GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković o susretima Turudića i Mamića: Zašto Milanović nije učinio nešto 2015. ?

Butković o susretima Turudića i Mamića: Zašto Milanović nije učinio nešto 2015. ?
PITANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2024 / 16:12
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je u subotu, govoreći o izboru i sigurnosnoj provjeri glavnog državnog odvjetnika, da se postavlja niz pitanja zašto to prije devet godina nije bilo bitno a sada se, nakon transparentno provedene procedure, rade tirade, vrijeđanja i difamacije.

“Postoji čitav niz logičnih pitanja zašto prije devet godina nitko nije postupio i nikome nije bilo bitno, a sada devet godina kasnije, kada se u transparentnom postupku i proceduri koja je zadovoljila sve kriterije, radi ova tirada, vrijeđanja i difamacije. Ne znam zbog čega sve to, zbog čega takav strah, to je nešto na što mora odgovoriti sam Predsjednik Republike,“ rekao je Butković na konferenciji za novinare .

Prema Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu predsjednik Vlade nema ovlasti tražiti provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika, odnosno Ivana Turudića, kazao je.

“No, budući da se radi o prevažnoj funkciji i postupku koji je bio transparentan, gdje su se javila četiri kandidata, predsjednik Vlade je tražio sve dosadašnje provjere koje su rađene za Turudića, a rađene su 2009., 2014. te 2019. kada je postao sudac Visokog kaznenog suda, i po svim tim provjerama nije bilo zapreka da ga se predloži za glavnog državnog odvjetnika”.

Butković kaže da se tu postavlja nekoliko logičnih pitanja, primjerice, zbog čega Predsjednik Republike posljednjih nekoliko dana, bez ustavnih i zakonskih ovlasti da sudjeluje u postupku, sve to radi.

“I mene i javnost zanima zbog čega Milanović nije 2015., kada je bio premijer nije nešto učinio, a hvali se da je imao saznanja o susretima Mamića i Turudića. Kaže da nije imao ovlasti, ali je mogao javno istupiti, zbog čega nije ništa učinio”?

Butković je upitao i zbog čega predsjednikom savjetnik Lozančić, koji je tada bio ravnatelj SOA-e nije tražio reviziju sigurnosne provjere iz 2014., što je mogao učiniti.

“Zašto predstojnik ureda Predsjednika Orsat Miljenić, koji je bio ministar pravosuđa, i tada imao saznanja, nije pokrenuo stegovni postupak protiv Turudića, koji je tada bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu”?

Zalažemo se da Državno odvjetništvo bude neovisno, to je stav vladajuće stranke i Vlade, da ono radi bez uplitanja politike ili vladajuće strukture, kazao je.

Upitan je li HDZ propustio u zakon unijeti da treba raditi provjere za glavnog državnog odvjetnika, rekao je da je zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu donio SDP dodavši da će se o tome vjerojatno raspravljati u narednom mandatu.

Butković je uvjeren da “priča” oko Turudića, Pleslić i SMS poruka neće naštetiti HDZ-u i da će pobijediti na izborima. Smatra da nije dobro da izlaze poruke koje nemaju nikakve veze s tim kaznenim postupkom.

Tagovi: butković, milanović, mamić, turudić
PROČITAJ I OVO
Milanović izmijenio svoju imovinsku karticu, evo što je novo
PROMJENE
Milanović izmijenio svoju imovinsku karticu, evo što je novo
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović izmijenio je podatke u svojoj imovinskoj kartici, a iz promjena je vidljivo da mu je porasla plaća, kao i štednja.
Pokop Navalnog pretvorio se u prosvjed protiv Putinove strahovlade
NEZADOVOLJSTVO
Pokop Navalnog pretvorio se u prosvjed protiv Putinove strahovlade
MOSKVA - Tisuće ljudi su skandirale "Putin ubojica", "Aleksej Navalni", "Rusija bez Putina"...
Benčić: Kreću pregovori sa SDP-om o točkastoj koaliciji
PREGOVORI
Benčić: Kreću pregovori sa SDP-om o točkastoj koaliciji
ZAGREB - Možemo! i SDP objavili su danas da pokreću pregovore o 'točkastoj' koaliciji u četiri izborne jedinice kako bi se izborili za dodatne mandate u jedinicama u kojima lijeve političke opcije tradicionalno slabije stoje i tako došli do "za Hrvatsku poželjne smjene vlasti".
Turudić objavio novu imovinsku karticu
IMOVINA
Turudić objavio novu imovinsku karticu
ZAGREB - Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić objavio je novu imovinsku karticu, ali kao sudac Visokog kaznenog suda s obzirom da još nije stupio na čelo DORH-a.
Vojković sve priznao
NESLUŽBENO
Vojković sve priznao
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o slučaju bivšeg HSLS-ovog ministara gospodarstva i nekadašnjeg direktora Croatia osiguranja Hrvoja Vojkovića koji je sinoć pušten je da se brani sa slobode.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE