GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru

NLB o strateškim planovima: I u Hrvatskoj stvari idu u dobrom smjeru
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 13:31
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB je na današnjem NLB Danu investitora predstavila novu strategiju grupe do kraja 2030. Do tada želi stvoriti oko 50 milijardi eura ukupne imovine, dvije milijarde eura prihoda i jednu milijardu dobiti. Na skupu se govori io prilikama u regiji jugoistočne Europe, gdje je NLB prisutan.

“Strategija je vjerodostojna, jer će regija rasti brže od zapadnih zemalja. Regiju u kojoj NLB posluje vidimo kao regiju mogućnosti“, rekao je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak na drugom po redu Investitorskom danu u organizaciji NLB-a. Dodao je kako planiraju organski rast grupe, a spremni su i na potencijalne akvizicije u regiji.

Lani su čisti prihodi grupe dosegnuli nešto manje od 1,1 milijardu eura, a neto dobit gotovo 551 milijun eura. Grupa djeluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 milijuna klijenata, gotovo 8000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem ožujka iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Na karti u regiji Hrvatske nema u skupini. Ali i tu se stvari kreću u dobrom smjeru, rekao je Brodnjak, koji vjeruje da će grupa uspjeti postati prva i jedina financijska institucija u regiji koja će pokriti sva tržišta bivše Jugoslavije i poslovno povezati regiju.

NLB je lani kupila SLS Holdco, koja je matična tvrtka Summit Leasinga Slovenija i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju podružnice Apollo Global Managementa i Europske banke za obnovu i razvoj. Kupnja NLB-u donosi vodeću poziciju na slovenskom tržištu, nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, kao i ulazak na hrvatsko tržište, navode iz NLB-a.

Banka ima za cilj biti vodeća u jugoistočnoj Europi i grupa koja nudi ne samo bankarske, već i sve financijske usluge za stanovnike i poduzeća. Promicat će univerzalni i digitalizirani bankarski model, usredotočit će se na lokalna ulaganja i razborito upravljanje rizicima. Istodobno najavljuje da će povećati i povrate za svoje dioničare. Dividende bi se sa sadašnjih 40 posto neto dobiti povećale na 50 do 60 posto neto dobiti, stoji u strategiji.

Objavom poslovnih rezultata za prvo ovogodišnje tromjesečje, u kojem je grupacija ostvarila 140 milijuna eura čiste dobiti i 298 milijuna eura čistih prihoda, banka je poboljšala prognozu za ovu godinu. U 2024. godini, umjesto oko 1,1 milijardu eura, prihodi NLB grupe trebali bi porasti na 1,2 milijarde eura, koliko bi trebao biti i 2025. godine. Kapacitet grupe za spajanja i akvizicije iznosi do četiri milijarde eura rizika -usklađena imovina.

Regulatorno okruženje važno je za funkcioniranje financijske industrije, stoga je glavni govornik NLB Investor Daya bio ministar financija Klemen Boštjančič. Rekao je da je briga o dobro razvijenom tržištu kapitala jedna od središnjih zadaća ministarstva. Podsjetio je da je Vlada prošle godine donijela strategiju razvoja tržišta kapitala u Sloveniji do 2030.

"Samo razvijeno tržište kapitala može koristiti gospodarstvu, posebice malim poduzećima i stanovništvu", rekao je.

"Moramo osigurati da tržište funkcionira zakonito i transparentno", dodao je. Podsjetio je na izdavanje prve nacionalne javne obveznice koja je potaknula građane na prijenos bankovnih depozita na tržište kapitala. U pripremi su izmjene zakona kojima će se općinama omogućiti zaduživanje izdavanjem općinskih obveznica, a međuresorska radna skupina priprema prijedlog obnovljenog nacionalnog programa financijske edukacije s akcijskim planom.

Nakon današnjeg NLB Investor Daya u petak će uslijediti slovensko-hrvatska investicijska konferencija koja će zainteresiranim ulagačima ponuditi priliku upoznati neke od vodećih kompanija s ova dva tržišta. Time će moći dobiti cjelovit uvid u mogućnosti ulaganja te informacije o čimbenicima rasta, prilikama i izazovima u regiji, uvjereni su u NLB-u.

Tagovi: nlb, hrvatska, strategija, strateški, brodnjak, apollo, komercijalna, SLS Holdco
PROČITAJ I OVO
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
RAST
Interes NLB-a, Kostića i Macure podiže tržišnu vrijednost Addika
ZAGREB - Tko god postane vlasnik Addiko banke, morat će se suočiti s mogućnosti da će ga preuzimanje koštati i više nego je prvotno planirano.
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE