GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru

NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 13:31
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB je na današnjem NLB Danu investitora predstavila novu strategiju grupe do kraja 2030. Do tada želi stvoriti oko 50 milijardi eura ukupne imovine, dvije milijarde eura prihoda i jednu milijardu dobiti. Na skupu se govori io prilikama u regiji jugoistočne Europe, gdje je NLB prisutan.

“Strategija je vjerodostojna, jer će regija rasti brže od zapadnih zemalja. Regiju u kojoj NLB posluje vidimo kao regiju mogućnosti“, rekao je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak na drugom po redu Investitorskom danu u organizaciji NLB-a. Dodao je kako planiraju organski rast grupe, a spremni su i na potencijalne akvizicije u regiji.

Lani su čisti prihodi grupe dosegnuli nešto manje od 1,1 milijardu eura, a neto dobit gotovo 551 milijun eura. Grupa djeluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 milijuna klijenata, gotovo 8000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem ožujka iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Na karti u regiji Hrvatske nema u skupini. Ali i tu se stvari kreću u dobrom smjeru, rekao je Brodnjak, koji vjeruje da će grupa uspjeti postati prva i jedina financijska institucija u regiji koja će pokriti sva tržišta bivše Jugoslavije i poslovno povezati regiju.

NLB je lani kupila SLS Holdco, koja je matična tvrtka Summit Leasinga Slovenija i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju podružnice Apollo Global Managementa i Europske banke za obnovu i razvoj. Kupnja NLB-u donosi vodeću poziciju na slovenskom tržištu, nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, kao i ulazak na hrvatsko tržište, navode iz NLB-a.

Banka ima za cilj biti vodeća u jugoistočnoj Europi i grupa koja nudi ne samo bankarske, već i sve financijske usluge za stanovnike i poduzeća. Promicat će univerzalni i digitalizirani bankarski model, usredotočit će se na lokalna ulaganja i razborito upravljanje rizicima. Istodobno najavljuje da će povećati i povrate za svoje dioničare. Dividende bi se sa sadašnjih 40 posto neto dobiti povećale na 50 do 60 posto neto dobiti, stoji u strategiji.

Objavom poslovnih rezultata za prvo ovogodišnje tromjesečje, u kojem je grupacija ostvarila 140 milijuna eura čiste dobiti i 298 milijuna eura čistih prihoda, banka je poboljšala prognozu za ovu godinu. U 2024. godini, umjesto oko 1,1 milijardu eura, prihodi NLB grupe trebali bi porasti na 1,2 milijarde eura, koliko bi trebao biti i 2025. godine. Kapacitet grupe za spajanja i akvizicije iznosi do četiri milijarde eura rizika -usklađena imovina.

Regulatorno okruženje važno je za funkcioniranje financijske industrije, stoga je glavni govornik NLB Investor Daya bio ministar financija Klemen Boštjančič. Rekao je da je briga o dobro razvijenom tržištu kapitala jedna od središnjih zadaća ministarstva. Podsjetio je da je Vlada prošle godine donijela strategiju razvoja tržišta kapitala u Sloveniji do 2030.

"Samo razvijeno tržište kapitala može koristiti gospodarstvu, posebice malim poduzećima i stanovništvu", rekao je.

"Moramo osigurati da tržište funkcionira zakonito i transparentno", dodao je. Podsjetio je na izdavanje prve nacionalne javne obveznice koja je potaknula građane na prijenos bankovnih depozita na tržište kapitala. U pripremi su izmjene zakona kojima će se općinama omogućiti zaduživanje izdavanjem općinskih obveznica, a međuresorska radna skupina priprema prijedlog obnovljenog nacionalnog programa financijske edukacije s akcijskim planom.

Nakon današnjeg NLB Investor Daya u petak će uslijediti slovensko-hrvatska investicijska konferencija koja će zainteresiranim ulagačima ponuditi priliku upoznati neke od vodećih kompanija s ova dva tržišta. Time će moći dobiti cjelovit uvid u mogućnosti ulaganja te informacije o čimbenicima rasta, prilikama i izazovima u regiji, uvjereni su u NLB-u.

Tagovi: nlb, hrvatska, strategija, strateški, brodnjak, apollo, komercijalna, SLS Holdco
PROČITAJ I OVO
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
PONUDA
NLB objavila ponudu za preuzimanje dionica Addiko banke
LJUBLJANA - NLB je danas objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču.
SID banka izdaje 125 milijuna eura obveznica
OBVEZNICE
SID banka izdaje 125 milijuna eura obveznica
LJUBLJANA - SID banka, razvojna i izvozna banka u državnom vlasništvu, odlučila je zbog interesa dobro obaviještenih investitora izdati sedmogodišnje obveznice zatvorenog privatnog izdanja ukupnog nominalnog iznosa od 125 milijuna eura, objavljeno je putem internetskih stranica Ljubljanske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE