GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostvarite plan o vlastitom domu uz državne subvencije

Ostvarite plan o vlastitom domu uz državne subvencije
APN KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2023 / 12:00
Autor: SEEbiz
Rješavanje vlastitog doma velika je i posebna životna i financijska odluka koja se donosi pažljivo i zahtijeva pravodobne pripreme.

Kupovina ili izgradnja vlastite nekretnine i ovog je proljeća prioritet za sve koji s nestrpljenjem čekaju novi krug APN subvencioniranih stambenih kredita koji je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama već službeno najavila. 

Time započinju konkretne pripreme zainteresiranih građana - od detaljnog informiranja, pronalaska adekvatne nekretnine, prikupljanja dokumentacije i predaje zahtjeva u odabranoj banci.

Prema objavljenom hodogramu, 15. veljače 2023. slijedi objava javnog poziva za odabir kreditnih institucija, 3. ožujka bit će objavljen popis banaka čije su ponude prihvaćene, a već od 20. ožujka zaprimaju se zahtjevi u APN-u.

Kako se pripremiti

Svi zainteresirani za subvencionirani stambeni kredit trebaju odabrati odgovarajuću nekretninu ili zemljište ukoliko se pripremaju za izgradnju kuće, predati zahtjev za odobravanje kredita u banku uz potrebnu dokumentaciju nakon čega slijedi procjena vrijednosti nekretnine.
Ukoliko su ispunjeni uvjeti, banka će odobriti kredit i dostaviti za klijenta zahtjev za subvencioniranje s propisanom dokumentacijom na rješavanje u APN. Nakon toga, ukoliko je zahtjev odobren, slijedi potpisivanje ugovora i korištenje subvencioniranog kredita.

Tko ima pravo na APN kredit

Prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, uvjet je da korisnik kredita u vrijeme podnošenja zahtjeva nije stariji od 45 godina, da je kreditno sposoban, da u vlasništvu nema stan ni kuću ili ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje ili izgradnje veće nekretnine za vlastito stanovanje. Maksimalno se subvencionira iznos do 100.000,00 eura odnosno do najviše 1.500 EUR/m2. Cijena četvornog metra odnosno iznos kredita mogu biti veći od navedenih, ali se razlika ne subvencionira.

Država subvencionira pet godina, a rok se produžuje za jednu godinu po djetetu i dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u razdoblju subvencije kao i u slučaju invalidnosti člana kućanstva iznad 50% tjelesnog oštećenja.
Subvencije se kreću od 30% do 51% iznosa anuiteta, ovisno o području u kojem se nekretnina kupuje ili gradi.

Dogovorite sastanak u Banci

Za sve koji žele sudjelovati u predstojećem APN krugu i iskoristiti državne subvencije, idealno je vrijeme za pripreme. Očekujući nastavak suradnje s APN-om, HPB poziva svoje klijente i sve zainteresirane građane da dogovore sastanak u Banci kako bi se detaljno upoznali s trenutno dostupnim informacijama i tijekom procesa. Na internetskim stranicama odmah je moguće odabrati i poslovnicu u kojoj klijent želi sastanak s bankarom.

Uz mogućnost predbilježbe već danas kao i dostupne najvažnije informacije za početak priprema, narednih će dana na www.hpb.hr, biti objavljene i sve novosti vezane uz temu APN kredita. Kontakt centar na 0800 472 472 i cijela poslovna mreža s posebnim timovima bankara bit će na raspolaganju za upite i potrebnu podršku kako bi svi na vrijeme dobili tražene informacije i pomoć te mogli donijeti pravodobne odluke.

HPB je i ovaj put spremna pružiti najveću moguću potporu za uspjeh buduće tranše APN kredita u Hrvatskoj, tim više što je riječ o kreditnom programu koji predstavlja direktnu podršku našem društvu i demografskoj obnovi. HPB je od početka, od 2017. godine, aktivno sudjelovala u programu subvencioniranog kreditiranja namijenjenog mladima te je do sada omogućila novi dom za više od 3000 klijenata i njihove obitelji. Banka je time potvrdila i svoju predanost provedbi vlastite misije o stvaranju uvjeta za bolji život u Hrvatskoj.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, APN krediti, stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE