GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit

Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2024 / 08:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.

S 268 milijuna eura neto kamate bile su dobru trećinu više u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, sa 78,6 milijuna eura, nekamatni prihod bio je gotovo 3,6 puta veći u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Od toga su otpremnine porasle za više od sedam posto, na 67,4 milijuna eura.

Bruto prihod banaka u prva dva mjeseca ove godine porastao je za 57 posto. Troškovi poslovanja porasli su za 11 posto, na 186 milijuna eura. Banke su otpustile 0,7 milijuna eura kreiranih ispravaka vrijednosti i rezervacija.

Ukupna vrijednost kredita nebankarskom sektoru dosegla je krajem veljače 26,94 milijarde eura. Na godišnjoj razini bio je veći za 0,5 posto. Vrijednost kredita poduzećima smanjena je za pet posto, na 9,94 milijarde eura. U međuvremenu je vrijednost kredita stanovništvu porasla za 4,1 posto, na 12,62 milijarde eura.

Rast kredita stanovništvu u siječnju i veljači rezultat je porasta potrošačkih kredita koji su na godišnjoj razini porasli za 13,6 posto. Rast stambenih kredita iznosio je 0,8 posto.

Vrijednost novčanih depozita nebankarskog sektora na kraju veljače iznosila je 40,47 milijardi eura, što je 3,2 posto više nego u istom razdoblju lani. Depoziti poduzeća u veljači su porasli za 0,3 posto, a na godišnjoj razini za 15,3 posto. U međuvremenu su depoziti stanovništva u veljači smanjeni za 0,7 posto, ali su na godišnjoj razini porasli za 1,3 posto.

Na kraju veljače bilančna suma banaka dosegnula je 52,66 milijardi eura. U veljači je porastao za 0,2 posto, a na godišnjoj razini za 4,7 posto.

Tagovi: slovenske banke, banka slovenije
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
POTONUĆE
Raiffeisen Bank International: Prihodi u prvom kvartalu potonuli zbog slabih rezultata u Rusiji
BEČ - Austrijska bankarska grupa Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno nižim prihodom, uz oštar pad u segmentu naknada i provizija pod utjecajem slabih rezultata u Rusiji.
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE