GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Puharić tužio HPB jer su prekasno prodali dionice

Puharić tužio HPB jer su prekasno prodali dionice
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2021 / 09:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Jušte Puharić tužio je HPB jer su prekasno prodali dionice nakon “margin calla”, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da iz telefonskih razgovora koje su imali prilike preslušati proizlati kako je od bankarske službenice tražio suprotno - da dionice ne prodaje.

Ja ću svoje pare dobiti, imam sredstva i znanja, mogu se boriti s njima. Ali to će sutra biti vojska malih… Sud je nešto odredio, ali isto kao da i nije: malim ljudima znači, svemoćnima ništa. Postoji presuda, a na osnovi nje nitko ne reagira. Ovršni je postupak prisilna naplata, nije redovni put – komentira Jušte Puharić, bivši klijent HPB-a, ovršni postupak kojim se pokušava naplatiti protiv banke prema pravomoćnoj presudi koju je donio Županijski sud u Varaždinu – Stalna služba u Koprivnici.

Puharić, nekoć profesionalni, a danas, kako sam kaže, hobby kockar, podignuo je 2005. u banci tzv. margin kredit za kupnju dionica čije su sredstvo osiguranja, uz zadužnice, upravo te dionice. Kod ovakvog kredita, padne li vrijednost dionica ispod ugovorom definirane vrijednosti, nastupa tzv. margin call klijentu i kredit se podmiruje njihovom prodajom. Nastupanjem velike financijske krize 2008. upravo se to i dogodilo.

Puharić tereti banku, i sud mu je u tome dao za pravo, da je s višemjesečnom odgodom krenula u prodaju dionica, kad im se vrijednost već stropoštala pa kredit nije namiren, a šteta koju je utužio sa zateznim se kamatama popela na gotovo 30 milijuna kuna. Od toga je 12,6 milijuna kuna glavnica. Banka se obratila Vrhovnom sudu i zatražila reviziju postupka koju je, prema neslužbenim informacijama i dobila, kao i – odgodu ovrhe.

"Umjesto da prodaju dionice, naplate se i vrate mi višak novca, oni su ih prodali u bescjenje, nisu se naplatili i mene su tužili za nadoknadu štete. To su povukli nakon nekoliko godina. U obranu banke, ovo je bila situacija koja se nikad dotad nije dogodila, ali šteta je napravljena, a sud je rekao svoje", kaže Puharić.

No, u obranu banke, s kojom ona ide na Vrhovni sud, u sudskom su spisu dokazi koji tvrde upravo suprotno. Tijekom istraživanja ovog slučaja došli smo u priliku preslušati snimke razgovora između Jušte Puharića i zaposlenice banke koja ga zove zbog naplate kredita, a on pokušava dogovoriti – neprodavanje dionica, donosi Večernji list.

Tagovi: Jušte Puharić, Hrvatska poštanska banka, HPB Invest
PROČITAJ I OVO
Talijanske tvrtke u Hrvatskoj: iskorištavamo li sve prilike?
DOGAĐAJI
Talijanske tvrtke u Hrvatskoj: iskorištavamo li sve prilike?
ZAGREB – Talijansko-hrvatski poslovni forum održan je u Rimu, 24. svibnja 2022., povodom petog Koordinacijskog odbora ministara vanjskih poslova Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike.
Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju
ISTRAŽIVANJE
Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju
ZAGREB - Čak 86 posto pripadnika generacije Z, mladih rođenih između 1997. i 2012., kredit bi ugovaralo posjetom poslovnici, a većina ih preferira i fizičku kupnju u trgovini, neki su od rezultata istraživanja predstavljenog u srijedu na konferenciji Digital Touchpoint.
EBRD planira prikupljanje dodatnih sredstava za Ukrajinu
PLANOVI
EBRD planira prikupljanje dodatnih sredstava za Ukrajinu
DAVOS - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira prikupljanje dodatnih sredstva za obnovu Ukrajine nakon ruske invazije, nakon što je obećala da će potrošiti milijardu eura u toj zemlji u 2022. godini.
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
BANKARI
Uvođenje eura: Za banke je to izazov, ali i dugoročno koristan potez
RIJEKA – Kune koje će do zadnjeg dana ove godine biti deponirane u bankama, 1. siječnja 2023. »probudit« će se kao euri, rekao je Damir Odak, bivši viceguverner HNB-a i moderator okruglog stola »Očekivani utjecaj uvođenja eura na poslovanje banaka« koji se održao na nedavnoj konferenciji »Financijsko tržište« u Opatiji.
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
TRŽIŠTE
Dimonove izjave podigle dionice JPMorgana i ostalih banaka
NEW YORK - Izjave prvog čovjeka JPMorgana Jamieja Dimona često imaju itekakvog odjeka na tržištu. Tako je bilo i danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE