traje neprekidno od veljače 2023. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast za 0,2 mlrd. eura ili 0,9%.

Na osnovi stanja, stambeni krediti s iznosom od 10,8 mlrd. eura na kraju studenog činili su gotovo 50% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 10% (+0,6% u odnosu na listopad). Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su krajem studenog gotovo 8 mlrd. eura ili 36,7% ukupnih kredita. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka godine na godišnjoj razini, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021. U studenom je ostvaren rast u odnosu na studeni 2022. iznosio 10,1%, što je prva dvoznamenkasta godišnja stopa rasta od veljače 2020. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,2%, što je najsnažniji porast od svibnja 2019.

Navedeno je vjerojatno rezultat snažnije sklonost nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih, ali i realnih plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama uslijed inflatornih pritisaka u posljednje dvije godine. Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 820 mil. eura (3,8% ukupnih kredita), bilježe pad na godišnjoj razini od kraja 2022. U studenom je smanjenje iznosilo 5,5% na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj razini ostvaren rast za 0,7%. Krediti po kreditnim karticama (1,9% ukupnih kredita) iznosili su na osnovi stanja 402,1 mil. eura (+1,8% na mjesečnoj razini), a u studenom je treći mjesec za redom zabilježena negativna godišnja stopa (-1,0%) nakon što je rast na godišnjoj razini trajao osam uzastopnih mjeseci.

Prema posljednjim podacima HNB-a, efektivna kamatna stopa zabilježila je u studenom blago mjesečno smanjenje kod kredita za gotovinske nenamjenske kredite (-6 baznih bodova), dok je kod novih stambenih kredita stagnirala na mjesečnoj razini, ali i u odnosu na prosjek prethodna tri mjeseca. U studenom je ista, prema podacima HNB-a, za gotovinske nenamjenske kredite iznosila u prosjeku 4,90%, a za stambene kredite 3,98%.

Prema podacima Europske središnje banke o prosječnim kamatnim stopama na stambene kredite s rokom dospijeća iznad 10 godina na nove poslove, Hrvatska se sa stopom od 3,73% pozicionirala blago iznad prosjeka europodručja (3,7%), međutim, još uvijek ispod prosjeka za Njemačku (3,92%). Što se tiče prosječnih kamatnih stopa na potrošačke kredite (ukupno, novi poslovi), Hrvatska s 5,06% ima jednu od najskromnijih kamatnih stopa među državama članicama. Prosjek europodručja za promatrane kamatne stope iznosi u studenom 7,85%, a rast predvodi Latvija s gotovo 14%.

Iako su se posljednjih mjeseci više ključne kamatne stope ESB-a postepeno prelijevale i na domaće kamatne stope plasirane stanovništvu, relativno skromniji prijenos u usporedbi s pojedinim državama članicama europodručja bio je u početku posljedica raznih čimbenika, poput pada premije rizika zbog ulaska u europodručje, stabilne i rastuće depozitne baze, relativno niskog omjera kredita i depozita, malog udjela promjenjivih kamatnih stopa kod odobravanja kredita te značajnog viška likvidnosti. U tom je smjeru značajno djelovala i zakonska regulacija, odnosno zakonsko ograničenje najviše dopuštene kamatne stope na kredite s promjenjivom stopom.

Tagovi: krediti, krediti stanovništvu, Hrvatska narodna banka, stambeni krediti, gotovinski krediti
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE