GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka odobrila 110 milijuna eura za reformu hrvatske zemljišne administracije

Svjetska banka odobrila 110 milijuna eura za reformu hrvatske zemljišne administracije
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 13:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj sredstva za financiranje unaprjeđenja i modernizacije digitalnih usluga zemljišne administracije, čime podupire Hrvatsku u reformi zemljišne administracije i pravosuđa, priopćeno je iz te banke.

"Projekt integriranih usluga zemljišne administracije i pravosuđa vrijedan je 110 milijuna eura i pomoći će hrvatskoj vladi u prevladavanju postojećih problema i pokretanja iduće faze reformi.

To će se ostvariti digitalizacijom i integracijom zemljišnoknjižnih i katastarskih usluga, nakon čega će uslijediti nadogradnja ključnih informacijskih sustava za vođenje zemljišnoknjižnih, katastarskih i sudskih podataka", kažu u Svjetskoj banci.

Aktivnosti će uključivati i razvoj zbirki geoprostornih podataka o infrastrukturi i zgradama u cijeloj zemlji, kao i obnovu sudske, zemljišnoknjižne i katastarske infrastrukture u Novskoj, Rijeci, Bjelovaru i Velikoj Gorici prema standardima Europske unije.

Trenutačno su sudovi, zemljišnoknjižni odjeli i uredi za katastar u mnogim gradovima raspršeni po raznim lokacijama, umjesto da dijele zajednički prostor, što građanima otežava pristup te dovodi do višekratnih putovanja i gubitka vremena, ocjenjuju u Svjetskoj banci.

Očekuje se da će aktivnosti u sklopu novog projekta pomoći pri stvaranju temelja za poboljšanje prostornog i investicijskog planiranja, unaprjeđenje tržišta nekretnina, razvoj registra kućanstava te potporu Hrvatskoj u provedbi njezinog ambicioznog klimatskog programa, uz istodobno postavljanje suvremenih standarda pružanja usluga.

Ide se za time da Ministarstvo pravosuđa i uprave, Državna geodetska uprava i drugi dionici budu osposobljeniji izrađivati i koristiti poboljšane katastarske i prostorne podatke te njima upravljati. Te aktivnosti, kako se dodaje, slijede nakon zamjetnog napretka tijekom proteklih nekoliko godina.

"Početna postignuća, ostvarena uz potporu Svjetske banke, obuhvaćala su pojednostavljenje zemljišnoknjižnih postupaka i uspostavu jedinstvene baze zemljišnih podatka, što je građanima omogućilo brže obavljanje pravnih poslova kao što su uknjižba prijenosa vlasništva ili založih prava te olakšalo pristup zemljišnim ispravama preko interneta.

Nakon toga uslijedili su opsežna digitalizacija zemljišnih isprava, integracija postupaka pružanja zemljišnih usluga između ureda za katastar i zemljišnoknjižnih odjela, razvoj e-usluga te uspostava zajedničkog informacijskog sustava", kažu u Svjetskoj banci.

"Modernizacija sektora zemljišne administracije i pravosuđa u Hrvatskoj, koja će se ostvariti jačanjem institucija i pružanjem integriranih usluga, jedna je od okosnica reforme sustava javne uprave", izjavio je direktor Svjetske banke za Republiku Hrvatsku Jehan Arulpragasam.

Tagovi: Svjetska banka, zemljišne knjige, pravosuđe
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE