GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%

NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 19:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 posto na 140 milijuna eura.

Neto kamatni prihodi porasli su za 30 posto na godišnjoj razini, a nekamatni prihodi za pet posto, navodi se u objavljenom tromjesečnom izvješću.

Sve banke članice grupe pozitivno su pridonijele rezultatu grupe. Najveći doprinos dala je NLB u iznosu od 62,5 milijuna eura, a slijedi NLB Komercijalna banka Beograd s 36,6 milijuna eura. Doprinos NLB-a veći je u usporedbi s prethodnom godinom uglavnom zbog većeg neto prihoda od kamata.

Osim toga, dionike koji redovito prate poslovanje i tržišne uvjete ne treba iznenaditi da je NLB Grupa početkom godine zbog razvoja globalnih makroekonomskih trendova povećala izglede redovnih prihoda za 2024. godinu za približno 100 milijuna eura.

Povećanje procjene prihoda, zajedno s troškovnom odgovornošću, omogućuje točniju prognozu udjela troškova u neto prihodima. Banka tako očekuje da će tzv. Pokazatelj CIR u 2024. i 2025. godini iznosio je oko 45%, što je značajan napredak u odnosu na prethodne smjernice koje su bile ispod 50%.

Grupacija je formirala neto 4,4 milijuna eura ispravaka vrijednosti i rezerviranja za kreditne rizike. Učinci dizajna prvenstveno su rezultat razvoja portfelja, ponajviše u segmentu kućanstava, a djelomično su neutralizirani uspješnom naplatom otpisanih potraživanja zbog povoljnog okruženja za rješavanje loših kredita, napisali su.

U odnosu na kraj 2023. godine, depozitna baza grupe smanjena je za jedan posto zbog smanjenja depozita gospodarstva i države, posebno izraženog u NLB-u, koji je u prvom kvartalu zabilježio pad od osam posto. Općenito, zamjetan je pad depozita u cijelom slovenskom bankovnom sustavu.

Pad je zabilježen i u gospodarstvu i stanju u bankama Jugoistočne Europe, uz smanjenje depozitne baze u svim članicama banaka, osim u NLB banci Banja Luka. Depoziti stanovništva u NLB-u ostali su stabilni na kraju 2023. godine, a na njih je utjecalo izdavanje prve nacionalne javne obveznice. Osim toga, preferencije klijenata prešle su na profitabilnije financijske proizvode poput investicijskih fondova i bankoosiguranja, što je dovelo do usporavanja rasta depozita.

Više kamatne stope na oročene depozite uzrokovale su visok rast volumena oročenih depozita u prvom tromjesečju godine prelaskom s depozita po viđenju na oročene. Udio oročenih i štednih računa u ukupnim depozitima stanovništva postupno se povećavao do kraja ožujka na 49 posto, dok je krajem prošle godine iznosio 44 posto.

Tagovi: nlb, nova ljubljanska banka, banka, kamate
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE