GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U listopadu nastavljen godišnji rast plasmana poduzećima

U listopadu nastavljen godišnji rast plasmana poduzećima
PLASMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 11:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem listopada iznosili su 84,5 mlrd kuna. Unatoč blagom mjesečnom smanjenju od 0,1% krediti poduzećima na godišnjoj razini nominalno su viši za 3,4 mlrd kuna ili 4,2%.

U usporedbi s krajem 2019. porasli su za 2,5 mlrd kuna ili 3,1%. Treba napomenuti da je rast plasmana poduzećima posljedica snažnog rasta kreditiranja poduzeća krajem 2019. te u prvom tromjesečju 2020., nakon čega su plasmani poduzećima počeli bilježiti smanjenje.

Rast je uglavnom generiran povećanjem kunskog iznosa deviznih kredita čiji je udio u plasmanima poduzećima krajem promatranog mjeseca dosegnuo gotovo 62%. Budući da je kuna u odnosu na euro u promatranom razdoblju blago oslabila, kunski izraz deviznih i ukupnih kredita bio je i pod utjecajem tečajnih kretanja koji su tako povisili nominalne kunske iznose. Tijekom 2020. godine zaustavljen je i trend smanjivanja udjela deviznih kredita u ukupnim kreditima poduzećima, koji je polagano, ali kontinuirano trajao od rujna 2018.

Ako pogledamo distribuciju kredita nefinancijskim društvima prema izvornom dospijeću, nastavljen je rast udjela kredita s najduljim rokom dospijeća. U listopadu se na kredite koji su sklopljeni na više od 5 godina odnosilo 61,1%, nakon čega slijede krediti od 1 do 5 godina (21,9%) te na kraju krediti kraći od jedne godine (17,1%).

Godišnji prirast plasmana u potpunosti je rezultat kretanja kredita za investicije, dok su krediti za obrtna sredstva, a osobito ostali krediti, zabilježili godišnji pad.

Krediti poduzećima za obrtna sredstva nastavili su bilježiti pad nominalne vrijednosti i na početku posljednjeg tromjesečja 2020. Uz mjesečnu stopu pada od 1,2% navedeni krediti su se krajem listopada spustili na 28,6 mlrd što je 263 mil ili 0,9% niže u odnosu na isti mjesec 2019. Krediti za obrtna sredstva plasirana poduzećima ujedno su bili i 877 milijuna kuna niži u odnosu na kraj 2019. Prema podacima HNB-a s izuzetkom djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, pad kredita za obrtna sredstva u razdoblju od travnja do listopada premašio je njihov rast tijekom prvog tromjesečja što je posebno bilo izraženo u prerađivačkoj industriji.

S druge strane, krediti za investicije nastavljaju rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini te su krajem listopada iznosili 36,7 mlrd kuna. Navedeni iznos je 299,7 mil. kuna ili 0,8% viši u odnosu na kraj rujna dok su na godišnjoj razini zabilježili rast od 9,9% ili 3,3 mlrd. kuna. Većina prirasta ostvarena je u prvom tromjesečju odnosno prije početka pandemije.

Tagovi: plasmani poduzećima, krediti poduzećima, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE