GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NLB preuzima Summit Leasing

NLB preuzima Summit Leasing
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2023 / 11:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nova Ljubljanska banka sklopila je kupoprodajni ugovor za stjecanje 100% udjela u SLS HOLDCO, holdinginška družba, d.o.o., matičnom društvu Summit Leasing Slovenija d.o.o., i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju povezana društva Apollo Global Management Inc. i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Summit Leasing je vodeći pružatelj autofinanciranja u Sloveniji. Na dan 30. rujna 2023. Summit Leasing je imao konsolidirana bruto potraživanja c. 890 milijuna eura, što je uključivalo 635 milijuna eura vezano za segmente rabljenih i novih vozila u Sloveniji te, preko svoje podružnice u stopostotnom vlasništvu Mobil Leasing d.o.o., bruto potraživanja od najma c. 120 milijuna eura u Hrvatskoj.

Summit Leasing također je vodeći pružatelj potrošačkog financiranja na prodajnom mjestu u Sloveniji, bilježeći c. 95 milijuna eura bruto potraživanja na dan 30. rujna 2023.

Summit Leasing ima ogromnu mrežu od preko 750 trgovaca u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i više od 550 prodajnih mjesta za potrošačko financiranje u Sloveniji. Krajem 2022. Summit Leasing je upravljao c. 140.000 nepodmirenih ugovora o financiranju s više od 110.000 klijenata.

Naknada za transakciju predstavlja skromnu premiju na knjigovodstvenu vrijednost Summit Leasinga. Ovisno o razvoju poslovanja do završetka, očekuje se da će akvizicija povećati rizikom ponderiranu imovinu NLB-a za približno 700 milijuna eura, udobno unutar 4 milijarde eura taktičkog kapaciteta za spajanja i preuzimanja.

Očekuje se da će sinergija troškova i financiranja osigurati povećanje zarade od transakcije od prve pune godine akvizicije, s potpunim ostvarenjem ciljne sinergije troškova unutar razdoblja od otprilike 18 mjeseci od završetka.

Završetak transakcije podliježe regulatornim i antimonopolskim odobrenjima i planira se za drugu polovicu 2024. godine.

Tagovi: NLB, Summit Leasing, Brodnjak
PROČITAJ I OVO
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
BANKARSKI SEKTOR
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
ZAGREB - Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
ZAGREB – Nagradu za izvrsnost Euromoney 2024. (The Euromoney Awards for Excellence 2024) dobila Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Intesa Sanpaolo Grupe, u kategoriji za najbolju banku u Hrvatskoj (Croatia's Best Bank).
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE