GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci tvrde: U Hrvatskoj nakon uvođenja eura bankomati naplaćuju dodatne naknade

Slovenci tvrde: U Hrvatskoj nakon uvođenja eura bankomati naplaćuju dodatne naknade
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2023 / 17:56
Autor: SEEbiz / STA
LJUBJANA - Hrvatska je prešla na zajedničku valutu euro, ali sada ima više problema i mogućih dodatnih troškova s podizanjem na bankomatima nego prije, upozoravaju u Savezu potrošača Slovenije (ZPS). Mnogi bankomati također naplaćuju prilično visoke naknade.

U teoriji, potrošač je zaštićen od veće naknade, ali u praksi stvari stoje drugačije. Dodatne naknade naplaćuju vlasnici bankomata, a ne banka koja je izdala platnu karticu, ističe ZPS u priopćenju.

Objasnili su da vam vaša banka unutar EU zaista ne bi trebala naplatiti veću naknadu za podizanje novca na bankomatu nego ako ste novac podigli s bankomata u svojoj zemlji. "U gore navedenim slučajevima stvarno svojoj banci plaćate istu naknadu kao i kod kuće, ali banka ili drugi vlasnici bankomata dodaju vlastiti novac, naplaćujući od nekoliko eura do deset eura ili više za podizanje. Provizija je obično vezana je za pojedinačno podizanje i ne ovisi o iznosu. Dakle, možete platiti dodatnih deset eura provizije za podizanje deset eura", napisali su.

O dodatnim troškovima podizanja morate biti obaviješteni na ekranu bankomata prije podizanja te ga možete otkazati. I potražite neki drugi bankomat koji ne naplaćuje naknade, pozivaju iz ZPS-a. Prema informacijama ZPS-a, većina hrvatskih banaka naplaćuje provizije te ih je stoga teško izbjeći, pogotovo u udaljenijim područjima gdje ima manje bankomata.

Prema pisanju nekih medija, Istarska kreditna banka ne naplaćuje proviziju.

Iz ZPS-a također savjetuju da sa sobom u Hrvatsku ponesete nešto gotovine jer sada konverzija u kune više nije potrebna, a ondje možete što više plaćati platnim karticama. Ako već trebate podignuti gotovinu, izbjegavajte bankomate koji naplaćuju dodatne naknade na koje vas treba unaprijed upozoriti.

Drugdje izvan eurozone pazite na tečajeve i uvijek odaberite podizanje/plaćanje bez konverzije ili u lokalnoj valuti na bankomatu, zaključili su.

Tagovi: bankomati, provizije, euro, eurozona
PROČITAJ I OVO
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od 560 tisuća potrošača dogovorilo s bankama dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka potpisali su u srpnju 2022. godine Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE