GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U siječnju nastavljen rast ukupnih plasmana banaka

U siječnju nastavljen rast ukupnih plasmana banaka
PLASMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 10:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a stanje plasmana koji predstavljaju potraživanja monetarnih institucija od ostalih domaćih sektora (osim središnje države) na kraju siječnja iznosilo je 239,4 mlrd. kuna.

Pri tome je, uz mjesečni rast od 0,7 mlrd. kuna (0,3% na osnovi transakcija), na godišnjoj razini rast ukupnih plasmana u siječnju zadržan je na 3,9%, jednako kao i u prosincu (na osnovi transakcija - isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana).

Ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem siječnja zabilježili su iznos od 86,8 mlrd kuna te su uz mjesečni rast od 0,7%, na godišnjoj razini nominalno bili viši za 4,7 mlrd kuna ili 5,7%. Rast je uglavnom generiran povećanjem kunskog iznosa deviznih kredita čiji je udio u plasmanima poduzećima krajem promatranog mjeseca dosegnuo gotovo 63%. Budući da je kuna u odnosu na euro u promatranom razdoblju blago oslabila, kunski izraz deviznih i ukupnih kredita bio je i pod utjecajem tečajnih kretanja koji su tako povisili nominalne kunske iznose.

Krajem siječnja ukupni krediti stanovništvu (čineći 49,4% udjela u strukturi ukupnih kredita) nastavili su rast na mjesečnoj i godišnjoj razini. Krediti stanovništvu su tako uz rast na mjesečnoj razini od 350 mil. kuna ili 0,3%, na kraju siječnja dosegnuli razinu od 136,5 mlrd, pri čemu su stambeni krediti porasli za 1,1%, odražavajući učinak programa Vlade RH za subvencioniranje stambenih kredita, dok su gotovinski nenamjenski krediti nastavili bilježiti niže razine na mjesečnoj razini (-0,4%). Nakon što je krajem siječnja prošle godine godišnji rast ukupnih kredita stanovništvu (na osnovi stanja) iznosio 7,0%, krajem siječnja ove godine navedena je stopa usporila na 2,2%. Pri tome, osobito su snažno porasli stambeni krediti (9,2%), kod kojih je u 2020. rast ubrzan pod utjecajem subvencioniranja. Gotovinski nenamjenski krediti pod utjecajem neizvjesnosti zbog pandemije u odnosu na godinu ranije niži su za 2,2%.

Krajem siječnja, krediti središnjoj državi uz godišnji rast od 17,5% zabilježili su iznos od 43,0 mlrd. kuna. S druge strane, na mjesečnoj razini zabilježen je pad od 0,2%. Ovakav trend kretanja spomenutih kredita posljedica je visokih potreba države za dodatnim sredstvima namijenjenih suzbijanju posljedica pandemije, uz istovremeno zamjetno niži priljev sredstva u državni proračun zbog pada gospodarske aktivnosti.

Zatvaranje gospodarstva prepolovilo je rezultat poslovanja bankarskog sustava u odnosu na prethodnu godinu. Usporavanje gospodarstva snizilo je prihode ba­naka, a prilagodba poslovnih procesa u bankama na rad s distance praćena je uvećanim troškovima komunikacije. Unatoč odgodi reklasifikacije plasmana kli­jentima pogođenim zatvaranjem gospodarstva, smanjivanje aktivnosti poduzeća i pad dohodaka potrošača povećalo je rizičnost plasmana. U razdoblju zatvaranja gospodarstva regulator je bankama zausta­vio isplatu dividendi u razdoblju od dvije godine i time stabilizirao kapital bana­ka. S druge strane, odgoda reklasifikacije plasmana za pogođene dužnike uspo­rila je porast rizičnosti plasmana.

Tagovi: plasmani poduzećima, kunski krediti, plasmani banaka, krediti poduzećima, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
STRAHOVANJA
Poljske banke strahuju od ishoda spora o kreditima u francima
VARŠAVA - Dok su druge europske zemlje nekako sredile problem kredita vezanih uz švicarski franak, Poljsku tek čeka konačna odluka: koje kamate će važiti? To bi mogao biti težak udarac čitavom poljskom gospodarstvu.
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.
NLB će isplatiti dividende u ratama
DIVIDENDA
NLB će isplatiti dividende u ratama
LJUBLJANA - Dioničari Nove ljubljanske banke (NLB) odlučit će na skupštini sredinom lipnja o prijedlogu uprave i nadzornog odbora da banka ove godine isplati gotovo 25 milijuna eura dividende.
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
SURADNJA
HUB i mali hotelijeri surađivat će na mjerama pomoći za turistički sektor
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati kako bi se pravovremeno pronašla rješenja i mjere pomoći za klijente iz segmenta turističkog sektora, izvijestili su iz HUB-a u četvrtak nakon sastanka.
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
AFERE
Credit Suisse će afera s Archegos Capitalom koštati 4,7 milijarde dolara
ŽENEVA - Credit Suisse izvijestio je da ga je kolaps hedge fonda Archegos Capital koštao 4,7 milijardi dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE