GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja

U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 09:20
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.

Navedeni iznos je 2,32 mlrd. kuna viši nego krajem ožujka prethodne godine. Godišnja nominalna stopa tako je iznosila 1,7% te je najniža od siječnja 2018. Udio kunskih u ukupnim kreditima krajem prvog tromjesečja iznosio je 54,8%. Na rast nominalnog iznosa kredita tako su utjecala i tečajna kretanja odnosno nešto viša razina srednjeg tečaja EUR/HRK i na godišnjoj i na mjesečnoj razini (0,4% odnosno 0,1%).

Krajem prvom tromjesečja u odnosu na kraj prosinca 2020. ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva porasla su 1,1% ili 1,49 mlrd. kuna. Navedeni rast u cijelosti je rezultat porasta nominalne vrijednosti stambenih kredita kod kojih se još uvijek vidi učinak provedbe programa subvencioniranja.

Stambeni krediti koji čine 46,3% ukupnih kredita plasiranih sektoru stanovništva dosegnuli su 63,7 mlrd kuna te su bili 1,54 mlrd kuna viši u odnosu na kraj 2020. Na godišnjoj razini stopa rasta je nakon 9,7% u veljači usporila na 8,3% na kraju ožujka.

S druge strane gotovinski nenamjenski krediti, unatoč blagom mjesečnom rastu od 0,5% s iznosom od 54,1 mlrd kuna niži su u odnosu na isti mjesec 2020. za 2,4% dok su u usporedbi s krajem prošle godine blago porasli za 0,3%.

Očekujemo da će i u ovoj godini rast kredita sektoru stanovništva biti podržan nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) dok će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima tijekom prošle godine. Pri tome, razorni potres u Banovini imati će znatno manji utjecaj na potražnju za kreditima, jer niska gospodarska osnovica u tom području iziskuje pretežito financiranje obnove iz javnih fondova i donacija.

S očekivanim popuštanjem epidemioloških mjera i posljedičnim ubrzanjem gospodarskih aktivnosti, povećat će se potražnja za gotovinskim kreditima, ali ona će u ovoj godini zasigurno biti znatno skromnija od dvoznamenkastih stopa rasta kakve smo bilježili od sredine 2018. do početka pandemije.

Tagovi: stambeni krediti, gotovinski krediti, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka, subvencionirani stambeni krediti, Privredna banka Zagreb, Croatia banka, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
PAD
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
ANALIZA - U petak je isteklo pravo na dividendu NLB-a. Cijena dionice NLB-a smanjila se za 1,2%, na 64,6 eura po dionici.
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PRODAJA
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PARIZ - Druga po veličini europska banka, britanska HSBC, prodaje maloprodaju My Money Group u Francuskoj, iza koje stoji američka tvrtka za privatni kapital Cerberus, izvještava Reuters.
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
UZLET
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
LJUBLJANA - U prva četiri mjeseca ove godine banke u Sloveniji ostvarile su 178 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 85% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
DOGOVOR
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
SKOPJE - Austrijska Erste Group priopćila je u petak da je dogovorila i strukturirala paket financiranja od 51 milijun eura za izgradnju prvog privatnog projekta vjetroelektrane Bogoslovec u Sjevernoj Makedoniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE