GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anketa: Sve više Britanaca vidi Brexit kao neuspjeli projekt

Anketa: Sve više Britanaca vidi Brexit kao neuspjeli projekt
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2023 / 22:00
Autor: SEEbiz
LONDON - Istraživanje koje je provela istraživačka agencija Opinium pokazalo je da je britansko javno mnijenje sve manje naklonjeno Brexitu. Većina ne vjeruje da je to koristilo njima ili zemlji.

Tek svaki deseti ispitanik smatra da mu je izlazak iz EU-a pomogao da poboljša svoju financijsku situaciju. Većina izvješćuje uglavnom o negativnom utjecaju na gospodarstvo, sve većim troškovima života i preprekama u kontroli migracija. Ovo je samo još jedna u nizu anketa koje pokazuju slične, ali sve lošije rezultate.

Kampanja 'Vote Leave', koju su vodili Boris Johnson i Michael Gove, predstavila je Brexit kao nešto što će dodatno potaknuti gospodarstvo i trgovinu te NHS-u vratiti stotine milijuna funti tjedno. Kampanja je, između ostalog, istaknula lakšu i transparentniju kontrolu državnih granica. Unatoč brojnim obećanjima, istraživanje je pokazalo da britanska javnost Brexit doživljava kao neuspjeh, budući da praktički nema značajnijih poboljšanja ni na jednom od navedenih područja. Samo 22 posto ispitanika smatra da je ovo imalo pozitivan utjecaj na UK općenito. Više od polovice (63 posto) vidi to kao čimbenik koji pokreće inflaciju i rastuće troškove života.

Jedan od ključnih argumenata zagovornika bio je da bi napuštanje jedinstvenog tržišta EU-a i carinske unije otvorilo praktički novu eru globalne trgovine za UK, temeljenu na trgovinskim sporazumima s drugim dijelovima svijeta. Većina stanovnika sada u praksi smatra da se ova trgovina nije poboljšala. Gotovo polovica (49 posto) smatra da je odluka o uvozu robe iz zemalja izvan EU bila loša, dok samo 15 posto ispitanika smatra da je to bilo dobro rješenje.

James Crouch, voditelj politike i javnih pitanja u Opiniumu, rekao je za Guradian da se percepcija Brexita pogrešno tretira i da je imala negativne učinke na mnoge aspekte života u Ujedinjenom Kraljevstvu. Navodi se nezadovoljstvo javnosti načinom na koji je vlada postupala s Brexitom i uočenim nedostacima u područjima za koja se prije smatralo da bi mogla imati koristi od izlaska iz EU-a. “Više od polovice birača Leave sada vjeruje da Brexit nije dobro rješenje za kontrolu imigracije, povećavajući pritisak na ovo osjetljivo pitanje, među ostalim. "Međutim, malo je vjerojatno da će Brexit biti važan na sljedećim izborima u usporedbi sa stanjem gospodarstva i NHS-a, koji su jasni prioriteti", dodao je.

Robert Ford, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Manchesteru, rekao je za Guardian da usprkos dokazima o negativnoj percepciji Brexita, posebno što se tiče gospodarstva, nije vrlo vjerojatno da bi potonji mogao imati presudan utjecaj na glasove u općim izborima, jer neće imati tako izravne uloge. Prema njegovim riječima, pozornost birača preusmjerena je negdje drugdje, a uglavnom su usmjereni na sve veće račune, loše javne usluge i slab gospodarski rast.

“Priziv 'Get Brexit Done' nije bio samo dovršiti dugi proces Brexita, već i deblokirati politički sustav i riješiti druga dugo zanemarivana pitanja. Brexit je završio, ali nije deblokirao politički sustav, a problemi drugdje samo su se produbili. Čini se da su mnogi birači koji su podržali konzervativce da dovedu do promjene sada uvjereni da je za postizanje promjene potrebno svrgnuti konzervativce. Ova promjena raspoloženja možda je posebno izražena među glasačima 'crvenog zida' koji su se najvatrenije okupili pod Johnsonovom zastavom prije četiri godine, a otada su bili najviše izloženi rastućim računima i kolapsu javnih usluga", objasnio je dalje Ford.

Tagovi: bREXIT, bRITANIJA, LONDON, JOHNSON
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE