GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani

Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2021 / 09:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.

Ukupna bilanca povećala se u veljači na 45,4 milijarde eura, uz godišnji rast od 9,1%. To je uglavnom bilo zbog daljnjeg povećanja depozita nebankarskog sektora. Među investicijama porasla su ulaganja u vrijednosne papire i potraživanja od banaka. Udio potraživanja od središnje banke bio je iznad prosjeka i iznosio je petinu ukupne bilance, napisala je Banka Slovenije u svojoj posljednjoj publikaciji o bankarskom poslovanju.

Neto rast kredita ove je godine bio skroman i iznosio je 13 milijuna eura u veljači i 90 milijuna eura u oba mjeseca. Godišnji rast kredita nebankarskom sektoru u veljači je pao na minus jedan posto. Među glavnim oblicima kredita nebankarskom sektoru pozitivan je samo rast stambenih kredita i bankarskih kredita u inozemstvu. Visok rast potonjeg uglavnom je posljedica povećanja u prethodnim mjesecima.

Pad korporativnih kredita u godišnjoj se usporedbi u veljači produbio na minus 2,8 posto. Opadali su i kratkoročni i dugoročni zajmovi. Zbog porasta u siječnju, obujam kredita povećan je za 157 milijuna eura, čemu su dvije trećine pridonijeli kratkoročni krediti. Povećanje kredita tvrtkama u veljači iznosilo je samo tri milijuna eura.

Rast zajmova stanovništvu lani je opao, a u veljači je drugi mjesec zaredom pao s minus 0,7 posto. Potrošački zajmovi nastavili su opadati, padajući za 8,3 posto na godišnjoj razini u veljači. Posljednjih mjeseci rast stambenih kredita lagano je usporen na 3,8 posto.

"Međugodišnji pad može se, među ostalim, pripisati visokoj osnovi koja je rezultat iznimnog rasta potrošačkih kredita do kraja 2019. Na temelju trenutnih podataka o odobrenjima zajmova, napominjemo da je u ožujku oko 50 posto novo odobreno je više novih stambenih i potrošačkih kredita ", opisala je Banka Slovenije.

Nekvalitetne izloženosti banaka povećale su se u veljači za 2 milijuna eura, a njihov udio ostao je nepromijenjen na 1,8 posto. U veljači su se udjeli ovih izloženosti u ugostiteljstvu ponovno povećali, na 11 posto, a u djelatnostima rekreacije i kulture, na 7,1 posto. U tim su djelatnostima udjeli izloženosti u skupini s povećanim kreditnim rizikom najveći među aktivnostima, u veljači su iznosili nešto manje od 44 posto.

Tagovi: slovenske banke, loši krediti, Abanka, Banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZANIMLJIVO
HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) nabavlja oklopljeno trezorsko vozilo vrijedno 12 milijuna kuna koje će se koristiti i za prijevoz novca tijekom zamjene kune eurom, kada će se istodobno povlačiti kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište eurima, piše u srijedu Večernji list.
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

Societe Generale nadmašio očekivanja
SJAJNE BROJKE
Societe Generale nadmašio očekivanja
LONDON — Societe Generale nadmašio očekivanja rezultatima u drugom kvartalu zahvaljujući oporavku maloprodajnog poslovanja u Francuskoj i smanjenoj razini loših kredita.
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica
NATJEČAJ
Otvoren natječaj za dizajn hrvatske strane eurokovanica

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna.

HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
UZLET
HSBC više nego udvostručio dobit u prvoj polovini godine
LONDON - Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući gospodarskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE