GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blinken: Strahujemo da će Kina pružiti smrtonosnu potporu Rusiji

Blinken: Strahujemo da će Kina pružiti smrtonosnu potporu Rusiji
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki državni tajnik Antony Blinken jasno je dao do znanja da SAD nema sumnje da je Kina nastojala nadzirati SAD putem balona koji je naposljetku oboren s obale Južne Karoline ranije ovog mjeseca.

"Ne mogu jasno reći koja je bila izvorna namjera, ali to nije važno jer ono što smo vidjeli kada je bilo iznad Sjedinjenih Država očito je bio pokušaj nadziranja vrlo osjetljivih vojnih lokacija", rekao je Blinken u emisiji "This Week" na ABC-ju. u intervjuu snimljenom u subotu.

“Balon je prošao preko mnogih od njih. Ono je, u nekim slučajevima, klonjalo”, dodao je. “Poduzeli smo mjere da zaštitimo te podatke. Poduzeli smo mjere da dobijemo informacije o balonu. I mislim da ćemo znati više kada... stvarno dobijemo ostatke.”

Nakon obaranja navodnog kineskog špijunskog balona, američka vojska oborila je tri naknadna objekta koji su bili mnogo manji i za koje se sada vjeruje da nisu bili povezani s programom nadzora bilo koje zemlje, rekao je prošlog tjedna predsjednik Joe Biden. Umjesto toga, privatni su ih subjekti vjerojatno koristili u vremenske ili istraživačke svrhe.

Američki dužnosnici rekli su da je kineski balon, nasuprot tome, imao teret – ili opremu koju je nosio – veličine otprilike tri autobusa i bio je sposoban prikupljati obavještajne signale i snimati fotografije. Balon je putovao iznad osjetljivih mjesta u Montani, rekli su dužnosnici, ali uprava je rekla da je pratila putanju balona i radila na minimiziranju svojih mogućnosti prikupljanja obavještajnih podataka.

SAD je rekao da je balon bio dio velike flote koju je kontrolirala kineska vojska koja je posljednjih godina vršila nadzor nad najmanje 40 zemalja na pet kontinenata.

“U našim glavama nema apsolutno nikakve sumnje o tome što je balon iznad Sjedinjenih Država, pokušao učiniti. I bez sumnje u našim mislima o ovom balonskom programu nadzora koji Kina ima, a koji se ponovno koristi u više od 40 zemalja diljem svijeta,” rekao je Blinken za ABC.

U vezi s temom ruske invazije na Ukrajinu, prvi američki diplomat rekao je u nedjelju kako je zabrinut zbog kineske potpore ruskoj vojsci, konkretno da Peking razmatra davanje Moskvi "smrtonosne potpore".

CNN je ranije izvijestio da su SAD u posljednje vrijeme počele uočavati "uznemirujuće" trendove u kineskoj potpori ruskoj vojsci, a postoje znakovi da se Peking želi "približiti liniji" pružanja smrtonosne vojne pomoći Rusiji, a da ne bude uhvaćen, prema Američki dužnosnici upoznati s obavještajnim podacima.

Dužnosnici nisu željeli detaljno opisati koje su obavještajne podatke SAD vidjele koje sugeriraju nedavnu promjenu u kineskom stavu, ali su rekli da su američki dužnosnici bili dovoljno zabrinuti da su podijelili obavještajne podatke sa saveznicima i partnerima na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj tijekom proteklih nekoliko dana.

“Pozorno smo ovo pratili”, rekao je Blinken za “Face the Nation” na CBS-u dok je bio u Münchenu.

"Zabrinutost koju sada imamo temelji se na informacijama koje imamo da razmišljaju o pružanju smrtonosne podrške i vrlo smo im jasno rekli da bi to izazvalo ozbiljan problem za nas i u našem odnosu", rekao je Blinken.

Tagovi: Antony Blinken, rat u Ukrajini, NR Kina, kineski balon
PROČITAJ I OVO
Vučemilović se još nije dogovorila s HDZ-om
OTKRIĆA
Vučemilović se još nije dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Sve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji se još ne znaju. Tko će je činiti, trebalo bi biti poznato u utorak, nakon sastanka HDZ-a i Domovinskog pokreta te onoga s predstavnicima manjina.
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
TUŽNA OBLJETNICA
U Hrtkovcima prvi put javno obilježen početak progona srijemskih Hrvata
HRTKOVCI - Polaganjem vijenaca na grob ubijenog Mijata Štefanca u selu Hrtkovci vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji je u ponedjeljak prvi put javno obilježilo obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
STAVOVI
von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi rat u Ukrajini
PARIZ - Francuska i Europska komisija rekle su u ponedjeljak kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu da žele da on iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
JASNA PORUKA
Matijević: Grbin treba podnijeti ostavku
SPLIT - Šef splitskog SDP-a Davor Matijević na svom Facebook profilu objavio je status u kojem proziva aktualnog predsjednika stranke Peđu Grbina. Matijević tvrdi kako Grbin mora odmah dati ostavku, a posebno mu zamjera pregovore s Domovinskim pokretom.
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
NOVA VEĆINA
Plenković indirektno priznao da SDSS neće biti dio većine
ZAGREB - "Mi ćemo se pobrinuti da se prava manjina poštuju i da Vlada usvoji Operativni plan za nacionalne manjine."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE