GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzala godišnja stopa rasta ukupnih depozita

Ubrzala godišnja stopa rasta ukupnih depozita
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 08:39
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz porast od 0,5% na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) u studenom su ubrzali s godišnjim stopama rasta te zabilježili 326,9 mlrd. kuna.

Uz porast od 0,5% na mjesečnoj razini, ukupni depoziti kod poslovnih banaka (obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite) u studenom su ubrzali s godišnjim stopama rasta te zabilježili 326,9 mlrd. kuna. Rast na godišnjoj razini iznosio je 25,1 mlrd. kuna čime je ubrzan s listopadskih 7,5% na 8,3% u studenom, nastavivši pozitivan trend godišnjih kretanja prisutan od kraja 2011. godine.

Nastavak pozitivnih mjesečnih stopa rasta ukupnih depozita u studenom rezultat je pozitivnog doprinosa depozitnog novca dok su štedni i oročeni depozit zabilježili negativna mjesečna kretanja. S druge strane, godišnji rast prije svega potaknut je rastom depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu), dok su štedni i oročeni depoziti porasli u značajno manjoj mjeri.

Naime, depozitni je novac u studenom iznosio 123,4 mlrd. kuna te je na mjesečnoj razini zabilježio rast od 2,6% s udjelom od 37,7% u ukupnim depozitima. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca koje traju od rujna 2015. Godišnja stopa u studenom je ubrzala s listopadskih 17,4% na 19,6%, što na godišnjoj razini predstavlja porast od 20,2 mlrd. kuna. Posljedica ovakvih kretanja je okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju što dovodi do preusmjeravanja viška raspoloživog dohotka u visokolikvidne oblike depozita.

Promotrimo li ukupne štedne i oročene depozite (u stranoj i u domaćoj valuti), uz pad na mjesečnoj razini od 0,8% ili 1,6 mlrd. kuna, u studenom je zabilježen iznos od 203,5 mlrd. kuna. Na godišnjoj razini zabilježeno je blago ubrzavanje rasta s listopadskih 2,4% na 2,5% u studenom, što predstavlja porast od 4,9 mlrd. kuna. Kod godišnjih stopa nastavljen je trend rasta deseti mjesec zaredom. Struktura depozita (s obzirom na likvidnost) u posljednjih se nekoliko godina znatno promijenila. Pri tome je u ukupnim štednim i oročenim depozitima preko 85% valutnih depozita, uglavnom u eurima.

Taj udio depozita odnosi se na štednju a većinom dolazi od sektora stanovništva. Ukupni valutni depoziti krajem studenog su uz pad na mjesečnoj razini (0,5% ili 940 mil. kuna), u odnosu na isti mjesec 2019. godine zabilježili rast od 4,6% odnosno 7,6 mlrd. kuna. Pri tome je zabilježen nastavak pozitivnih godišnjih stopa koje traju od srpnja prošle godine. Vezano za tečajna kretanja, kuna je u odnosu na euro na kraju studenog ojačala 0,2% na mjesečnoj razini dok je u odnosu na kraj 2019. oslabila 1,5%, što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE