GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ralph Hamers pretvara UBS u digitalnog bankarskog diva

Ralph Hamers pretvara UBS u digitalnog bankarskog diva
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 09:10
Autor: Siniša Malus
ŽENEVA - Nizozemac Raloph Hamers nedavno je preuzeo vodstvo švicarskog bankarskog diva UBS.

Koliko god se činilo da je to slatka funkcija, Hamersu neće biti nimalo lako. Od bivšeg glavnog izvršnog direktora nizozemskog ING-a, očekuje se, naime, da UBS pretvori i u digitalnog bankarskog diva, a taj se segment u UBS-u godinama zapostavljao.

Hamers je zaslužan za vodeću ING-ovu digitalnu transformaciju, dodajući milijune klijenata širom Europe koji koriste svoje telefone kako bi pretraživali hipoteke, osiguranje i štedne račune, bez papirnatih obrazaca ili posjeta uredu. Više od trećine kupaca ING-a komunicira s bankom isključivo putem mobilnih uređaja, a banka ima 13,4 milijuna klijenata koji plaćaju više od jedne usluge, što je 70% više u odnosu na vrijeme prije Hamersova mandata iz 2013. godine.

"Vidjeli smo kupce kako se premještaju na mrežu i uspon mobitela", rekao je Hamers u videu koji je ING objavio po njegovu odlasku.

"Priča je sagrađena ovako: u redu, momci, ako su takvi trendovi, moramo postati banka budućnosti."

Hamers, koji je u studenom preuzeo UBS, pridružuje se dok se švicarski div bori s rastom plaća i troškova, trvenjem među rukovoditeljima, gunđanjem osoblja oko smjera banke i razdvojenim digitalnim inicijativama, te naravno nepoznatim posljedicama izbijanja koronavirusa. Kao i ostatak industrije, i UBS je pokušao smanjiti troškove i povećati prihode jer pasivno ulaganje reže nekad unosne naknade za upravljanje, a negativne kamatne stope poništavaju tradicionalni model depozita i pozajmljivanja.

Od financijske krize, UBS je smanjio svoju investicijsku banku, koja je izgubila tlo pod nogama američkih divova, i umjesto toga usredotočio se na služenje milijunašima i milijarderima širom svijeta. UBS sada upravlja s 2,3 bilijuna američkih dolara vrijednom privatnom imnovinom, ali još uvijek pokušava otkriti kako skupo i osjetljivo poslovanje učiniti učinkovitijim - i kladi se da Hamersov tehnološki pametni pristup može pomoći da se do toga dođe.

"Ralph je bio jedan od prvih rukovoditelja velike banke koji je vidio važnost IT-a", kaže Ali Niknam, osnivač internetske banke Bunq.

Hamers je proveo gotovo tri desetljeća u ING-u, gotovo cijelu svoju karijeru, i tamo je upoznao svoju sadašnju suprugu dok je bila tajnica. Preferira kaki, tenisice i košulje s otvorenim ovratnikom od prugastih pruga, a kao izvršni direktor nastavio je upravljati pregrštom odnosa sa srednjim tvrtkama.

"Kultura banke postala je neformalnija pod njegovim vodstvom", kaže Maurits Duynstee, bivši glavni izvršni direktor ING-a, koji je sada partner u korporacijskoj financijskoj tvrtki Axeco. "Ljudi podcjenjuju koliko je ovaj svježi pristup donio banci."

Hamers je ING usporedio s tehnološkim startupom i poveo timove rukovoditelja na brojne izlete u Silicijsku dolinu. Nastojao je njegovati kreativnu kulturu s tečajevima joge, opuštanjem i wellness programima u uredu, a želio je da novo sjedište bude fizička manifestacija tog stila.

"Namjerno nismo sagradili mramorni dvorac poput drugih banaka", kaže Coen van Oostrom, izvršni direktor tvrtke EDGE, projektant zgrade.

Ipak, u Nizozemskoj je Hamers najpoznatiji po veličini svoje plaće i po 775 milijuna eura kazne koju je banka platila za rješavanje slučaja pranja novca. U ožujku 2018. nadzorni odbor predložio je povećanje njegove plaće za otprilike polovicu, na 3 milijuna eura godišnje - i dalje relativno skromno prema svjetskim bankarskim standardima - ali je povukao ponudu nakon negodovanja javnosti i oštrih riječi nizozemskog premijera. Šest mjeseci kasnije javni tužitelj izrekao je kaznu, rekavši da je banka stavila "dobit prije usklađivanja", barem djelomično jer je vrh uprave dao pogrešan ton.

Hamers se u Nizozemskoj suočio s javnim neprijateljstvom prema bankama i bankarima i smatrao da ne može dobiti zasluženu plaću. Plaća vjerojatno neće biti problem u UBS-u, jer će mu UBS platiti toliko da će se njegova plaća u ING-u činiti poput kikirikija. Iako švicarska banka nije otkrila Hamersovu plaću, odlazeći izvršni direktor Sergio Ermotti jedan je od europskih najplaćenijih bankara, koji je prošle godine zaradio više od 12 milijuna dolara.

Kad Hamers dođe u Zürich, morat će smanjiti troškove koji nadilaze otpuštanja, automatizaciju i kombiniranje ureda, a sljedeće će godine morati nadzirati žalbu na kaznu od 4,5 milijardi eura koju su francuski tužitelji izrekli zbog navodne pomoći klijenti izbjegavaju poreza.

Tagovi: Ralph Hamers, UBS banka, ING banka, digitalno bankarstvo, Sergio Ermotti, Švicarska
PROČITAJ I OVO
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica
NATJEČAJ
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna.

HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
UZLET
HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
LONDON - Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji.
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
STRETS TEST
Slovenski bankarski sustav pripremljen za nepovoljan scenarij
LJUBLJANA - Stres testovi slovenskog bankovnog sustava potvrdili su stabilnost sustava i odgovarajuću adekvatnost kapitala čak i u slučaju nepovoljnog scenarija. Ipak, banke moraju biti oprezne na očitu krizu i na odgovarajući način upravljati rizicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE