GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U listopadu nastavljen godišnji rast plasmana poduzećima

U listopadu nastavljen godišnji rast plasmana poduzećima
PLASMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 11:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem listopada iznosili su 84,5 mlrd kuna. Unatoč blagom mjesečnom smanjenju od 0,1% krediti poduzećima na godišnjoj razini nominalno su viši za 3,4 mlrd kuna ili 4,2%.

U usporedbi s krajem 2019. porasli su za 2,5 mlrd kuna ili 3,1%. Treba napomenuti da je rast plasmana poduzećima posljedica snažnog rasta kreditiranja poduzeća krajem 2019. te u prvom tromjesečju 2020., nakon čega su plasmani poduzećima počeli bilježiti smanjenje.

Rast je uglavnom generiran povećanjem kunskog iznosa deviznih kredita čiji je udio u plasmanima poduzećima krajem promatranog mjeseca dosegnuo gotovo 62%. Budući da je kuna u odnosu na euro u promatranom razdoblju blago oslabila, kunski izraz deviznih i ukupnih kredita bio je i pod utjecajem tečajnih kretanja koji su tako povisili nominalne kunske iznose. Tijekom 2020. godine zaustavljen je i trend smanjivanja udjela deviznih kredita u ukupnim kreditima poduzećima, koji je polagano, ali kontinuirano trajao od rujna 2018.

Ako pogledamo distribuciju kredita nefinancijskim društvima prema izvornom dospijeću, nastavljen je rast udjela kredita s najduljim rokom dospijeća. U listopadu se na kredite koji su sklopljeni na više od 5 godina odnosilo 61,1%, nakon čega slijede krediti od 1 do 5 godina (21,9%) te na kraju krediti kraći od jedne godine (17,1%).

Godišnji prirast plasmana u potpunosti je rezultat kretanja kredita za investicije, dok su krediti za obrtna sredstva, a osobito ostali krediti, zabilježili godišnji pad.

Krediti poduzećima za obrtna sredstva nastavili su bilježiti pad nominalne vrijednosti i na početku posljednjeg tromjesečja 2020. Uz mjesečnu stopu pada od 1,2% navedeni krediti su se krajem listopada spustili na 28,6 mlrd što je 263 mil ili 0,9% niže u odnosu na isti mjesec 2019. Krediti za obrtna sredstva plasirana poduzećima ujedno su bili i 877 milijuna kuna niži u odnosu na kraj 2019. Prema podacima HNB-a s izuzetkom djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, pad kredita za obrtna sredstva u razdoblju od travnja do listopada premašio je njihov rast tijekom prvog tromjesečja što je posebno bilo izraženo u prerađivačkoj industriji.

S druge strane, krediti za investicije nastavljaju rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini te su krajem listopada iznosili 36,7 mlrd kuna. Navedeni iznos je 299,7 mil. kuna ili 0,8% viši u odnosu na kraj rujna dok su na godišnjoj razini zabilježili rast od 9,9% ili 3,3 mlrd. kuna. Većina prirasta ostvarena je u prvom tromjesečju odnosno prije početka pandemije.

Tagovi: plasmani poduzećima, krediti poduzećima, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE