GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Universal capital banka uspostavlja direktni platni promet između Crne Gore i BiH

Universal capital banka uspostavlja direktni platni promet između Crne Gore i BiH
PLATNI PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 08:38
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Direktni platni promet između Crne Gore sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom (BIH) tokom ovog mjeseca bi trebalo da se uspostavi nakon 16 godina i to posredstvom Universal capital banke (UCB) koja je jedina banka koja je sa ovaj dugi vremenski period iskazala interesovanja da uđe u kliring sistem plaćanja (direktni platni promet) između tri države.

Ovo će, kako pišu Vijesti, značiti da će građani i privreda imati manje troškove jer su do sada morali novac da uplaćuju preko stranih (korespodentskih) banaka što je bilo skuplje i da će im novac biti na računu istog dana kada bude uplaćen. Preko korespodentskih banaka čekali su ga po nekoliko dana.

Centralne banke Crne Gore, Srbije, BiH zaključile u septembru 2007. posebni sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja kojim su usluge platnog prometa trebale biti jeftinije, međutim direktni platni promet je zaživio 2007. između Srbije i BiH, dok se Crna Gora u taj sistem nije uključila jer nije bilo interesovanja crnogorske banke da uđe u ovaj sistem plaćanja. Za operatora ovog sistema je imenovana Narodna banka Srbije (NBS).

Nezvaničnu informaciju “Vijesti” da će Crna Gora uspostaviti direktni platni promet sa Srbijom i BIH potvrdili su u UCB banci i u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG).

Iz UCB su kazali “Vijestima” da su u dopisu upućenom CBCG 8. novembra 2022. godine izrazili zainteresovanost za projekat kliringa međunarodnih plaćanja sa Republikom Srbijom i BiH, kao i za projekat Evropske komisije, Svjetske banke i Regionalnog savjeta za kooperaciju pod nazivom “Modernizacija prekograničnih plaćanja u zemljama zapadnog Balkana”, a koji su bili aktuelizovani u tom trenutku putem medija.

-Nakon tog inicijalnog dopisa, održan je sastanak u CBCG na kome su nas predstavnici CBCG upoznali sa opštim pravilima učešća u sistemu kliringa međunarodnih plaćanja sa Srbijom i BiH, dok o projektu “Modernizacija prekograničniih plaćanja u zemljama zapadnog Balkana” nije bilo više podataka, osim onih plasiranih u medijima. UCB je uzela u razmatranje uključivanje u sistem kliringa međunarodnih plaćanja sa Srbijom i BiH sredinom ove godine, donijela konačnu odluku da se istom priključi, te o tome obavijestila CBCG dopisom 9. avgusta ove godine, kazali su u UCB.

Pojasnili su da projekat sada ulazi u fazu testiranja i da očekuju do kraja ove nedjelje kontakt sa kolegama iz NBS, kako bi dogovorili testiranje sistema razmjene poruka sa NBS, nakon čega će uslijediti testiranje i jednog cijelog ciklusa kliringa sa NBS i CBCG.

- Očekujemo da će u toku novembra biti završena testiranja i da ćemo biti spremni da učestvujemo u ovom sistemu kliringa međunarodnih plaćanja između tri države regiona, istakli su u UCB.

Na pitanje “Vijesti” šta će građanima i privredi donijeti ulazak te banke u sistemu kliringa međunarodnih plaćanja sa ove dvije države odgovoreno je da će novac koji bude uplaćen nekom korisniku biti na njegovom računu istog dana.

- Pristupanjem kliringu međunarodnih plaćanja sa Srbijom i BiH klijentima koji vrše plaćanja ili očekuju prilive u okviru ove tri države biće zagarantovano saldiranje plaćanja u okviru istog dana kao da iste vrše unutar Crne Gore.To će imati značajan uticaj na likvidnost privrede, brzinu protoka roba i usluga, kao i ukupnih troškova poslovanja, pojasnili su iz ove banke.

Tagovi: Universal Capital banka, platni promet
PROČITAJ I OVO
Nadia Calvino nova predsjednica EIB-a
KARIJERE
Nadia Calvino nova predsjednica EIB-a
ZAGREB - Ministri financija država članica EU-a podržali su u petak španjolsku ministricu financija Nadiu Calviño za novu predsjednicu Europske investicijske banke.
Zaklada UniCredit podržala projekte Udruge Profesor Baltazar i SOS Dječjeg sela Hrvatska
PODRŠKA
Zaklada UniCredit podržala projekte Udruge Profesor Baltazar i SOS Dječjeg sela Hrvatska
ZAGREB – Zaklada UniCredit objavila je pobjednike inicijative Call for Education 2023 u sklopu koje će izdvojiti tri milijuna i 250 tisuća eura kako bi podržala 18 projekata neprofitnih organizacija diljem Europe. Inicijativa Call for Education pokrenuta je u 10 zemalja u kojima Grupa posluje, uključujući i Hrvatsku.
Banke mogu tražiti i dodatno pokriće za stambeni kredit, evo o čemu se radi
KREDITI
Banke mogu tražiti i dodatno pokriće za stambeni kredit, evo o čemu se radi
ZAGREB - Promet nekretninama znatno je usporio: u prvom polugodištu ove godine za 9 je posto manji nego lani u isto vrijeme. Cijene se još drže, no u Europi su većinom već pale, pa se i kod nas sve više spominje njihova skora korekcija.
UBS angažirao Ruegera iz JPMorgana za jednog od dvojice šefova odjela tržišta kapitala
ANGAŽMAN
UBS angažirao Ruegera iz JPMorgana za jednog od dvojice šefova odjela tržišta kapitala
BERN — UBS Group AG angažirao je veterana JPMorgan Chase & Co., Tommyja Ruegera, kao globalnog sučelnika tržišta dioničkog kapitala, tvrde ljudi koji poznaju to pitanje.
HPB prodao preostale trezorske dionice
PRODAJA
HPB prodao preostale trezorske dionice
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je dana 7. prosinca 2023. godine otpustila 85 vlastitih dionica oznake HPB, koje predstavljaju 0,004198% temeljnog (dioničkog) kapitala Banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE