GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS zabranila bankama da naplaćuju naknade za donacije

NBS zabranila bankama da naplaćuju naknade za donacije
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2020 / 20:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je danas odluku kojom se zabranjuje naplaćivanje naknada i drugih troškova za usluge koje se pružaju u platnom prometu pri uplati, odnosno prenosu novčanih sredstava u dinarima i devizama na namenske račune Republike Srbije, koji su otvoreni radi prijema donacija u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19.

U skladu s ovom odlukom, banke, institucije elektronskog novca, platne institucije i JP „Pošta Srbije” ne mogu od korisnika platnih usluga naplatiti naknadu za uplate i prenose na navedene račune, bez obzira na to da li se ove transakcije izvršavaju kao uplata na šalteru pružalaca platnih usluga, kao prenos sa tekućeg ili drugog platnog računa, ili pružanjem druge vrste platne usluge, navodi se u tekstu odluke koju je NBS objavila na svom sajtu.

Pri izvršavanju ovih transakcija, navodi se u saopštenju, Narodna banka Srbije neće naplaćivati naknade za one usluge koje i sama pruža u vezi s njihovim izvršavanjem.

NBS je navela i spisak namenskih računa na koje se mogu izvršiti uplate donacija za borbu protiv epidemije bolesti COVID-19.

Centralna banka je objavila na sajtu brojeve telefona banaka, kojima građani mogu da se jave i kažu na koji način žele da im se isplati penzija.

Opcije su da penzije budu isplaćene u prostorijama banke ovlašćenom licu, a na osnovu jednokratnog punomoćja kojim se ovo lice ovlašćuje za podizanje penzije sa tekućeg računa korisnika, ili isplatom penzija na kućnu adresu penzionera, u saradnji sa JP "Pošta Srbije".

S druge strane, penzioner može telefonom da pozove banku i da se izjasni da ne želi da mu penzija bude isplaćena na prethodna dva načina, na primer, ako ima platnu karticu koju može dati osobi od poverenja ili na drugi način raspolaže sredstvima sa računa.

Tagovi: Narodna banka, naknade na donacije, donacije, koronavirus, Pošta Srbije
PROČITAJ I OVO
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
POSLJEDICE
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
HONG KONG - Dionice HSBC Holdingsa pale su u petak za više od 3% u Hong Kongu nakon izvješća da bi njegov glavni dioničar Ping An Insurance mogao smanjiti svoj udio u britanskoj banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE