GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden: Trump je spreman žrtvovati našu demokraciju kako bi stavio sebe na vlast

Biden: Trump je spreman žrtvovati našu demokraciju kako bi stavio sebe na vlast
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 09:20
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden u petak je optužio republikanca Donalda Trumpa, svog vjerojatnog protukandidata na izborima 2024., za huškanje napada na Kapitol 6. siječnja 2021., stavivši tako tu pobunu u središte svoje kandidature na ponovim izborima.

„Rekao je rulji da se bori kao sam vrag. I svi su bili kao pušteni s lanca. Tada je kao i obično, prljavi posao prepustio drugima.

“Povukao se u Bijelu kuću”, kazao je Biden.

Biden je obilježio treću godišnjicu od napada na Kapitol svojim prvim velikim ovogodišnjim govorom u predizbornoj kampanji, usmjerivši pritisak na Trumpa čija se kampanja bazira na upitnom Bidenovom upravljanju američkim gospodarstvom te starosti.

Biden je rekao da Trump svoju ponovnu kandidaturu temelji na pokušaju „osvete i odmazde” protiv svojih političkih neprijatelja. Podsjetio je Amerikance da je Trump svoje protivnike nazvao „štetočinama”, „istim jezikom koji se koristio u nacističkoj Njemačkoj”.

„Kako se usuđuje? Tko, za ime Boga, on misli da je?”, rekao je Biden, gotovo šapćući.

Biden je obećao da će obrana, zaštita i očuvanje demokracije biti njegovo glavno obećanje te je sugerirao da glas za Trumpa znači glas za diktaturu.

„Demokracija je stavljena na glasanje. Vaša sloboda je na glasačkom listiću”, kazao je.

„Kampanja Donalda Trumpa vrti se oko njega. Ne oko Amerike, ne oko vas. Kampanja Donalda Trumpa je opsjednuta prošlošću. Ne budućnošću. On je spreman žrtvovati našu demokraciju kako bi sebe stavio na vlast”, rekao je Biden.

Trump, koji je bio na vlasti od 2017. do 2021. i koji prednjači u nominacijama za republikanskog kandidata za predsjednika, doveo je u pitanje svoj poraz na izborima 2020. što je natjeralo tisuće njegovih pristaša da napadnu Kapitol 6. siječnja 2021.

Taj neuspjeli pokušaj da se zaustavi formalna potvrda rezultata izbora završila je smrću pet osoba i s na desetke ozlijeđenih policajaca.

Biden je kazao da kad se odvio napad na američki Kapitol, „nije bilo sumnje u istinu” te da su čak i neki republikanski članovi Kongresa i komentatori Fox Newsa javno i privatno osudili pobunu Trumpovih pristaša.

„No, kako vrijeme prolazi – politika, strah, novac – su se umiješali. A oni Make America Great Again (MAGA) glasovi koji znaju istinu o Trumpu i 6. siječnja odbacili su istinu i napustili našu demokraciju”, rekao je Biden.

Republikanci koji su poticali Trumpovu kandidaturu u 2024. uglavnom su se klonili kritiziranja njegovih postupaka toga dana, budući da ankete pokazuju da je manje vjerojatno da će republikanski glasači okriviti Trumpa za 6. siječnja nego prije tri godine.

Prije svog govora na fakultetu u Blue Bellu u Pennsylvaniji, Biden je obišao mjesto Valley Forge u kojem se nalazio zimski stožer Georgea Washingtona iz doba Američkog rata za neovisnost, kasne 1777. i rane 1778. godine.

U svom govoru, Biden je usporedio Trumpovo nastojanje da se održi na vlasti s primjerom Washingtona, koji je kao prvi američki predsjednik svojevoljno odstupio nakon dva mandata.

Biden je slikovito opisao ono što se dogodilo 6. siječnja, rekavši da su prosvjednici zvali na vješanje tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea te da su ljudi umrli jer su Trumpove laži „dovele rulju u Washington”.

Hoće li Bidenov govor imati utjecaj čak 10 mjeseci prije dana izbora, u politički polariziranoj zemlji u kojoj birači dobivaju vijesti i informacije iz potpuno različitih izvora, ostaje za vidjeti.

Bidenovi argumenti nisu učinili mnogo da ublaže brige njegovih pristaša o pitanjima stanja gospodarstva ili njegove dobi.

Tagovi: TRUMP, BIDEN
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE