GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anušić: Oni koji završe vojnu obuku u cijelosti imat će određene benefite

Anušić: Oni koji završe vojnu obuku u cijelosti imat će određene benefite
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2024 / 20:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Dnevniku Nove TV gostovao je ministar obrane Ivan Anušić koji je govorio o posljednjim planovima za uvođenje vojnog roka, ali i izbornim listama.

Upitan o tome kakvo je stanje morala u HDZ-a uoči parlamentarnih izbora, ministar Ivan Anušić, inače potpredsjednik HDZ-a, rekao je da je na visokoj razini.

'Krećemo u izbore i naravno da su ulozi i očekivanja veća. Ulazimo u proces koji će odlučivati o politici u sljedeće četiri godine. Naravno da smo svi malo življi', odgovorio je na Novoj TV.

Kazao je da liste još nisu do kraja definirane, no da će brzo biti finalizirane.

Upitan o zrakoplovima Rafale, rekao je da bi trebali stići u zadnjoj trećini mjeseca travnja i to fizičkim preletom.

'Prvih šest rafala bit će na potpunom raspolaganju Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i sve je za njih spremno', zaklučio je.

Upitan o tehničkim problemima u Zrakoplovnome tehničkom centru podsjetio je da je jedan od prvih sastanaka na koje je išao otkako je preuzeo dužnost ministra bio sastanak sa Brodosplitom, a nakon toga i sa ZTC-om.

'ZTC prvenstveno je bitan zbog rješavajna problema tijekom požarne sezone koja je pred nama, remont kanadera i drugih zrakoplova. Ono što smo kao ministarstvo učinili za ZTC je da smo podigli cijenu radnoga sata, vraćamo ga na popis strateških tvrtki za Republiku Hrvatsku i svi preduvjeti za potpisivanje kolektivnog ugovora, pravilnika o plaćama i ostaloga su na stolu. Neozbiljnost i nekomunikacija između sindikata i uprave će ovoga tjedna biti rješena', objasnio je.

Ponovio je potom da su visine plaća djelatnicima ZTC-a osjetno podigute. 'Nema razloga da radnici odugovlače s potpisivanjem ugovora', zaključio je.

Upitan o svojoj ulozi u komunikaciji premijera i predsjednika, odgovorio je da on nije medijator.

'Moja uloga i nadležnosti preklapaju se s ulogom i nadležnostima predsjednika države, dio te komunikacije je i premijer, a četvrti čovjek koji mora biti uključen u pitnja Ministarstva obrane je načelnik glavnog stožera', obasnio je.

Anušić je potvrdio i da još nisu definirne sve pojedinosti za vojni rok.

"Detalji se još usuglašavaju. Načelnik glavnog tožera sada je Kundid koji je preuzeo aktivnosti i operativno organiziranje vojnoga roka od bivšeg načelnika stožera, admirala Hranja. U ovome se trenutku dovršava prijedlog o provođenju obveznog vojnog roka. Mogu reći da će vojni rok trajati tri mjeseca, da će biti obavezan, da će ostaviti mogućnost priziva savjesti koji je ustavna kategorija, i da će se svakako popularizirati poziv u vojsku', objasnio je.

'Ročnici će u ta tri mjeseca naučiti sve što treba sadržavati temeljna vojna izobrazba, sve što vojska i oružarne snage kao disciplina mogu naučiti osobu. Priziv savjesti i civilno služenje vojnoga roka - da, bit će puno duže nego tri mjeseca, ići će se na popuralizaciju vojne obuke tijekom ta tri mjeseca. Prošli tjedan pokrenuli smo povećanje naknade za one koji odsluže vojni rok za 750 na 900 eura. Određene benefite imat će oni koji odsluže obvezni vojni rok u cijelosti', rekao je te dodao da će se vojni rok moći i izbjeći opravdanim zdravstvenim problemima.

Tagovi: anušić, vojska, vojni rok, rafale, kundid, hranj
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE