GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati HSBC-a ispod očekivanja, dionice tonu

Rezultati HSBC-a ispod očekivanja, dionice tonu
RAZOČARALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 07:35
Autor: SEEbiz
HONG KONG - Dobit HSBC-a prije oporezivanja za cijelu 2023. iznevjerila je procjene analitičara, pogođena troškovima umanjenja vrijednosti povezanim s udjelom zajmodavca sa sjedištem u Londonu u kineskoj banci - srušivši njegove dionice za čak 3%.

Najveća europska banka po imovini zabilježila je porast dobiti prije oporezivanja za oko 78% na 30,3 milijarde dolara u 2023. u odnosu na godinu dana prije, prema njezinom priopćenju objavljenom u srijedu tijekom središnje stanke trgovanja u Hong Kongu. To je promašilo srednje procjene analitičara koje je pratio LSEG od 34,06 milijardi dolara.

Izvršni direktor Noel Quinn također je najavio dodatni otkup dionica do 2 milijarde dolara i najveću godišnju dividendu po dionici od 2008. S tri otkupa dionica u 2023. u ukupnom iznosu od 7 milijardi dolara, Quinn je rekao da je banka prošle godine dioničarima vratila 19 milijardi dolara.

Banka je pretrpjela "usklađivanje vrijednosti" od 3 milijarde dolara svog udjela u Bank of Communications, rekao je Quinn.

Dionice HSBC-ja u Hong Kongu poništile su dobitak od oko 1% nakon nastavka trgovanja, paleći čak 3,2% u ranom poslijepodnevnom trgovanju. Referentni Hang Seng indeks porastao je za gotovo 3%.

Ovo su drugi istaknuti podaci iz financijskih rezultata banke za 2023. godinu:

Prihod za 2023. porastao je za 30% na 66,1 milijardu USD, u usporedbi sa srednjom prognozom LSEG-a od oko 66 milijardi USD.
Neto kamatna marža, mjera profitabilnosti kreditiranja, iznosila je 1,66% — u usporedbi s 1,48% u 2022.
Omjer običnog temeljnog kapitala (tier 1) — kojim se mjeri kapital banke u odnosu na njezinu imovinu — iznosio je 14,8%, u usporedbi s 14,2% u 2022.
Osnovna zarada po dionici bila je 1,15 USD, u usporedbi s srednjom prognozom LSEG-a od 1,28 USD u 2023. i 75 centi za 2022.

Tagovi: HSBC, quinn, Bank of Communications
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE