GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Benčić: Kreću pregovori sa SDP-om o točkastoj koaliciji

Benčić: Kreću pregovori sa SDP-om o točkastoj koaliciji
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2024 / 14:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Možemo! i SDP objavili su danas da pokreću pregovore o 'točkastoj' koaliciji u četiri izborne jedinice kako bi se izborili za dodatne mandate u jedinicama u kojima lijeve političke opcije tradicionalno slabije stoje i tako došli do "za Hrvatsku poželjne smjene vlasti".

„Vodstvo Možemo! dobilo je potporu od Velikog vijeća da SDP-u ponudi točkastu koaliciju u četiri izborne jedinice – 4., 5. 7. i 9., a jučer je iz SDP-a stigla vijest da se krene u te pregovore. Te četiri izborne jedinice predložene su jer smo u preliminarnim razgovorima sa SDP-om, a na temelju istraživanja, utvrdili da upravo u tim izbornim jedinicama zbroj mandata SDP-a i Možemo! ne samo da nam daje prednost nego eventualno i ekstra mandat, a oduzima točno onima kojima oduzeti treba”, izvijestila je Sandra Benčić (Možemo!) novinare u Saboru.

Drago nam je da krećemo u pregovore sa SDP-om oko toga, kazala je, dodavši da će se tek u pregovorima utvrditi kako će izgledati liste u tim izbornim jedincama.

Na pitanje što je njihov minimum ispod kojeg ne bi išli, kazala je da neće razgovarati o minimumima i maksimumima nego da će sa SDP-om razgovarati kao s partnerima. Najavila je da će, nakon dogovora o početku pregovora o točkastoj koaliciji, nastaviti razgovore i s Dalijom Orešković (SSIP) o izlasku na izbore na njihovoj listi.

SDP-ov Branko Grčić kazao je da se nastavljaju razgovori za koaliciju na nacionalnoj razini, ali i s Možemo! o točkastoj koaliciji, no, da u ovom trenutku nema nikakvih konkretnijih zaključaka. Dodao je i da ne smatra da će točkasta koalicija ići na štetu SDP-a jer se, kaže, poslije prosvjednog skupa na Markovom trgu pokazalo da je SDP vodeća snaga u oporbi i da ima odgovornost pokretati ove pregovore. Naša je odgovornost okupiti oko sebe i političke stranke i pojedince koji žele surađivati u fer odnosu koji je nužan za dogovor, poručio je.

Upitan o tome da je u prošlosti SDP često na svojim listama uvodio u Sabor neke političare koji sami ne bi mogli proći, a poslije bi promijenili stranu, Grčić je odgovorio da je u tome veličina SDP-a. „SDP procjenjuje situaciju i zna koliku ima odgovornost kao vodeća oporbena stranka u nastojanju da dođe do poželjne smjene vlasti u Hrvatskoj”, zaključio je Grčić.

Predsjedništvo SDP-a u četvrtak poslije podne jednoglasno je donijelo odluku da se ide dalje s razgovorima s devet stranaka stranaka oko nacionalne koalicije i s Možemo! oko točkaste. O nacionalnoj koaliciji neće se razgovarati sa Socijaldemokratima, stranci koja je nastala odlaskom nezadovoljnika iz SDP-a, no, među devet stranaka s kojima će se razgovarati bit će HSS, koji je sa Socijaldemokratima sklopio predizborni savez Naša Hrvatska. Uz HSS, razgovarat će se s IDS-om, PGS-om, Reformistima, Fokusom, Centrom, GLAS-om, SSIP-om i RF-om.

Tagovi: benčić, možemo!, sdp, grbin, grčić
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE