GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ralph Hamers pretvara UBS u digitalnog bankarskog diva

Ralph Hamers pretvara UBS u digitalnog bankarskog diva
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 09:10
Autor: Siniša Malus
ŽENEVA - Nizozemac Raloph Hamers nedavno je preuzeo vodstvo švicarskog bankarskog diva UBS.

Koliko god se činilo da je to slatka funkcija, Hamersu neće biti nimalo lako. Od bivšeg glavnog izvršnog direktora nizozemskog ING-a, očekuje se, naime, da UBS pretvori i u digitalnog bankarskog diva, a taj se segment u UBS-u godinama zapostavljao.

Hamers je zaslužan za vodeću ING-ovu digitalnu transformaciju, dodajući milijune klijenata širom Europe koji koriste svoje telefone kako bi pretraživali hipoteke, osiguranje i štedne račune, bez papirnatih obrazaca ili posjeta uredu. Više od trećine kupaca ING-a komunicira s bankom isključivo putem mobilnih uređaja, a banka ima 13,4 milijuna klijenata koji plaćaju više od jedne usluge, što je 70% više u odnosu na vrijeme prije Hamersova mandata iz 2013. godine.

"Vidjeli smo kupce kako se premještaju na mrežu i uspon mobitela", rekao je Hamers u videu koji je ING objavio po njegovu odlasku.

"Priča je sagrađena ovako: u redu, momci, ako su takvi trendovi, moramo postati banka budućnosti."

Hamers, koji je u studenom preuzeo UBS, pridružuje se dok se švicarski div bori s rastom plaća i troškova, trvenjem među rukovoditeljima, gunđanjem osoblja oko smjera banke i razdvojenim digitalnim inicijativama, te naravno nepoznatim posljedicama izbijanja koronavirusa. Kao i ostatak industrije, i UBS je pokušao smanjiti troškove i povećati prihode jer pasivno ulaganje reže nekad unosne naknade za upravljanje, a negativne kamatne stope poništavaju tradicionalni model depozita i pozajmljivanja.

Od financijske krize, UBS je smanjio svoju investicijsku banku, koja je izgubila tlo pod nogama američkih divova, i umjesto toga usredotočio se na služenje milijunašima i milijarderima širom svijeta. UBS sada upravlja s 2,3 bilijuna američkih dolara vrijednom privatnom imnovinom, ali još uvijek pokušava otkriti kako skupo i osjetljivo poslovanje učiniti učinkovitijim - i kladi se da Hamersov tehnološki pametni pristup može pomoći da se do toga dođe.

"Ralph je bio jedan od prvih rukovoditelja velike banke koji je vidio važnost IT-a", kaže Ali Niknam, osnivač internetske banke Bunq.

Hamers je proveo gotovo tri desetljeća u ING-u, gotovo cijelu svoju karijeru, i tamo je upoznao svoju sadašnju suprugu dok je bila tajnica. Preferira kaki, tenisice i košulje s otvorenim ovratnikom od prugastih pruga, a kao izvršni direktor nastavio je upravljati pregrštom odnosa sa srednjim tvrtkama.

"Kultura banke postala je neformalnija pod njegovim vodstvom", kaže Maurits Duynstee, bivši glavni izvršni direktor ING-a, koji je sada partner u korporacijskoj financijskoj tvrtki Axeco. "Ljudi podcjenjuju koliko je ovaj svježi pristup donio banci."

Hamers je ING usporedio s tehnološkim startupom i poveo timove rukovoditelja na brojne izlete u Silicijsku dolinu. Nastojao je njegovati kreativnu kulturu s tečajevima joge, opuštanjem i wellness programima u uredu, a želio je da novo sjedište bude fizička manifestacija tog stila.

"Namjerno nismo sagradili mramorni dvorac poput drugih banaka", kaže Coen van Oostrom, izvršni direktor tvrtke EDGE, projektant zgrade.

Ipak, u Nizozemskoj je Hamers najpoznatiji po veličini svoje plaće i po 775 milijuna eura kazne koju je banka platila za rješavanje slučaja pranja novca. U ožujku 2018. nadzorni odbor predložio je povećanje njegove plaće za otprilike polovicu, na 3 milijuna eura godišnje - i dalje relativno skromno prema svjetskim bankarskim standardima - ali je povukao ponudu nakon negodovanja javnosti i oštrih riječi nizozemskog premijera. Šest mjeseci kasnije javni tužitelj izrekao je kaznu, rekavši da je banka stavila "dobit prije usklađivanja", barem djelomično jer je vrh uprave dao pogrešan ton.

Hamers se u Nizozemskoj suočio s javnim neprijateljstvom prema bankama i bankarima i smatrao da ne može dobiti zasluženu plaću. Plaća vjerojatno neće biti problem u UBS-u, jer će mu UBS platiti toliko da će se njegova plaća u ING-u činiti poput kikirikija. Iako švicarska banka nije otkrila Hamersovu plaću, odlazeći izvršni direktor Sergio Ermotti jedan je od europskih najplaćenijih bankara, koji je prošle godine zaradio više od 12 milijuna dolara.

Kad Hamers dođe u Zürich, morat će smanjiti troškove koji nadilaze otpuštanja, automatizaciju i kombiniranje ureda, a sljedeće će godine morati nadzirati žalbu na kaznu od 4,5 milijardi eura koju su francuski tužitelji izrekli zbog navodne pomoći klijenti izbjegavaju poreza.

Tagovi: Ralph Hamers, UBS banka, ING banka, digitalno bankarstvo, Sergio Ermotti, Švicarska
PROČITAJ I OVO
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
FINANCIRANJE
Adrović: Banke imaju nepresušan izvor financiranja, ali nema prilika
ZAGREB - "Zahvaljujući visokoj kapitalizaciji banke imaju nepresušan izvor sredstava, novca ima, samo ga treba pametno plasirati."
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
PREMIJER
Plenković o guvernerovoj izjavi o rastu kamata: Dobro je govoriti manje
ZAGREB - U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a poslije nje izjavu je dao premijer Andrej PlenkoviĆ.
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
PORUKE
Švaljek: Nema panike oko kamatnih stopa
ZAGREB - Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek kazala je u ponedjeljak kako u osnovnom scenariju Europska središnja banka (ECB) neće povećati kamatne stope do 2023. godine.
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
KAMATE
Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
ZAGREB - Riječi guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, odjeknule su i među strukom koja – smiruje.
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
GUVERNER
Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je, na traženje premijera Andreja Plenkovića, svoju subotnju izjavu datu za Novi list o tome kako je moguć rast kamata na kredite s varijabilnom kamatnom stopom čak i do 20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE