GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski maloljetnici osumnjičeni u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma

Hrvatski maloljetnici osumnjičeni u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma
SUMNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2023 / 17:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma provedenim kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj obuhvaćene su dvije maloljetne osobe, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo policije

U policiji kažu da s obzirom na njihovu dob nisu u mogućnosti iznositi više informacija o osumnjičenim maloljetnicima

Ravnateljstvo policije je priopćilo da je u međunarodnoj operaciji, koju su na području Belgije, Hrvatske, Njemačke, Litve i Italije podržali Europol i Eurojust, uhićeno pet osumnjičenika, a njih još sedam je ispitano u različitim zemljama.

Policija navodi da osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača.

Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, ističe Ravnateljstvo policije dodajući kako su pokazatelji, unatoč činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

Slučaj je otvorio Eurojust u srpnju 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela, a ta je agencija bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne suradnje između tijela zemalja uključenih u istragu.

Ravnateljstvo policije nadodaje da je Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pružio svoju podršku još od srpnja 2023. te je okupio uključene istražitelje iz cijele Europe kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio posljednji dan akcije.

Prema navodima Ravnateljstva policije, intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola, dok je u okviru ove istrage razmijenjeno više od 350 SIENA poruka.

Uz to, na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. Osim toga, Europolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvu i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu.

Tagovi: DESNIČARI, TERORIZAM, MALOLJETNICI, CYBER KRIMINAL
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE