GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke dodatno povećale dobit

Slovenske banke dodatno povećale dobit
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2024 / 17:10
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Dobit slovenskih banaka nakon oporezivanja u prvih jedanaest mjeseci prošle godine iznosila je 891,6 milijuna eura, što je 110,6 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije.

S 52,5 milijardi eura bilančna suma banaka u Sloveniji bila je gotovo pet posto veća nego godinu ranije, pokazuju danas objavljeni podaci Banke Slovenije.

Jedanaestomjesečna dobit banaka prije oporezivanja porasla je za 112,4 posto na nešto više od milijardu eura. Neto dobit banaka se više nego udvostručila, kao i ispravke vrijednosti i rezervacije, ali uz nešto nižu stopu rasta.

Neto kamatni prihod porastao je za 97,3 posto, dok su nekamatni prihodi smanjeni za 3,6 posto.

Tekuće kreditiranje stanovništva blago je poraslo. S nešto manje od 55 milijuna eura, mjesečni rast kredita stanovništvu u studenom bio je znatno iznad prosjeka 2023. godine, a najveći dio činili su potrošački krediti. Njihov međugodišnji rast iznosio je 10,8 posto, dok je obujam stambenih kredita bio pola posto veći nego u studenom 2022. godine.

Bilančna suma banaka u studenome je porasla za 0,5 posto, au prvih jedanaest mjeseci 2023. za 4,8 posto. Međugodišnji rast depozita nebankarskog sektora u pretposljednjem mjesecu prošle godine iznosio je 3,6 posto. Pritom je stanje depozita stanovništva smanjeno za 0,1 posto, ali je od studenog prošle godine poraslo za 4,1 posto.

Tagovi: slovenske banke, Banka Slovenije, ukupni depoziti, neto kamatna marža
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE