GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu

Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
NAKON PRITISKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 17:09
Autor: SEEbiz
BEČ - Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) objavio je u srijedu da odustaje od kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga, dokončavši višemjesečnu neizvjesnost i razgovore s europskim i američkim vlastima

„U najnovijem razgovoru s nadležnim vlastima RBI nije uspio ishoditi sigurnost, nužnu za realizaciju planirane transakcije. Banka je zato odlučila opreza radi zaustaviti transakciju", stoji u priopćenju, objavljenom u srijedu.

U prosincu austrijska banka bila je naglasila da bi tom transakcijom dodatno smanjila izloženost Rusiji i oslobodila dio blokiranog novca. Za 28-postotni udio u Strabagu ruska podružnica austrijske banke platit će holdingu Rasperia nešto više od 1,5 milijardi eura, objavili su tada.

Vlasnik je Rasperije sankcionirani ruski biznismen Oleg Deripaska. Holding ima status ruske "međunarodne kompanije", što znači da ima sjedište u posebnoj ekonomskoj zoni i ispunjava uvjete za posebne porezne olakšice i druge pogodnosti, prema izvješću američkog instituta Brooking.

SAD je u ožujku od austrijske banke zatražio da odustane od transakcije, prema navodima nekoliko izvora.

Američki dužnosnici vjeruju da će ruski biznismen imati koristi od prodaje i zatražili su od RBI-ja pojedinosti o osobama i tvrtkama uključenima u taj aranžman, rekli su tada izvori.

Glasnogovornik Europske komisije, koja nadzire sankcije EU-a, uvedene i Deripaski, rekao je tada da su upoznati s transakcijom, da su zatražili pojašnjenja od austrijskih vlasti. EK je "u bliskom kontaktu s američkim vlastima", napomenuo je tada glasnogovornik.

"Općenito, prema sankcijama EU-a, imovina pojedinaca i subjekata koji podliježu zamrzavanju imovine mora biti zamrznuta, odnosno tom je imovinom u biti zabranjeno trgovati", dodao je glasnogovornik EK.

Dužnosnici austrijske središnje banke upozorili su u travnju RBI da bi transakcija mogla imati negativne posljedice ako ih SAD kazni, rekao je upućeni izvor. I drugi dužnosnici sugerirali su im u privatnim razgovorima da odustanu od kupnje budući da bi mogla biti protumačena kao povreda sankcija, navode drugi izvori.

Poslovanje u Rusiji banci donosi novac, ali je bacilo ljagu na njezin imidž, piše Reuters. Ulagači su bili zadovoljnim najavom kupnje udjela u Strabagu, ali RBI je bio prisiljen odustati od planirane prodaje obveznica nakon što je Reuters objavio vijest o američkim prigovorima.

Tagovi: Raiffeisen, Deripaska, Strabag, rasperia
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE