GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cipar: Lijek protiv korone počeo se koristiti za liječenje mačaka

Cipar: Lijek protiv korone počeo se koristiti za liječenje mačaka
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2023 / 08:03
Autor: SEEbiz
NIKOZIJA - Veterinarske službe na Cipru primile su prvu seriju tableta protiv covida, iz zaliha koje su izvorno bile namijenjene ljudima, s ciljem zaustavljanja širenja virulentnog soja koronavirusa koji je ubio tisuće mačaka.

Ministarstvo zdravstva počelo je s liječenjem 8. kolovoza, inače Međunarodni dan mačaka.

“Uzeli smo zalihe od 500 kutija lijekova. Ovo je prva serija od 2000 paketa koji će biti dostupni. Svaka sadrži 40 kapsula, tako da govorimo o ukupno 80.000 anti-covid pilula”, rekao je Christodoulos Pipis, vladin direktor veterinarskih službi, za Guardian.

Distribucija lijekova uslijedila je nakon “alarmantnog porasta” slučajeva mačjeg infektivnog peritonitisa (FIP) uzrokovanog mačjim koronavirusom koji je, ako se ne liječi, gotovo uvijek smrtonosan.

Definiran kao “izbijanje FCoV-23”, virus je prvi put primijećen tijekom siječnja u Nikoziji, glavnom gradu Cipra. U roku od tri do četiri mjeseca proširio se po cijeloj zemlji.

Stručnjaci sa sveučilišta u Edinburghu, koji su istraživali izbijanje u suradnji s Panciparskom veterinarskom udruženju (PVA), otkrili su da je u roku od 12 tjedana broj slučajeva FIP-a potvrđenih testovima lančane reakcije polimeraze (PCR) porastao 20 puta u usporedbi s prethodnom godinom.

Iako mutirani mačji virus nije povezan s “ljudskim koronavirusom” i ljudi se njime ne mogu zaraziti, molnupiravir, aktivni sastojak tableta protiv covida, pokazao se korisnim za mačke s dijagnosticiranim FIP-om.

Izlučen izmetom zaraženih mačaka, a zatim se proširio kontaktom, mačji koronavirus prvi je put zabilježen 1960-ih. Epidemije FIP-a, iako rijetke, ranije su se javljale u Velikoj Britaniji, SAD-u, Tajvanu i Grčkoj, ali su uvijek bile ograničene na uzgajivačnice.

Čini se da je na Cipru virus poprimio mnogo virulentniji infektivni oblik pa čak i kućni ljubimci postaju žrtve.

Otočno društvo za zaštitu i dobrobit mačaka (PAWS) nedavno je iznijelo dramatičnu tvrdnju da je oko 300.000 mačaka, pripitomljenih i lutalica, nestalo zbog galopirajuće stope prijenosa FIP-a od siječnja. Lokalni veterinari opisali su brojku kao “pretjeranu” i umjesto toga rekli da ih je umrlo 8000 u prvoj polovici 2023. Pritom nisu osporili ozbiljnost epidemije. Ali jesu cijene lijekova, naglašeno je da su preskupi.

Prošli tjedan kada je vlada objavila da će dopustiti korištenje dijela službenih zaliha lijekova za ljudski koronavirus, ljubitelji mačaka radovali su se jer su tablete protiv covida bile mnogo pristupačnije i svako pakiranje košta oko stotinu eura.

Inače, Cipar je poznat po svojoj plodnoj populaciji mačaka. Legenda kaže da je mačke tamo dovela sveta Helena, majka rimskog cara Konstantina Velikog, koja je naredila da se pošalju iz Palestine i Egipta kako bi otok oslobodile zmija otrovnica.

Tagovi: cIPAR, LIJEK PROTIV KORONE
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE