GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%

NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 19:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 posto na 140 milijuna eura.

Neto kamatni prihodi porasli su za 30 posto na godišnjoj razini, a nekamatni prihodi za pet posto, navodi se u objavljenom tromjesečnom izvješću.

Sve banke članice grupe pozitivno su pridonijele rezultatu grupe. Najveći doprinos dala je NLB u iznosu od 62,5 milijuna eura, a slijedi NLB Komercijalna banka Beograd s 36,6 milijuna eura. Doprinos NLB-a veći je u usporedbi s prethodnom godinom uglavnom zbog većeg neto prihoda od kamata.

Osim toga, dionike koji redovito prate poslovanje i tržišne uvjete ne treba iznenaditi da je NLB Grupa početkom godine zbog razvoja globalnih makroekonomskih trendova povećala izglede redovnih prihoda za 2024. godinu za približno 100 milijuna eura.

Povećanje procjene prihoda, zajedno s troškovnom odgovornošću, omogućuje točniju prognozu udjela troškova u neto prihodima. Banka tako očekuje da će tzv. Pokazatelj CIR u 2024. i 2025. godini iznosio je oko 45%, što je značajan napredak u odnosu na prethodne smjernice koje su bile ispod 50%.

Grupacija je formirala neto 4,4 milijuna eura ispravaka vrijednosti i rezerviranja za kreditne rizike. Učinci dizajna prvenstveno su rezultat razvoja portfelja, ponajviše u segmentu kućanstava, a djelomično su neutralizirani uspješnom naplatom otpisanih potraživanja zbog povoljnog okruženja za rješavanje loših kredita, napisali su.

U odnosu na kraj 2023. godine, depozitna baza grupe smanjena je za jedan posto zbog smanjenja depozita gospodarstva i države, posebno izraženog u NLB-u, koji je u prvom kvartalu zabilježio pad od osam posto. Općenito, zamjetan je pad depozita u cijelom slovenskom bankovnom sustavu.

Pad je zabilježen i u gospodarstvu i stanju u bankama Jugoistočne Europe, uz smanjenje depozitne baze u svim članicama banaka, osim u NLB banci Banja Luka. Depoziti stanovništva u NLB-u ostali su stabilni na kraju 2023. godine, a na njih je utjecalo izdavanje prve nacionalne javne obveznice. Osim toga, preferencije klijenata prešle su na profitabilnije financijske proizvode poput investicijskih fondova i bankoosiguranja, što je dovelo do usporavanja rasta depozita.

Više kamatne stope na oročene depozite uzrokovale su visok rast volumena oročenih depozita u prvom tromjesečju godine prelaskom s depozita po viđenju na oročene. Udio oročenih i štednih računa u ukupnim depozitima stanovništva postupno se povećavao do kraja ožujka na 49 posto, dok je krajem prošle godine iznosio 44 posto.

Tagovi: nlb, nova ljubljanska banka, banka, kamate
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE