GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB grupa u devet mjeseci s dobiti od 387 milijuna eura

NLB grupa u devet mjeseci s dobiti od 387 milijuna eura
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2023 / 14:47
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB Grupa je u trećem tromjesečju ostvarila 144,2 milijuna eura čiste dobiti, što je 18 posto više nego u drugom kvartalu. Dobit nakon oporezivanja u devet je mjeseci iznosila 386,9 milijuna eura, dva posto više nego u istom razdoblju lani. Grupacija nastavlja s uspješnim poslovanjem, priopćeno je danas iz NLB-a.

"U neizvjesnom poslovnom okruženju rastućih geopolitičkih napetosti, promjenjivih financijskih uvjeta i ekoloških rizika, otpornost poslovnog modela organizacije ostaje jedan od ključnih čimbenika razlikovanja među tržišnim sudionicima", napisala je NLB nakon objave rezultata.

Grupa je u trećem tromjesečju ostvarila ukupne čiste prihode od 289,2 milijuna eura, što je sedam posto više u odnosu na prethodno tromjesečje. U prvih devet mjeseci dosegnula je 800,8 milijuna eura čistih prihoda ili 42 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Rezultat prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja porastao je u trećem tromjesečju za 15 posto u odnosu na prethodno tromjesečje i dosegnuo 168,2 milijuna eura. Rezultat prije ispravaka vrijednosti i rezervacija u prvih je devet mjeseci dosegnuo 439,2 milijuna eura.

Neto prihod od kamata porastao je u trećem tromjesečju deset posto na 221,5 milijuna eura. Rastu je pridonio rast obujma kredita uz prevladavajuće više kamatne stope. Na porast rashoda kamata najviše su utjecali veći rashodi od veleprodajnog financiranja prikupljenog za ispunjavanje minimalnog zahtjeva glede jamstvenog kapitala i kvalificiranih obveza, kao i veći rashodi za depozite klijenata.

Čisti nekamatni prihod iznosio je 67,7 milijuna eura ili dva posto manje nego u prethodnom tromjesečju. Banka je u trećem tromjesečju donirala četiri milijuna eura za 20 općina pogođenih poplavama u Sloveniji, što je zajedno s tečajnim razlikama utjecalo na neto nekamatni prihod tromjesečja. Osim toga, u trećem kvartalu doprinos neto provizija iznosio je 70,9 milijuna eura.

Troškovi su na tromjesečnoj razini smanjeni za dva posto te su u trećem kvartalu iznosili 120,9 milijuna eura. U devet mjeseci oni su iznosili 361,6 milijuna eura, od čega se 7,2 milijuna eura odnosilo na integraciju N Banke. Izazov je inflacija u regiji koja je i dalje na visokoj razini i polako jenjava, naveli su.

U trećem tromjesečju formirano je 3,1 milijun eura neto ispravaka vrijednosti i rezervacija za kreditne rizike. Razvoj portfelja pridonio je povećanju neto umanjenja vrijednosti za 7,7 milijuna eura, što dolazi isključivo iz segmenta stanovništva, također vezano uz pripajanje N Banke. Od posljedica poplava u Sloveniji u banci očekuju tek manje pogoršanje kreditne kvalitete klijenata ili primljenih osiguranja, pa njihov utjecaj ocjenjuju zanemarivim.

Bruto krediti na razini grupe porasli su dva posto u odnosu na prethodno tromjesečje te četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kako navode, rast novih kredita u trećem je tromjesečju ostao na zdravoj razini, pri čemu je odobreno stambenih kredita od 175 milijuna eura i potrošačkih kredita od više od 340 milijuna eura. U segmentu gospodarstva odobreno je 725 milijuna eura kredita.

U odnosu na kraj 2022. depozitna baza grupe porasla je za jedan posto na 20,29 milijardi eura. Na pritiske konkurencije banka je odgovorila povoljnom ponudom oročenih depozita. Time se krajem rujna udio oročenih i štednih računa u ukupnim depozitima stanovništva banke postupno povećao na 46 posto.

Stopa ukupnog kapitala grupe na kraju rujna iznosila je 18,7 posto, a koeficijent CET1 grupe 14,7 posto. Oba su omjera pala za 0,4 postotna boda u odnosu na kraj 2022. zbog nižeg ukupnog kapitala i veće aktive prilagođene riziku, rekli su.

„Povećano povjerenje naših klijenata i ostalih dionika jedno je od postignuća na koje smo najviše ponosni, posebno ovih dana, kada slavimo petu godišnjicu uvrštenja dionica NLB-a na Ljubljansku burzu i globalnih potvrda o vlasništvu na glavnom tržištu Londonske burze", rekao je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Kako je istaknuo, ulagači su od ulaska na burzu ostvarili 93 posto ukupnog povrata, i to 45 posto povrata od rasta cijena dionica i 48 posto povrata od dividendi. "Druga ovogodišnja tranša dividende, čija je isplata planirana u prosincu, dodatno će povećati ukupni povrat za dioničare i premašiti naša očekivanja u trenutku prve javne ponude dionica", dodao je.

"Postignuća NLB Grupe dokaz su ispravnosti njezine strateške orijentacije prema regiji Jugoistočne Europe i njezinim tržištima", ocijenio je predsjednik Nadzornog odbora NLB-a Primož Karpe. No, prema njegovim riječima, kompanije grupe nalaze se na pragu strateški važnog razdoblja koje će obilježiti nova poslovna strategija. "Ovo je već u pripremi i bit će predstavljeno dionicima sljedeće godine", rekao je.

Tagovi: NLB Grupa, Nova ljubljanska banka, Blaž Brodnjak, dividenda
PROČITAJ I OVO
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka potpisali su u srpnju 2022. godine Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
RAST
Erste banka podigla neto dobit 9,4 posto
ZAGREB - Erste banka u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 9,4 posto višu neto dobit nego godinu ranije, koja je tako dosegnula 58 milijuna eura, a rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, izvijestili su u utorak iz te banke.
NLB predlaže 5,5 eura dividende
DIVIDENDA
NLB predlaže 5,5 eura dividende
LJUBLJANA - Nadzorni i upravni odbor NLB-a predložio je raspodjelu dobiti Glavnoj skupštini dioničara koja će se održati 17. lipnja 2024. godine.
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE