GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četnički vojvoda Andrija Mandić predsjednik crnogorskog parlamenta

Četnički vojvoda Andrija Mandić predsjednik crnogorskog parlamenta
KADROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2023 / 20:17
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Čelnik prosrpske i proruske desnice i četnički vojvoda Andrija Mandić izabran je u ponedjeljak za predsjednika crnogorskog parlamenta

Mandić je izabran glasovima 49 zastupnika nove parlamentarne većine u Crnoj Gori, koju čine Pokret Europa sad mandatara Milojka Spajića, Demokrati bivšeg predsjednika skupštine Alekse Bečića, nacionalne partija Albanaca, umjereno prosrpski SNP-a, te Mandićeva koalicija Za budućnost Crne Gore.

Na kraju višesatne rasprave u parlamentu, Mandić da je rekao da je njegova misija da pomiri Crnu Goru. “Moja je misija, ako dobijem podršku, da pomirim Crnu Goru i ja ću se tako ponašati", poručio je Mandić.

Tijekom rasprave oporba je tvrdila da Mandić nije dobar izbor za Crnu Goru te da je proruski političar koji će izborom na mjesto predsjednika parlamenta biti drugi čovjek države, čime će se narušiti crnogorska poziciju u NATO-u.

„Meni samo ostaje da na kraju kažem: nisu više ni četničke vojvode što su nekada bile“, kazao je Nikola Zirojević iz Socijaldemokrata Crne Gore, prije nego je oporba predvođena Demokratskom partijom socijalista napustila plenarnu dvoranu odbijajući glasati.

Izborom Mandića stekli su se uvjeti da se na novoj sjednici parlamenta, koja se očekuje u ponedjeljak navečer, izabere vlada novog premijera Milojka Spajića, kojoj je prosrpska i proruska desnica dala manjinsku podršku.

To znači, kako je predviđeno sporazumom stranaka na vlasti, da koalicija Za budućnost Crne Gore do siječnja 2026. neće biti dio vlade, a nakon toga bi trebala uslijediti njezina rekonstrukcija te određena ministarska mjesta preuzeti kadrovi prosrpske i proruske desnice.

Zbog izbora Andrije Mandića, oporba i Forum slobodnih građana “Luča” počeli su prosvjed ispred zgrade crnogorskog parlamenta. “Izbor četničkog vojvode Mandića kap je koja je prelila čašu i ostat će trajna bruka i mrlja u crnogorskom milenijumskom trajanju”, navedeno je u pozivu na prosvjed, kojem su se pridružili oporbeni Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrati.

Fotografija: Vijesti

Tagovi: Andrija Mandić, Skupština Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE