GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guardian: Kritičari vlade Srbije na meti napada špijunskog softvera

Guardian: Kritičari vlade Srbije na meti napada špijunskog softvera
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2023 / 22:02
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) nemaju informacije o navodnom pokušaju instaliranja špijunskog softvera na telefone predstavnika civilnog društva u Srbiji, saopštio je tužilac Branko Stamenković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovo je prva reakcija Tužilaštva, nedelju dana pošto je nevladina organizacija "Share" objavila da su dva predstavnika civilnog društva iz Beograda bila mete "neuspelog državno sponzorisanog sajber napada", piše RSE.

Objašnjeno je da su im na telefone "Apple" krajem oktobra stigle notifikacije o pokušaju napada, objavljeno je na sajtu RSE, u tekstu pod naslovom: "Kritičari vlasti u Srbiji navodno meta špijunskog napada".

Identitet predstavnika civilnog sektora nije objavljen na, kako je rečeno, njihov zahtev i da bi zaptitili svoju bezbednost.

U Tužilaštvu kažu da se istraga ne može sprovoditi dok se slučaj ne prijavi i ne prilože dokazi, piše RSE.

"Bez osnovnih podataka o kome se radi i koji inicijalni dokazi ukazuju na to što se tvrdi, nemoguće je voditi delotvornu istragu u bilo kom predmetu. Bez saradnje oštećenih mi nismo u mogućnosti da postupamo", dodao je Stamenković.

Share Fondaciji je 20. novembra objavila da im se dvoje predstavnika civilnog društva iz Beograda obratilo radi provere nakon upozorenja kompanije "Epl" (Apple) 30. oktobra da su "potencijalne mete državno sponzorisanih tehničkih napada".

I britanski list Guardian je danas pisao o tome i naveo da pokušaj hakovanja mobilnih telefona dvoje prodemokratskih aktivista iz Srbije nije bio uspešan jer su njihovi Epl ajfoni bili ažurirani najnovijim softverom iOS 16, koji je, kako navode istraživači, štitio te uređaje od špijuniranja.

Oni su najpre dobili obaveštenje od Epla o pokušaju hakovanja, i oboma im je bila poslata poruka da su verovatno bili na meti hakera koje sponzoriše srpska vlast.

Upozorenje je kasnije potvrđeno kada su ispitivanja izvršili Access Now, Fondacija Share u Srbiji, Citzen Lab pri Školi Mank (Munk School) sa univerziteta u Torontu i Amnesti Internešenal, navodi Guardian.

Guardian ukazuje da su ti nalazi utvrđeni samo nekoliko meseci pošto su istraživači otkrili da su ruski novinari koji kritikuju Vladimira Putina, a žive u EU, takođe bili na meti napada špijunskog softvera.

Savet Evrope i Evropski paralment nastoje da usvoje politiku koja bi sprečila upotrebu špijunskog softvera, ali pojava novih slučajeva ukazuju na, kako izgleda, spremnost nekih evropskih vlada da nastave da koriste špijunski softver, kako bi ugušili ili zastrašili svoje kritičare, piše britanski list.

Natalija Krapiva, tehnološki pravni savetnik grupe Access Now rekla je da su ovi nalazi izuzetno zabrinjavajući za demokratiju u Srbiji jer je "nekontrolisana upotreba komercijalnog špijunskog softera je otrov, ne samo za ljudska prava već i za bezbednost i demokratske institucije".

Istraživači su ustanovili da su pojedinci iz Srbije bili napadnuti 16. avgusta u razmaku od jednog minuta što su otkrili Akses nau i SitiLab.

Istraživačii kažu da je ta taktika "u skladu sa taktikama koje je ranije koristila izraelska grupa NSO", koja prodaje jedan od najsoficticiranijih sajber oružja na svetu - program "Pegaz" (Pegasus).

Kada je program Pegaz uspešno instaliran, on može da "preuzme" mobilni telefon, uključujući i mogućnost da ga pretvori u prenosni uređaj za prisluškivanje. Takođe može pristupiti informacijama u šifrovanim aplikacijama i pregledati fotografije i poruke korisnika.

Istraživači u pomenutom slučaju u Srbiji nisu mogli sa punom sigurnošću da potvrde koja vrsta špijunskog softvera je korišćena, jer su raspolagali ograničenim forenzičkim indikatorima.

"Ne pripisujemo ove napade nekom određenom operatoru ovog puta, ali ukazujemo da je decenija istraživanja Citzen Laba utvrdila da je Srbija redovni korisnik špijunskog softvera i drugih komercijalnih tehnologija nadzora, rekao je Džon Skot-Eliot, viši istraživač u Sitizen Labu.

Grupa NSO je u saopštenju za Gardijan navela da je izveštaj Citizen Laba i Access now - "neubedljiv". Kompanija tvrdi da se program Pegaz prodaje vladama mnogih država, sa ciljem da se koristi za istraživanja u teškim zločinima i terorizmu, te da njegova upotreba "spasava živote".

Tagovi: miketić, bia, špijunaža, apple, access now
PROČITAJ I OVO
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
DOGOVOR
Njemačka i Francuska dogovorile zajednički razvoj tenka budućnosti
PARIZ - Njemački ministar obrane Boris Pistorius stigao je u petak u Pariz na završne razgovore o njemačko-francuskom projektu naoružanja vrijednom milijarde eura.
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
BIZARNO
U Zagrebu ulovljeno 27 divljih svinja
ZAGREB - Iako nas ne bi trebali čuditi prizori raznih divljih životinja na ulicama gradova, jer one žive u našem okruženju (a mnoge su se i jako dobro prilagodile životima u urbanim sredinama), neke ipak izazovu veliku pozornost kada ih se vidi.
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE