GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpora održivom poduzetništvu i zdravijem okolišu te napredak društva temeljne su odrednice poslovanja HPB Grupe

Potpora održivom poduzetništvu i zdravijem okolišu te napredak društva temeljne su odrednice poslovanja HPB Grupe
ODRŽIVOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2023 / 08:08
Autor: SEEbiz
Održivi razvoj postaje imperativ u kontekstu poslovanja jer mu je cilj dugoročna stabilnost gospodarstva i okoliša što je moguće ostvariti samo integracijom i osvješćivanjem gospodarskih, okolišnih i društvenih problema tijekom procesa donošenja odluka.

Održivo financiranje već je godinama jedno od temeljnih načela koje uzimaju u obzir financijske institucije pri kreaciji svojih investicijskih odluka.

Ono predstavlja proces razmatranja i uzimanja u obzir okolišnih, društvenih i upravljačkih čimbenika prilikom donošenja odluka o ulaganju ili davanja investicijskog savjeta, a što bi u konačnici trebalo dovesti do dugoročnog povećanja ulaganja u održive ekonomske aktivnosti i projekte.

Investitori su itekako svjesni važnosti ESG tematike u procesu investiranja i analiziranja potencijalnih ciljnih kompanija te svoje investicije usmjeravaju u održiva ulaganja.

Hrvatska poštanska banka objavila je prvi cjelovit Izvještaj o održivosti HPB Grupe za 2022. godinu s pregledom doprinosa i utjecaja na gospodarstvo, društvo i okoliš. U izvještaju su predstavljeni ciljevi održivosti HPB Grupe do 2030. godine.

Na putu transformacije prema održivosti, HPB Grupa provodi integraciju okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) standarda u svoje poslovanje za postizanje vlastitog uspjeha i stabilnosti, kao i za doprinos budućnosti cijelog društva. Na listi ciljeva naglašeni su preusmjeravanje tokova kapitala prema održivom gospodarstvu i poticanje održivih projekata, implementacija ESG rizika u okvire upravljanja rizicima te doprinos klimatski otpornom i kružnom gospodarstvu. 

S ciljem kvalitetnog pokretanja i provođenja potrebnih promjena osnažen je tim Ureda za održivo poslovanje te je usvojenim politikama Banke stvoren temelj za aktivnosti i pomake u smjeru održivog razvoja.

Pokrenuta je evaluacija sadašnjeg portfelja proizvoda i pripremne aktivnosti za budući razvoj i ponudu održivih proizvoda, a u tijeku je i uključivanje ESG rizika u politike rizika i u kreditni proces.

Kako nepotpuni ili nedostupni podaci mogu biti veliki izazov za postizanje ciljeva održivosti, Banka razvija model njihova prikupljanja i upravljanja, koji će omogućiti i detaljno nefinancijsko izvještavanje.

Zbog potrebe implementiranja odredbi koje se odnose na održivo poslovanje u dijelu društvene i ekološke odgovornosti te u dijelu korporativnog upravljanja, HPB Grupa usvojila je novi Etički kodeks.

Upravljanje složenim sustavom poput kreditne institucije uključuje, ne samo pažnju dobrog gospodarstvenika, odnosno usklađenost s propisima i dobrom praksom, nego i agilnost, brzinu odlučivanja i kulturu ostvarenja ciljeva. Stoga su načela ponašanja koja proizlaze iz Etičkog kodeksa u službi podizanja standarda u svakodnevnom poslovanju HPB Grupe.

HPB je spremna suočiti se s izazovima klimatskih promjena i svjesna odgovornosti, koju u tom pogledu ima kao financijska institucija. Prelazak na niskougljično i održivo gospodarstvo zahtijeva promjenu cjelokupnog poslovanja kompanije te je u strategiji HPB-a održivo poslovanje definirano jednim od strateških stupova.

Doprinos održivom razvoju dat će sve organizacijske jedinice HPB-a na čemu se predano radi, kako bi svi bili svjesni nužnosti promjena i preuzeli odgovornost za njihovu provedbu. Povezivanje s drugim institucijama i inicijativama način je za brže promjene i uspješniji doprinos razvoju društva, održivog poduzetništva i zdravijeg okoliša, a HPB se s tim motivom pridružila HR PSOR-u i UNEP FI inicijativi te je kao prva banka u Hrvatskoj potpisala UN-ova Načela za odgovorno bankarstvo (PRB). 

„Održivi razvoj i poslovanje smatramo jednim od najvažnijih strateških ciljeva 2020-ih godina. Stoga su naši napori prvenstveno usmjereni poslovnim ciljevima kojima doprinosimo zelenoj tranziciji gospodarstva, održivom financiranju, očuvanju okoliša i stvaranju poticajnog okruženja našim zaposlenicima. U prvom Izvještaju o održivosti HPB Grupe prikazujemo naš održivi iskorak u 2022. godini i put transformacije u instituciju koja svjesno i učinkovito upravlja svojim okolišnim, društvenim i upravljačkim utjecajima s ciljem stvaranja dugoročne vrijednosti za sve svoje dionike”, zaključio je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.

 

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, održivost, održivo poslovanje, Marko Badurina
PROČITAJ I OVO
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
OCJENE
Regulator: Spajanje UBS-a i Credit Suisse neće eliminirati konkurenciju
BERN - Prošlogodišnjim preuzimanjem domaćeg konkurenta Credit Suisse, švicarska banka UBS ojačat će svoju poziciju najvećeg zajmodavca u Švicarskoj, ali spajanje neće eliminirati konkurenciju, istaknuo je danas švicarski financijski regulator Finma.
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE