GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koja je država najsretnija za generaciju Z i milenijalce

Evo koja je država najsretnija za generaciju Z i milenijalce
SREĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2024 / 16:58
Autor: SEEbiz
LONDON - Litva je najsretnija zemlja za generaciju Z i milenijalce, prema Izvješću o svjetskoj sreći za 2024.

Zemlje su rangirane prema samoprocjeni života i odgovorima na pitanje Cantrilove ljestvice koja od ispitanika traži da zamisle ljestvicu na kojoj je najbolji mogući život za njih 10, a najgori nula, a zatim ocijene svoje trenutne živote na toj ljestvici .

Istraživački centar za dobrobit na Sveučilištu Oxford, koji objavljuje izvješće, kaže da također razmatra sljedećih šest varijabli u više od 130 zemalja rangiranih u izvješću:

BDP po stanovniku
Socijalna podrška
Zdrav životni vijek
Sloboda
Velikodušnost
Sloboda od korupcije

Svjetsko izvješće o sreći rangiralo je najsretnije zemlje za one u dobi od 30 godina i mlađe, koji se svi smatraju generacijom Z, rođenima 1981.-1996., ili milenijalcima, rođenima 1997.-2012., prema Pew Research Centeru.

Konačna ljestvica najsretnijih zemalja za one mlađe od 30 i one od 60 i više prilično se razlikuje. Litva je zauzela prvo mjesto na ovoj ljestvici, ali je zemlja zauzela 44. mjesto za one starije od 60 godina i ukupno je bila 19. najsretnija zemlja na svijetu.

“Približavanje dviju polovica Europe uglavnom je potaknuto sve većom srećom mladih”, navodi se u izvješću.

Litva je u Svjetskom izvješću o sreći za 2024. imala ukupnu ocjenu 7,759. Stalno se penje na ljestvici sreće od 2017., kada je zauzeo 52. mjesto u ukupnom izvješću, prema Litavskoj nacionalnoj radioteleviziji (LRT).

Prema CIA-inoj knjizi činjenica, 63,11% stanovništva zemlje ima između 15 i 64 godine, dok samo 21,59% ima 65 i više godina.

Troškovi života u Litvi su u prosjeku 32,2% niži nego u Sjedinjenim Državama, prema Numbeu, a procijenjeni mjesečni troškovi jedne osobe ispod su 800 dolara, ne uključujući stanarinu.

Glavni grad zemlje, Vilnius, visoko je rangiran u časopisu Financial Times o europskim gradovima i regijama budućnosti 2023. Također se pojavljuje kao središte za programere i izdavače industrije igara.

Vilnius je dom 90 posto tvrtki u industriji igara na sreću u zemlji, navodi LRT.

Tagovi: sreća, litva, vilnius, generacija z, milenijalci
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE