GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pomama za gotovinskim kreditima u 2023.

Pomama za gotovinskim kreditima u 2023.
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 08:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju 2023., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine tako je zabilježen rast za 5,9% ili 2,4 mlrd. eura, što je usporavanje za 0,8 postotnih bodova u odnosu na godišnju promjenu u studenom. Na mjesečnoj razini ukupni krediti ostali su gotovo nepromijenjeni.

Promatrano po institucionalnim sektorima, krediti općoj državi (udjel od gotovo 15% u ukupnim kreditima) na mjesečnoj su razini pali za 1,9% ili 121,2 mil. eura. Na godišnjoj razini povećanje je iznosilo 4,7% ili 314,6 mil. eura. Glavnina kredita opće države odnosi na kredite središnjoj državi (84,9%), koji su na kraju prosinca iznosili 5,4 mlrd. eura (-2,9% mjesečno i -5,6% godišnje). Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosila na dugoročne kredite (s dospijećem višim od 5 godina).

Krediti kućanstvima iznosili su 21,8 mlrd. eura ili više od 50% ukupnih kredita. Na godišnjoj razini ostvaren je rast za 9,4% ili 1,9 mlrd. eura, dok je na mjesečnoj razini ostvareno povećanje za 0,4% ili 88,6 mil. eura. Promatrano prema strukturi kredita, na stambene kredite odnosilo se 10,9 mlrd. eura (ili 50% ukupnih kredita plasiranih sektoru kućanstava). Dok je na godišnjoj razini rast iznosio 9,8%, u odnosu na studeni promatrani krediti porasli su za 0,7% ili 78,7 mil. eura. Prema dostupnim podacima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, potražnja za stambenim kreditima je u drugoj polovini godine oslabila, što je posljedica i završetka posljednjeg kruga državnog subvencioniranja.

Druga najveća sastavnica kredita stanovništvu, gotovinski nenamjenski krediti, iznosila je u prosincu 36,7% ukupnih kredita plasiranih kućanstvima. U odnosu na prosinac 2022. godine zabilježen je rast za 10,9% ili 0,8 mlrd. eura. Najveći je to godišnji rast od kraja 2019., a ubrzanje je bilježeno od početka godine. Na godišnjoj razini, već u studenom je rast gotovinskih nenamjenskih kredita premašio rast stambenih kredita, prvi put od ožujka 2020. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno rastuće potrebe za financijskim pozajmicama te, s druge strane, snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je jačanje potražnje za promatranim kreditima. U odnosu na studeni, gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 0,5% ili 40,0 mil. eura.

Krediti nefinancijskim društvima, s iznosom od 14,6 mlrd. eura, činili su na kraju prosinca 34% ukupnih kredita, a porasli su na osnovi stanja za 6,1% (+0,8 mlrd. eura) u odnosu na prosinac 2022. i za 0,3% (+39,8 mil. eura) u odnosu na studeni 2023. Usporavanje na godišnjoj razini je evidentirano gotovo tijekom cijele godine (izuzev studenog) kao posljedica učinka baznog razdoblja. Iako su ubrzali krediti za obrtna sredstva (s 2,9% na 4,3%) i krediti za investicije (s 6,2% na 6,5%), usporavanje je zabilježeno kod ostalih kredita (s 10,0% na 7,4%). Ostali krediti nefinancijskim društvima odnose se uglavnom na prekoračenja po transakcijskim računima, kredite za financiranje izvoza, faktoring i sindicirane kredite. Kao ograničavajući čimbenik kreditiranja u narednim mjesecima može se istaknuti restriktivna monetarna politika, što je vidljivo u prelijevanju viših referentnih kamatnih stopa na domaće tržište kroz rast troškova i pooštravanje uvjeta financiranja. Prema posljednjim rezultatima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, standardi odobravanja kredita postepeno su se zaoštravali tijekom cijele 2023. kao posljedica niže razine tolerancije rizika banaka, troškova izvora sredstava i bilančnih ograničenja, pogoršanja izgleda industrije ili pojedinog poduzeća te očekivanja o pogoršanju gospodarskih kretanja općenito.

Promatrano prema kretanju plasmana kućanstvima i nefinancijskim društvima, može se zaključiti da je kreditna aktivnost još uvijek solidna unatoč višim kamatnim stopama u odnosu na razdoblje prije zaoštravanja monetarne politike. Ipak, više kamatne stopa odrazile su se na ublažavanje potražnje za pojedinim kreditima u drugoj polovini godine na što sugerira Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka. Kod poduzeća je potražnja skromnija i uslijed manjih potreba za financiranjem investicija, vjerojatno kao posljedica i ekonomske neizvjesnosti. U obzir treba uzeti i porast zaduženosti poduzeća tijekom 2022.

Tagovi: krediti, kreditiranje, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE