GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska vlada pripremit će izvješće o Credit Suisseu, za što je trebalo godinu dana

Švicarska vlada pripremit će izvješće o Credit Suisseu, za što je trebalo godinu dana
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2023 / 07:42
Autor: SEEbiz
BERN - Nakon što su u ožujku propale tri regionalne banke u SAD-u, značajno se pogoršao položaj švicarske banke Credit Suisse, koja posljednjih godina nije baš u najboljem stanju.

Tržišta su se bojala širenja bankarske krize na europsko tlo, pa je zbog toga došlo do žestokog pritiska na dionice ove švicarske banke.

Strahujući da bi mogao propasti i izazvati širu bankarsku krizu, 19. ožujka hitno je dogovoreno preuzimanje od drugog švicarskog bankarskog diva UBS-a, uz pomoć švicarske vlade i financijskog regulatora Finme. Završetak preuzimanja očekuje se u narednim mjesecima.

Švicarski parlamentarni odbor za gospodarstvo, koji djeluje u donjem domu parlamenta, zatražio je tada od vlade da analizira razloge propasti Credit Suisse, javlja francuska novinska agencija AFP. Povjerenstvo je u priopćenju napisalo kako ih, osim razloga, zanima više o donesenim rješenjima i rizicima koje ona nose. Također bismo željeli znati postoje li neki drugi načini da se situacija riješi.

Sukladno tome, od Vlade očekuju izvješće u kojem će objasniti kakvu su ulogu imale više kamate, kakve je kredite imala Credit Suisse, podatke o špekulativnom trgovanju, podatke o algoritmima i visokofrekventnom trgovanju, kreditne ocjene, revizije i proizvode strukturnih rizika ove banke.

Vlada je pristala na zahtjeve, jasno je iz dokumenata, no za izradu cjelovitog izvješća trebat će godinu dana. Vlasti shvaćaju da događaji poput gotovo kolapsa Credit Suissea, koji je doveo do nacionalne akcije, kao i zakonodavstvo koje regulira ovo područje, moraju biti "predmet dubinske provjere". U reviziju će biti uključeni i vanjski stručnjaci, priopćeno je iz Vlade.

Tagovi: Credit Suisse, UBS, Švicarska narodna banka, Sillicon Valley Bank, Signature Bank
PROČITAJ I OVO
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
KREDITI
Hrvati se pomamili za gotovinskim kreditima
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija plasiranih institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 2024., na osnovi stanja, 43,9 mlrd. eura.
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
PROBLEMI
Citigroup se suočava s novim regulatornim udarom
NEW YORK - Peteročlani upravni odbor Federalne korporacije za osiguranje depozita planira glasovati u četvrtak za snižavanje rejtinga Citigroupovih sustava za upravljanje podacima s "nedostatka" na "nedostatak", izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
DIVIDENDA
Dioničari NLB-a odobrili prvu ovogodišnju isplatu dividende
LJUBLJANA - Dioničari NLB-a na današnjoj su skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 milijuna eura. Prva je to ovogodišnja isplata dividende, a o drugoj u istom iznosu odluka se očekuje krajem godine.
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
PROVEDBA
HBOR započeo s provedbom Urbanog razvojnog fonda
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument - Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela krajem prošloga tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE