GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani

Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2021 / 09:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.

Ukupna bilanca povećala se u veljači na 45,4 milijarde eura, uz godišnji rast od 9,1%. To je uglavnom bilo zbog daljnjeg povećanja depozita nebankarskog sektora. Među investicijama porasla su ulaganja u vrijednosne papire i potraživanja od banaka. Udio potraživanja od središnje banke bio je iznad prosjeka i iznosio je petinu ukupne bilance, napisala je Banka Slovenije u svojoj posljednjoj publikaciji o bankarskom poslovanju.

Neto rast kredita ove je godine bio skroman i iznosio je 13 milijuna eura u veljači i 90 milijuna eura u oba mjeseca. Godišnji rast kredita nebankarskom sektoru u veljači je pao na minus jedan posto. Među glavnim oblicima kredita nebankarskom sektoru pozitivan je samo rast stambenih kredita i bankarskih kredita u inozemstvu. Visok rast potonjeg uglavnom je posljedica povećanja u prethodnim mjesecima.

Pad korporativnih kredita u godišnjoj se usporedbi u veljači produbio na minus 2,8 posto. Opadali su i kratkoročni i dugoročni zajmovi. Zbog porasta u siječnju, obujam kredita povećan je za 157 milijuna eura, čemu su dvije trećine pridonijeli kratkoročni krediti. Povećanje kredita tvrtkama u veljači iznosilo je samo tri milijuna eura.

Rast zajmova stanovništvu lani je opao, a u veljači je drugi mjesec zaredom pao s minus 0,7 posto. Potrošački zajmovi nastavili su opadati, padajući za 8,3 posto na godišnjoj razini u veljači. Posljednjih mjeseci rast stambenih kredita lagano je usporen na 3,8 posto.

"Međugodišnji pad može se, među ostalim, pripisati visokoj osnovi koja je rezultat iznimnog rasta potrošačkih kredita do kraja 2019. Na temelju trenutnih podataka o odobrenjima zajmova, napominjemo da je u ožujku oko 50 posto novo odobreno je više novih stambenih i potrošačkih kredita ", opisala je Banka Slovenije.

Nekvalitetne izloženosti banaka povećale su se u veljači za 2 milijuna eura, a njihov udio ostao je nepromijenjen na 1,8 posto. U veljači su se udjeli ovih izloženosti u ugostiteljstvu ponovno povećali, na 11 posto, a u djelatnostima rekreacije i kulture, na 7,1 posto. U tim su djelatnostima udjeli izloženosti u skupini s povećanim kreditnim rizikom najveći među aktivnostima, u veljači su iznosili nešto manje od 44 posto.

Tagovi: slovenske banke, loši krediti, Abanka, Banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
NAGRADE
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
BANJA LUKA - Akcionari Sberbank a.d. Banja Luka odobrit će isplatu varijabilnih naknada (bonusa) za poslovnu 2020. godinu članovima Uprave Banke, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 7. maj 2021. godine.
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
BANKE I KRIPTOVALUTE
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
AMSTERDAM - Nizozemski bankarski div ING analizirao je rizike i prilike koje pruža rastući prostor decentraliziranih financija (DeFi).
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju
DOBRA GODINA
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju

MILANO - Talijanska banka banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
INTEGRACIJA
Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
NOVI SAD - Nova OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, nastala kao rezultat procesa integracije OTP banke Srbija a.d. Beograd (bivše Societe Generale Srbija) i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, počela je sa radom. Najkompleksnija bankarska integracija ikad realizovana na ovim prostorima predstavlja strateški potez OTP Grupe sa ciljem da formira vodeću bankarsku instituciju u Srbiji.
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
KRIPTOVALUTE
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) koristit će blockchain tehnologiju za izdavanje dvogodišnjih digitalnih obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE