GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekvadorom zavladao teror naoružanih bandi

Ekvadorom zavladao teror naoružanih bandi
KAOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2024 / 06:51
Autor: SEEbiz / index.hr
QUIZO - Naoružani gangsteri upali su jučer u studio velike televizijske postaje u Ekvadoru tijekom programa uživo, dok su kriminalne skupine pokrenule niz naizgled koordiniranih napada diljem južnoameričke zemlje.

Noseći pištolje, mitraljeze i dinamit, maskirani kriminalci upali su u sjedište mreže TC Televisión u najvećem gradu Ekvadora, Guayaquilu, oko 14 sati po lokalnom vremenu.

Pod prijetnjom vatrenim oružjem naredili su zaposlenicima televizije u studiju da leže na podu prije nego što je prijenos uživo prekinut.

Novine El Universo pišu da su uspaničeni novinari i snimatelji slali brojne poruke s molbama za pomoć dok su gangsteri divljali zgradom. "Žele pobiti mnoge od nas. Pomozite nam", glasila je jedna poruka. Nacionalne policijske snage Ekvadora objavile su na društvenim mrežama da su specijalne snage raspoređene na mjesto zločina "kako bi riješile ovu hitnu situaciju".

Naknadno je policija na mreži X objavila da su djelatnici televizije TC evakuirani iz studija.


Policija Ekvadora kasnije je objavila da je uhitila sve naoružane muškarce, a svo osoblje i taoci su živi. Najmanje četiri komada vatrenog oružja, dvije granate i "eksplozivni materijal" pronađeni su, a 13 osoba uhićeno, rekao je César Zapata, glavni zapovjednik nacionalne policije. "Počinitelji će biti izvedeni pred lice pravde zbog svojih terorističkih djela", dodao je.

Voditelj TC televizije Jorge Rendon opisao je preuzimanje emitiranja kao "izuzetno nasilan napad". “Htjeli su ući u studio kako bismo objavli što žele, valjda njihovu poruku”, objavio je Rendon u videu na službenom X računu TC televizije. Rendon je rekao da zna za jednu osobu koju su napadači ustrijelili, a drugu ozlijedili. Policija nije potvrdila te ozljede.

Nakon upada u televizijski studio tijekom emitiranja uživo, Predsjednik Daniel Noboa potpisao je hitnu uredbu kojom se proglašava unutarnji oružani sukob i navodi nekoliko skupina organiziranog kriminala kao "terorističke organizacije" i "nedržavne aktere".

Upad naoružane bande u TV prijenos nakon proglašenja dvomjesečnog izvanrednog stanja
Do upada u studio došlo je u trenutku kada su kriminalne skupine pokrenule val terora diljem Ekvadora, otimajući policajce i detonirajući niz bombi, dok su zatvorenici oteli desetke čuvara. Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je novi predsjednik Daniel Noboa proglasio izvanredno stanje nakon bijega vođe najopasnije bande u zemlji.

Dok su tisuće vojnika i policajaca tražile Adolfa Macíasa, osuđenog vođu moćne bande Los Choneros, koji je u nedjelju nestao iz strogo čuvanog zatvora, izbio je kaos unutar i izvan kaznionice u očitoj demonstraciji sile organiziranih kriminalnih skupina protiv novog predsjednika zemlje. Noboa, koji je izabran u listopadu na temelju obećanja da će se suzbiti nasilni kriminal, proglasio je dvomjesečno izvanredno stanje kasno jučer.

Gotovo 40 drugih zatvorenika, uključujući još jednog osuđenog narkobosa, pobjeglo je iz drugog zatvora u gradu Riobamba u ranim jutarnjim satima u utorak.

U ovoj fazi nije jasno je li upad u tu televiziju povezan s bijegom iz zatvora, no ovo je još jedan primjer pogoršane sigurnosne situacije u zemlji.

Tagovi: EKVADOR, TEROR, BANDE
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE