GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skok dobiti i prihoda Raiffeisen Bank Internationala

Skok dobiti i prihoda Raiffeisen Bank Internationala
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2022 / 20:06
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Austrijska banka Raiffeisen Bank International izvijestila je o skoku dobiti i prihoda u prvih devet ovogodišnjih mjeseci zahvaljujući podignutim kamatnim stopama, dobrim rezultatima u Rusiji i prodaji podružnica u Bugarskoj.

Banka je razdoblje od siječnja do rujna zaključila s konsolidiranom dobiti od 2,8 milijardi eura, otprilike dva i pol puta većom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Kada se isključe Rusija i Bjelorusija i 453 milijuna eura prihoda od prodaje podružnica u Bugarskoj, iznosila je 822 milijuna eura.

Operativni je prihod poskočio 73,3 posto, na 6,85 milijardi eura.

Neto prihod od kamata uvećan je za 52,7 posto, na 3,59 milijardi eura, što u banci pripisuju podizanju kamatnih stopa u brojnim zemljama u kojima posluju.

Kada se isključe Rusija i Bjelorusija, iznosio je 2,4 milijarde eura i uvećan je 38 posto.

Neto prihod od naknada i provizija gotovo je udvostručen, na 2,68 milijardi eura, zahvaljujući pojačanoj aktivnostima kompanija i građana u poslovanju s devizama, posebno u Rusiji.

Isključe li se Rusija i Bjelorusija, uvećan je 18 posto, na 1,29 milijardi eura.

Banka je prvih devet mjeseci ove godine zaključila s dobiti od trgovanja od 471 milijun eura, u usporedbi sa 29 milijuna eura u prvih devet mjeseci 2021., što također pripisuju trgovini u Rusiji.

Troškovi rizika gotovo su upeterostručeni, na 721 milijun eura, zbog posljedica rata u Ukrajini.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju rujna 14,6 posto i bila je viša za 1,2 postotna boda nego na kraju lipnja.

U cijeloj godini banka očekuje neto prihod od kamata od oko 4,8 milijardi eura i neto prihod od naknada i provizija od oko 3,7 milijardi eura.

Ako se isključe Rusija i Bjelorusija trebali bi iznositi 3,2 odnosno 1,7 milijardi eura.

"RBI-jeve podružnice financiraju se same, dobro su kapitalizirane i imaju značajnu prekograničnu izloženost Rusiji. No, s obzirom na aktualnu situaciju i predvidive promjene, RBI se osjeća prinuđenim analizirati poziciju u Rusiji", stoji u priopćenju.

"Zato se razmatraju sve strateške opcije za budućnost Raiffeisenbanka u Rusiji, uključujući i pomno kontrolirani izlazak (...)", dodaje se.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
EPILOG
Banco Sabadell odbacio ponudu BBVA
MADRID - Upravni odbor Banco Sabadell zauzeo je čvrst stav protiv predloženog spajanja s BBVA, navodeći podcijenjenost i volatilnost tržišta.
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE